Βρειτε μας στα Social Media

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

F1: Πότε θα δούμε ξανά γυναίκα οδηγό;

Δημοσιεύτηκε

στις

f1 women
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρωτάθλημα της F1 παραμένει 100% ανδροκρατούμενο τα τελευταία 31 χρόνια. Ίσως, όμως, έχει έρθει η ώρα να σπάσει αυτή η παράδοση.

Εξάλλου η Τζιοβάνα Αμάτι (3 αγώνες με την Brabham το 1992) δεν ήταν η μόνη γυναίκα οδηγός στην ιστορία του σπορ ή στις κορυφαίες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Έχουν υπάρξει παραδείγματα γυναικών οι οποίες όχι μόνο συμμετείχαν αλλά κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους. Οι Λελα Λομπάρντι, Μισέλ Μουτόν και Ντάνικα Πάτρικ είναι μόνο μερικές εξ αυτών. Και μάλιστα σε περιόδους στις οποίες η εικόνα μιας γυναίκας στο τιμόνι ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου αποτελούσε ταμπού για μεγάλο τμήμα του κοινού.

Ωστόσο οι εποχές έχουν αλλάξει. Πλέον υπάρχουν πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν γυναίκες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, φροντίζοντας για την άρτια εκπαίδευσή τους. Μία από αυτές είναι και η More than Equal του γνωστού μας Ντέιβιντ Κούλθαρντ.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση του Σκοτσέζου πρώην οδηγού διεξήγαγε έρευνα, μάλιστα, σε συνεργασία με την Hintsa και τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με την έρευνα δεν υπάρχουν φυσικοί ή ψυχολογικοί λόγοι οι οποίοι θα εμπόδιζαν μία γυναίκα να προχωρήσει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους της.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το να προχωρήσει ακόμη και ένας άντρας στις κορυφαίες κατηγορίες του motorsport είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ιδιαίτερα εάν μιλάμε για την F1 η οποία έχει μόνο 20 θέσεις ανά σεζόν!

Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την απουσία γυναικών από το σπορ τα τελευταία χρόνια. Καταρχάς μόλις το 13% των παιδιών που τρέχουν σε πρωταθλήματα καρτ είναι κορίτσια. Υπάρχει δηλαδή εξ αρχής μία πολύ μικρότερη δεξαμενή άντλησης ταλέντου από το γυναικείο φύλο.

Εάν αναλογιστούμε ότι ακόμη και οι άντρες οδηγοί που θα καταφέρουν να βρεθούν σε μονοθέσιο F1 έστω και για δοκιμές είναι ελάχιστοι, αντιλαμβάνεστε πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για μία γυναίκα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα εμπόδια που θα συναντήσει μία γυναίκα. Όπως η καχυποψία πολλών υποψήφιων χορηγών και η απουσία εξειδικευμένης προπόνησης.

Η έρευνα υπογραμμίζει και την απουσία προτύπων για τις γυναίκες οι οποίες φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα στο motorsport. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που σιγά σιγά αλλάζει. Καταρχάς υπάρχουν αρκετές φερέλπιδες γυναίκες οι οποίες μπορούν στο εγγύς μέλλον να βρουν τον δρόμο τους προς τις κορυφαίες κατηγορίες. Η Σοφία Φλερς και η Τζέιμι Τσάντγουικ είναι δύο εξ αυτών.

Πολλές φορές αρκεί να γίνει η αρχή.

Πηγή: newsauto

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ