Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Πιτσιρικάς έφτιαξε με Lego την ελληνοϊταλική μάχη του 1941! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Μάχη στο Ύψωμα 731 ήταν μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Οι συγκρούσεις κράτησαν 15 μέρες, πιο συγκεκριμένα από 9 έως 24 Μαρτίου 1941 και έληξε με επικράτηση των Ελλήνων.

Το Ύψωμα 731 βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας, στην Αλβανία.

Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τις μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου.

Η μάχη αυτή ενέπνευσε τον 12χρονο Χριστόδουλο Σπανό και δημιούργησε με Lego Stop Motion ένα βίντεο περίπου τεσσάρων λεπτών, όπως μας ενημερώνει το ethnos. Όπως είχε κάνει και για τη μάχη της Αράχωβας χρειάστηκαν περίπου 700 φωτογραφίες για να δημιουργήσει τη νέα του ταινία, ενώ πολλά εξαρτήματα των στρατιωτών και σημαίες είναι χειροποίητα ή από ήρωες άλλων ιστοριών που τα έχει διαμορφώσει κατάλληλα.

Δείτε το video του Χριστόδουλου Σπανού:

Το έπος στο Ύψωμα 731

Η Μάχη στο Υψωμα 731 ξεκίνησε με την ιταλική επίθεση νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941, με σφοδρή δράση του πυροβολικού, με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά, μέχρι την νύκτα της 12/13 Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε, λόγω απωλειών, από το 19ο Σύνταγμα της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα του λοχαγού Κουτρίδη, μέχρι το τέλος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους βρισκόταν το 8ο Ιταλικό Σώμα Στρατού, με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.

Μέχρι το τέλος των μαχών στο ύψωμα, οι απώλειες για τον Ελληνικό στρατό ανέρχονταν στους 125 νεκρούς, 28 εξαφανισθέντες καθώς και σε 425 τραυματίες ενώ για τον Ιταλικό στρατό στους 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ