Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Πώς να τοποθετήσετε τις αλυσίδες του χιονιού βήμα-βήμα | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

τοποθετηση αλυσιδας
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο προκαλεί τρόμο σε μία μεγάλη μερίδα Ελλήνων οδηγών, που δεν είναι συνηθισμένοι στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Μπορεί λοιπόν να προβλέπεται πλέον από τον Κ.Ο.Κ. υποχρεωτικά, να έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλυσίδες μέσα στο όχημά μας, ωστόσο όλο αυτό είναι δώρο άδωρον, αν δεν γνωρίζουμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα της κρίσης. Αυτό ισχύει κυρίως για τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αττική, στα νησιά και στη Νότια Ελλάδα, αφού οι Βορειοελλαδίτες είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι στους χιονισμένους δρόμους.

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά, ώστε να κινηθούμε στο ολισθηρό παγωμένο οδόστρωμα με ασφάλεια και χωρίς άγχος.

Γάντια και φορτισμένο κινητό

Οι αλυσίδες πρέπει να βρίσκονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του πορτ-μπαγκάζ και να μην είναι χωμένες κάτω από ογκώδη αντικείμενα. Επίσης να μην είναι μπλεγμένες και να τις έχουμε ξεπλύνει και καθαρίσει μετά την προηγούμενη χρήση τους! Σημαντικό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι γάντια, επειδή τα παγωμένα δάχτυλα δυσκολεύουν πολύ τις κινήσεις εφαρμογής των αλυσίδων στους τροχούς και να έχουμε φορτίσει το κινητό μας, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φακό, αν έχει σκοτεινιάσει. Φυσικά τις τοποθετούμε φορώντας απαραιτήτως το φωσφορίζον γιλέκο ασφαλείας, ώστε να μας διακρίνουν οι άλλοι οδηγοί από μακριά.

Πότε βάζουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται έγκαιρα και αμέσως μόλις διαπιστώσουμε ότι το οδόστρωμα έχει γίνει ολισθηρό. Αν το κάνουμε καθυστερημένα, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα λόγω του πάγου και του χιονιού, ενώ μπορεί να μπλοκάρουμε την κυκλοφορία και να προκαλέσουμε ατύχημα. Τις αφαιρούμε αμέσως μόλις βρεθούμε σε στεγνή άσφαλτο, ώστε να μη φθείρονται χωρίς λόγο και να μην προκαλούν ζημιά στο οδόστρωμα.

Σε ποιους τροχούς μοντάρονται οι αλυσίδες χιονιού

Το μοντάρισμα των αλυσίδων γίνεται στους κινητήριους τροχούς. Τα σύγχρονα Ι.Χ. είναι στην πλειοψηφία τους εμπροσθοκίνητα, οπότε περνάμε τις αλυσίδες στους δύο μπροστινούς τροχούς, ενώ στα πισωκίνητα τοποθετούνται πίσω. Μία ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα τετρακίνητα μοντέλα, επειδή πρέπει να ανατρέξει ο κάτοχος στις οδηγίες του κατασκευαστή για να δει, σε ποιον άξονα πρέπει να μοντάρει τις αλυσίδες.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Βήμα-βήμα η τοποθέτηση

Αρχικά, οι τροχοί μας πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία και να μη σχηματίζουν γωνία.

Στη συνέχεια:

Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την αλυσίδα στο οδόστρωμα και να περάσουμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού.

Ακολούθως τραβάμε προς τα πάνω τα δύο άκρα του συρματόσχοινου, αγκαλιάζοντας έτσι το ελαστικό και τα ενώνουμε στο σημείο επαφής.

Τώρα πλέον έχουν έρθει όλα τα τμήματα της αλυσίδας στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού, οπότε ενώνουμε τις κίτρινες άκρες μεταξύ τους.

Το μοντάρισμα ολοκληρώνεται με το τέντωμα της αλυσίδας, που γίνεται περνώντας τη μία άκρη της σε αντικριστή πλευρά και σφίγγοντας απέναντι από εκείνη. Η σωστά τοποθετημένη αλυσίδα εφαρμόζει καλά και χωρίς τζόγο πάνω στο ελαστικό.

Μόλις περάσουμε τις αλυσίδες, κινούμε το όχημα 50 μ. έως το πολύ 100 μ. για επανέλεγχο και τελικό σφίξιμο, ενώ για την αφαίρεσή τους κάνουμε αντίστροφα τη σχετική διαδικασία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Πηγή: cretapost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ