Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

ΥΓΕΙΑ

Οι θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή μας

Δημοσιεύτηκε

στις

πανδημία
Διαφήμιση Xalkiadakis New Eshop
Διαφήμιση Xalkiadakis New Eshop

Μέσα στο θολό τοπίο της πανδημίας του κορονοϊού είναι αναμενόμενο να έχει διαταραχθεί η ψυχική σου ισορροπία, να έχεις γεμίσει αρνητικές σκέψεις και να έχεις χάσει κάθε ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα. 

Όμως, κάθε μέρα εμείς εδώ στο mamigusto.com υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως θα περάσει και αυτό. Πάντοτε την νύχτα την διαδέχεται η ανατολή. Ίσως δεν έχεις σκεφτεί πως υπήρξαν και θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή μας. Ναι, όσο παράξενο και αν σου φαίνεται! 

Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε ζεστοί άνθρωποι. Είμαστε ανοιχτόκαρδοι, χαμογελαστοί, φιλόξενοι, αγαπάμε πολύ και σε βάθος. Αυτή η απόσταση μας στοίχησε. Η πανδημία έγινε η αφορμή να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας πόσο ξεχωριστός είναι ο κόσμος χάρη στους αγαπημένους μας. Η μάσκα και η απόσταση μας έδωσε ένα γερό μάθημα για αυτό που δίνει πραγματικό νόημα στην ζωή. Τους ανθρώπους μας! Ανυπομονώ να δω και πάλι χαμόγελα στους δρόμους, χωρίς μάσκες και αγκαλιές γεμάτες από βαθιά και αληθινά συναισθήματα.

Ας δούμε μερικά θετικά σημεία της πανδημίας:

 

Μας προσέφερε ουσιαστική σύνδεση με τους αγαπημένους μας αλλά και με τον εαυτό μας

Οι γρήγοροι οικογενειακοί ρυθμοί μας στερούν ποιοτικές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Με τα περιοριστικά μέτρα, σαν η ζωή να μας χάρισε περισσότερο χρόνο. Χρόνο με ποιότητα, χωρίς άγχος και στρες. Χρόνο για παιχνίδι, χρόνο για συζήτηση, χρόνο ΜΑΖΙ! Ανακαλύψαμε, μάθαμε εξελιχθήκαμε. Κάναμε στροφή μέσα μας, δώσαμε στον είναι μας προσοχή. Επιτέλους βρήκαμε εκείνο το χρόνο για να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες μας. Συνδεθήκαμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Μας υπενθύμισε πως πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη

Πήραμε ένα καλό μάθημα σχετικά με την ζωή. Ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί πως την καθημερινότητα μας, εκείνη που θεωρούσαμε μέχρι την εμφάνιση του ιού δεδομένη, ξαφνικά θα μπει σε παύση. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε καν η αυριανή μέρα. Μάθαμε να εκτιμούμε και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη πιο συχνά και με μεγαλύτερή ένταση. Βλέπουμε με άλλη προοπτική την ελευθερία, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την οικογένεια, τους φίλους μας. Θα το περάσουμε και αυτό και ύστερα θα συναντήσουμε εκεί εξω, έναν νέο, πιο όμορφο κόσμο. 

 

Μάθαμε να τηρούμε κανόνες σωστής υγιεινής

Μπορεί ο ιός να μην λέει να φύγει, μπορεί η μάσκα να έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά το γεγονός αυτό μας βοήθησε να εντάξουμε χρήσιμες συνήθειες και κανόνες υγιεινής που θα μας είναι ωφέλιμες για μια ζωή. Ο τρόπος που βήχουμε, το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο σωστός αερισμός των εσωτερικών χώρων κ.α. Τα παραπάνω βοήθησαν να έχουμε μείωση εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας που την αντίστοιχη περίοδο θα βρίσκονταν σε έξαρση.

Η σύνδεση με την καθημερινότητα μας θα επανέλθει αργά ή γρήγορα και ο ιός θα μας αφήσει μαθαίνοντας μας, πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε σωστές συνήθειες προσωπικής υγιεινής. 

 

Η φύση βρήκε λίγη από την χαμένη της ισορροπία.

Βρήκε και εμάς να την εκτιμάμε περισσότερο. Η κατ’ οίκον εργασία έφερε λιγότερη κίνηση και εκπομπή καυσαερίων. Πολλά εργοστάσια περιόρισαν ή και σταμάτησαν, για κάποιο διάστημα, την παραγωγική δύναμη τους. Τα παραπάνω είχαν ως επακόλουθο το μπλε του ουρανού να γίνει ίδιο με της θάλασσας. Καθαρό, φωτεινό, αληθινό. Η άγρια φύση πήρε πίσω τους ‘’κατοίκους’’ της που είχαν για καιρό εξαφανιστεί. Η φύση πολλαπλασίασε το οξυγόνο της και μας το χάρισε απλόχερα. 

Η επιλογή την σωματικής άσκησης μας έφερε πιο κοντά στην φύση και τα ευεργετικά της οφέλη. Σωματικά και ψυχικά. Αν μας έκαναν δε και υποχρεωτικό τον περίπατο στην φύση, θα βλέπαμε τρομερή αλλαγή θετικής συμπεριφοράς στο κόσμο. Μείωση άγχους, αύξηση δημιουργικότητας και φαντασίας, καλή υγεία της καρδιάς αλλά και γενικότερα, είναι μερικά από τα οφέλη.

Παρατηρούμε αύξηση επιπέδων καινοτομίας

Λόγω των επαναλαμβανόμενων lock down, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εφεύρουν νέα φιλοσοφία λειτουργίας. Με το take away να έχει τα πρωτεία, ακολουθεί η ταχεία ψηφιοποίηση υπηρεσιών στο διαδίκτυο και τέλος  η συνδυαστική πώληση. 

Καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν πάρει φωτιά, πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται στην διαδικασία δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Προσπαθούν να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους μας καταργώντας την ‘’απόσταση’’. 

Παρατηρείτε αύξηση εταιρικής ευθύνης

Αυτή η κοινή δοκιμασία, έδωσε την ευκαιρία σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και δημοτικές αρχές να προσφέρουν για το συνολικό καλό. Προσέφεραν στα νοσοκομεία, με δωρεές κλινών στις ΜΕΘ και ιατρικό εξοπλισμό. Προσέφεραν και προσφέρουν οικονομική ενίσχυση σε πολλά νοικοκυριά που ασφυκτιούν. Πολλές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Απομακρυνθήκαμε από τις ειδήσεις 

Στην αρχή της πανδημίας η προσμονή των βραδινών ειδήσεων έγινε μια από τις χειρότερες μας συνήθειες. Ευτυχώς συνειδητοποιήσαμε νωρίς το κακό που φέρει αυτό για την ψυχολογία μας. Ο περιορισμός τους ή και η κατάργηση τους από την ζωή μας μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει. Ενημερωνόμαστε για την πορεία της πανδημίας από ένα έγκυρο ειδησεογραφικό site και αφιερώνουμε τον υπόλοιπο χρόνο μας σε ποιοτικές επιλογές.

Αναμφίβολά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τόσες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας αυτής της πανδημίας. Σίγουρα οι επιπτώσεις οικονομικές και ψυχολογικές είναι αβάσταχτες. Δεν πρέπει όμως να αμελούμε την ζωή. Είναι εδώ, πρέπει να την χαιρόμαστε και να την αποδεχόμαστε ως έχει. 

Δεν περνούν όλα αυτά το δικό μας χέρι, αυτό που περνάει από το δικό μας χέρι είμαστε εμείς. Εμείς λοιπόν πρέπει να σταθούμε δυνατοί και αισιόδοξοι. Το μέλλον είναι εκεί έξω και μας περιμένει. Θα περάσει και αυτό, όλα περνούν!

Επισκεφτείτε το www.mamigusto.com για χρήσιμα άρθρα σχετικά με τη ψυχολογία και το παιδί, την αυτοβελτίωση και τη διατροφή μεταξύ άλλων.

πανδημία
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΥΓΕΙΑ

Μακροζωία: 5 συνήθειες που χαρίζουν περισσότερα από 10 χρόνια ζωής

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Μακροζωία

Η προσκόλληση σε ορισμένες υγιεινές συνήθειες και ενός τρόπου ζωής σύμφωνου με τις επιταγές της ευεξίας και της επιστήμης μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με την περίφημη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan και μία νέα μελέτη που εξέδωσε.

Οι συγγραφείς της διαπίστωσαν ότι γυναίκες ηλικίας 50 ετών που διατήρησαν τις ακόλουθες πέντε υγιεινές συνήθειες, έζησαν κατά μέσο όρο 10,7 χρόνια χωρίς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, σε σύγκριση με τις αρχικώς υγιείς γυναίκες που δεν ασκούσαν καμία από αυτές τις συνήθειες στην ηλικία των 50 ετών. Και οι πέντε αυτές συνήθεις είναι:

Άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα
-Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και διαιτολογίου
-Διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό εύρος
-Κατανάλωση αλκοόλ έως ένα ποτήρι (μεζούρα) ημερησίως,
– Αποφυγή καπνίσματος

Η εγκυρότητα της εν λόγω έρευνας είναι αδιαμφισβήτητη καθώς σε αυτή συμμετείχαν 73.000 γυναίκες και διήρκεσε περί τα 34 χρόνια με στοιχεία από όλες τις βαθμίδες υγείας. Οπότε τώρα ξέρετε τι να κάνετε για να ζήσετε περισσότερο.

Πηγή: ygeiamou

συνεχεια αναγνωσης

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να φορούν διπλή μάσκα

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κορονοϊός
77 Shares

Η χρήση διπλής μάσκας για την καλύτερη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό εφαρμόζεται από τους πολίτες σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή, μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) καταλήγει στο συμπέρασμα πως εάν φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.

Ετσι, σε νέες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας -και ειδικά της διπλής μάσκας- προχώρησε ο αμερικανικός CDC. Η διπλή μάσκα στο πείραμα, στο οποίο βασίστηκε ο φορέας υγείας των ΗΠΑ, μείωσε την έκθεση στον κορωνοϊό κατά 95%.

Παρά τα αποτελέσματα όμως, η διπλή μάσκα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη λύση για όλους. Μάλιστα, οι ειδικοί από το CDC τονίζουν στην επίσημη ιστοσελίδα του πώς πρέπει να προσέχουμε για κάποιους παράγοντες όταν επιλέξουμε τη λύση της διπλής μάσκας.

  • αν η αναπνοή γίνει δύσκολη
  • αν η όραση περιορίζεται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διπλή μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται.

Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν πως πρέπει «να δοκιμάζουμε κάθε πιθανή τεχνική για αποτελεσματικότερη χρήση μάσκας στο σπίτι, προτού τη δοκιμάσουμε έξω από το σπίτι, στη συναναστροφή μας με άλλους πολίτες».

Πηγή: newmoney

κορονοϊός
77 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΥΓΕΙΑ

Είναι αλήθεια ότι αν βγούμε στο κρύο θα κρυολογήσουμε;

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Κρύο
49 Shares

Η πρώτη σκέψη όταν ο υδράργυρος πέφτει και ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία του, είναι πως πρέπει να περιορίσουμε την παραμονή μας στους εξωτερικούς χώρους, να ντυνόμαστε ζεστά και να αποφεύγουμε τις άσκοπες βόλτες στο κρύο. Πόσο όμως μας προστατεύουν τέτοια προληπτικά μέτρα;

Φαίνεται πως για τον ιό της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και η ζακέτα ή ο εγκλεισμός μάλλον δεν επαρκούν για να μας προφυλάξουν.

Η Libby Richards, επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής με προϋπηρεσία στη δημόσια υγεία, παραθέτει επιστημονικά στοιχεία που καταρρίπτουν τη σχετική μυθολογία:

Οι ψυχρές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην επιβίωση πολλών ιών. Οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος και ο ιός της γρίπης επωφελούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επιτρέπουν τη μεγαλύτερη επιβίωσή τους και την ευκολότερη αναπαραγωγή τους. Αυτό εξηγεί και τη μεγάλη διασπορά που σημειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Ιδιαίτερα για τον ιό της γρίπης, το κρύο μεταλλάσσει την εξωτερική μεμβράνη του ιού, κάνοντάς την πιο συμπαγή και ελαστική. Το γεγονός αυτό κατά τους επιστήμονες είναι που τον καθιστά τόσο μεταδοτικό μεταξύ των ανθρώπων.

Ο ψυχρός και ξηρός αέρας ευνοεί τα ξεσπάσματα γρίπης. Σύμφωνα με έρευνα των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας, ο ξηρός αέρας του χειμώνα επιμηκύνει το χρόνο επιβίωσης του ιού της γρίπης. Επιπλέον, η εισπνοή αυτού του αέρα επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση της αναπνευστικής οδού, καθιστώντας την ευάλωτη στους ιούς. Για τον λόγο αυτό συστήνεται να καλύπτουμε το στόμα μας με κάποιο μαντήλι ή φουλάρι κατά την έκθεσή μας στον ψυχρό άνεμο.

Λιγότερος ήλιος, λιγότερη βιταμίνη D. Ο οργανισμός δεν παράγει έτσι τη βιταμίνη που έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιορίζεται η άσκηση, και έτσι χάνονται τα σημαντικά οφέλη που αποδεδειγμένα εξασφαλίζει στον οργανισμό. Οι άνθρωποι σε συνθήκες κρύου, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναβάλουν τη σωματική δραστηριότητα.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς των ιών. Η ακτίνα εξάπλωσης των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα από τον φορέα, επομένως οι ασφαλείς αποστάσεις τηρούνται δύσκολα σε έναν κλειστό χώρο.

Ο ψυχρός αέρας ξηραίνει τους οφθαλμούς και τις βλεννώδεις μεμβράνες (βλεννογόνοι) στη μύτη και τον λαιμό. Δεδομένου πως οι ιοί του κρυολογήματος και τις γρίπης προσβάλλουν τον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού, είναι ευκολότερο να προσκολληθούν στις καταπονημένες, ξηρές αναπνευστικές διόδους.

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε:

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
  • Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, κάτι που ασυνείδητα συμβαίνει έως και 23 φορές την ώρα.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Μια επαρκής ποσότητα είναι τα οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως, κάτι που ωστόσο μπορεί και να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τον σωματότυπο.
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ τα αυγά, το γάλα, ο σολομός και ο τόνος παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης D.
  • Μην αμελείτε τη σωματική άσκηση.
  • Να καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού που αγγίζετε συχνότερα.
  • Εάν νιώθετε ξηρότητα στη μύτη ή τον λαιμό, σκεφτείτε τη χρήση ενός υγραντήρα.
  • Εμβολιαστείτε έναντι του ιού της γρίπης.

Πηγή: ygeiamou

Κρύο
49 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Δημοσιεύτηκε

στις

διπλή μάσκα
823 Shares

Τη χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, εισηγούνται οι επιδημιολόγοι στην κυβέρνηση, και σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αυτή θα γίνει δεκτή εντός της εβδομάδας.

Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε χθες ατύπως για το θέμα των διπλών μασκών και για τη σοβαρότητα της κατάστασης με τις μεταλλάξεις. Νέα συνεδρίαση θα υπάρξει την Τετάρτη, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, φαίνεται να είναι εδραία αντίληψη των επιδημιολόγων ότι η χρήση διπλής μάσκας εκεί που επικρατεί συνωστισμός, βοηθά τα μέγιστα στην αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Η πρόταση που έπεσε ξεκάθαρα στο τραπέζι είναι διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις αποφάσεις της. Τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει η βρετανική μορφή της και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα.

Η χρήση διπλής μάσκας ουσιαστικά τέθηκε επίσημα όταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία του εμφάνιση φορούσε δύο μάσκες. Το πρωί, μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι η διπλή μάσκα «προστατεύει επιπλέον, κυρίως από τη μετάλλαξη του ιού». Συμβούλευσε τη χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τόνισε πως αφορά τους πάντες, και τα παιδιά.

«Γιατί από το οποίο κινδυνεύει η ανθρωπότητα είναι από τις μεταλλάξεις, που μπορεί να ξεκινήσουν από τις φτωχότερες χώρες και πάνε σε όλες. Πρέπει να εμβολιαστεί όλη η ανθρωπότητα», εξήγησε η Α.Λινού στον Ant1.

«Αν εδραιωθούν οι μεταλλάξεις θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά κι ίσως να μην τα καταφέρουμε», απάντησε σε ερώτηση για τα αν θα παραταθεί το lockdown και απαντώντας σε ερώτηση για το αν προκαλούν ανησυχία τα νέα στελέχη, είπε πως «όλα μας ανησυχούν, γιατί ο ρυθμός αύξησης είναι διπλάσιος από το κανονικό. Ήδη σε πολλές χώρες, η βρετανική μετάλλαξη είναι το επικρατών στέλεχος».

Προστατεύει

Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι δύο μάσκες παρέχουν μεγαλύτερη προστασία και μάλιστα σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, η διπλή μάσκα παρέχει επιπλέον προστασία 10 -15%.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Γώγο, η χρήση από μέσα μιας χειρουργικής μάσκας, τη γνωστή μπλέ – πράσινη και απ’ έξω μιας υφασμάτινης θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον προστασία 10% με 15% όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε εσωτερικό χώρο.

Οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας, υπό το φως και των μεταλλάξεων του κοροναϊού έδωσε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης των Κέντρων Ελέγχου και Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), βάσει της οποίας προκύπτει ότι για να υπάρξει ικανή προστασία κατά την επαφή δύο ατόμων πρέπει αμφότεροι να φορούν μάσκα και στην περίπτωση αυτή η προστασία ανέρχεται στο 84,3% ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%.

Η κ. Παπαευαγγέλου αποσαφήνισε ότι αναφέρεται στη χρήση χειρουργικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω, η οποία πρέπει να έχει τρεις στρώσεις.

Σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες, η ιδία επανέλαβε πως δεν ενδείκνυται η μονή στρώση υφάσματος, τονίζοντας ότι οι μάσκες αυτές πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται.

Πηγή: tanea

διπλή μάσκα
823 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

6 έξυπνοι τρόποι για να μη «χαζεύετε» στο κινητό σας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

19 Shares

Τα social media σε συνδυασμό με τα νέα smartphones έχουν αλλάξει μια για πάντα την σχέση μας με το τηλέφωνο. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στο κινητό μας έχει πραγματικά “εκτοξευτεί” και είναι σαν να έχουμε πλέον διαρκώς έναν υπολογιστή στην παλάμη από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που κοιμόμαστε!
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Φυσικά και τα θετικά των νέων τεχνολογιών έχουνε φέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καθημερινότητα μας, αλλά δυστυχώς η εξάρτηση μας από εφαρμογές όπως το facebook ή το instagram μας στερεί παραγωγικό χρόνο και φυσικά πραγματική επαφή…
Διαβάστε παρακάτω 7 απλούς τρόπους με τους οποίους σταδιακά μπορείτε να περιορίσετε τον χρόνο που σπαταλάτε στο κινητό σας:

1.  Μία από τις αποφάσεις που σίγουρα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στα social media και παράλληλα στο κινητό τους, είναι οι διάφορες εφαρμογές που μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο google play οι οποίες καταγράφουν με ακρίβεια τον χρόνο που ασχολείστε π.χ. με το facebook. Εφαρμογές όπως το Offtime & το In moment, είναι πολύ πιθανό να σας τονίσουν με στατιστικά τον “εθισμό” σας και με αρκετές επιλογές στο σύστημά τους να σας κάνουν να “κατεβάσετε” κατά πολύ τον μη παραγωγικό χρόνο που βλέπετε να χάνετε καθημερινά…

2. Ένας δεύτερος έξυπνος τρόπος να αφήσετε για λίγο το κινητό στην άκρη, είναι το να δεσμευτείτε με φίλους ή την οικογένεια σας για να γεύματα χωρίς την ενόχληση από κινητά. Τι καλύτερο από το να απολαύσετε με πρόσωπα που αγαπάτε μερικές στιγμές χωρίς το κινητό στο χέρι και γενικότερα ειδοποιήσεις και μηνύματα που δεν είναι δα και απόλυτη ανάγκη να δείτε άμεσα…

3. Αν θέλετε να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο που θα σας “γεμίσει τις μπαταρίες” για την επόμενη ημέρα μην κάνετε το λάθος να πάρετε ως συνήθως το κινητό μαζί σας στο κρεβάτι. Είναι ακριβώς ότι πρέπει να αποφύγετε ώστε ο οργανισμός να γλιτώσει από περισπασμούς και βιντεάκια μέχρι τις 3 που εύκολα θα γλιτώνατε αν αφήνατε την συσκευή π.χ. στο καθιστικό. Όσο για την δικαιολογία της χρήσης του smartphone ξυπνητηριού, ας πάρετε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι που θα κάνει την δουλειά χωρίς να σας κάνει να ξενυχτάτε.

4. Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε άμεσα για λιγότερα ανοίγματα του facebook, instagram κτλ είναι να αλλάξετε θέση στις εφαρμογές στην οθόνη του κινητού σας. Αν βάλετε την συντόμευση σε κάποια άλλη μακρινή “περιοχή” του κινητού, θα εντυπωσιαστείτε με το άμεσα αποτέλεσμα. Θα καταλάβετε πόσο δυνατή είναι η συνήθεια να ανοίγουμε τις εφαρμογές χωρίς ουσιαστικά να το σκεφτόμαστε…

5. Τόσο απλό μα όχι κάτι που το κάνουν όλοι! Ένα απλό κουμπάκι που είναι η “σίγαση” των μηνυμάτων μπορεί να κάνει μαγικά στο χρόνο που πιάνετε και ασχολείστε με το κινητό σας. Οκ δεν είναι τόσο εύκολο να επιλέξουμε σίγαση σε όλα τα μηνύματα ή να βάλουμε το κινητό στο αθόρυβο αλλά υπάρχουν πολλές συζητήσεις που σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα απαντήσουμε όταν έχουμε πράγματι χρόνο για κάτι τέτοιο, εφόσον βάλουμε σε μια σειρά τις προτεραιότητές μας…

6. Ειδοποιήσεις, αυτή η “ανακάλυψη” των εταιρειών πίσω από τα κινητά και τα social media που είναι φτιαγμένη για να μην μας αφήνει να ξεκολλάμε από την οθόνη και πάντα κάτι να μας τραβάει την προσοχή. Όλο και κάτι εμφανίζεται στην οθόνη που χρειάζεται ακόμη μερικά λεπτά από τον χρόνο μας που πρέπει οπωσδήποτε να θεωρούμε πολύτιμο. Τι ποιο απλό λοιπόν από το να “κλείσετε” αυτές τις ειδοποιήσεις αφήνοντας ενεργές μόνο τις απολύτως απαραίτητες;

19 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

7 συμβουλές για να ξυπνάτε χαρούμενοι!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Όλοι μας ακούμε από μικρά παιδιά πως η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί. Αν και είναι περισσότερο μια λαϊκή ρήση για το ξύπνημα και σαφώς λιγότερο συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας, “κρύβει” μια αλήθεια που όσοι την έχουν ανακαλύψει ξυπνάνε καθημερινά με καλύτερη διάθεση από τους περισσότερους.
Ακόμη και αν έχουμε την ίδια πίεση ή τις ίδιες υποχρεώσεις, αυτά από μόνα τους ως παράγοντες δεν είναι απόλυτοι και μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο το πρωινό μας ξύπνημα με μερικά μικρά “τελετουργικά” που είτε δεν γνωρίζουμε είτε αδιαφορούμε…
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Αυτές είναι οι 7 συμβουλές για να έχετε καλύτερη διάθεση στο πρωινό ξύπνημα!

1. Μία από τις χειρότερες συνήθειες που έχουμε οι περισσότεροι είναι να πιάνουμε κατευθείαν το κινητό από το κομοδίνο με του που ανοίγουν τα μάτια μας. Πριν καν πάμε στο μπάνιο και ετοιμάσουμε το πρωινό μας, προτεραιότητα δυστυχώς δίνουμε στα social media, τα e-mails μας κ.α. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την συγκεκριμένη συνήθεια! Μακριά από το κινητό αν δεν χρειάζεται μέχρι να περάσει κάποια ώρα και να “μπούμε” στο πρόγραμμα της ημέρας.

2. Είτε το ξυπνητήρι είναι φίλος μας είτε εχθρός μας, πολύ κακή συνήθεια είναι να κλείνουμε για λίγο το ξυπνητήρι ξανά και ξανά μέχρι κάποια στιγμή να σηκωθούμε! Αυτό το ολιγόλεπτο “χουζούρεμα” είναι με βάση ιατρικές έρευνα ότι χειρότερο για το οργανισμό ο οποίος μπερδεύεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει ομαλό ξεκίνημα για την ημέρα.

3. Μην ξεχνάτε μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι να ενυδατωθείτε έπειτα από τον νυχτερινό ύπνο καθώς αυτή η καλή συνήθεια παίζει μεγάλο ρόλο για τον οργανισμό. Το σώμα μας εκτελεί τις δικές του λειτουργίες που συνδέονται με το πρωινό ξύπνημα και εμείς βοηθάμε αρκετά με ένα-δυο ποτήρια νερό που ιδανικά θα μπορούσαν να έχουν και λίγο στημένο λεμόνι το οποίο βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής σας διάθεσης, του επιπέδου ενέργειας, του ανοσοποιητικού συστήματος και της μεταβολικής υγείας του οργανισμού.

4. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό ή αν θυμίζει πολύ στους άνδρες τις ημέρες στο στρατό, το να στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί αφού σηκωθούμε και ξεκινήσουμε μια νέα ημέρα αποτελεί μια θετικότατη συνήθεια για την ψυχολογία μας και την υποσυνείδητη διάθεσή μας…

5. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή της ημέρας από το πρωινό ξύπνημα για να κάνετε μια σειρά από διατάσεις που θα τονώσουν τον οργανισμό φυσικά θα προσφέρουν σταθερά στην ευελιξία σας πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις σας σε επαγγελματικό ή οικογενειακό επίπεδο. Ακόμη και μερικά λεπτά διατάσεων μόλις ξυπνήσετε κάνουν “μαγικά” τόσο στο σώμα σας όσο και στην διάθεση σας!

6. Οι περισσότεροι λατρεύουμε τον πρωινό καφέ και αρκετοί τον απολαμβάνουμε με το που σηκωθούν από το κρεβάτι σαν να είναι προτεραιότητα πριν το μπάνιο, το πρωινό κτλ. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πως δεν γίνετε να ξυπνήσουν αν δεν πιούν μια κούπα καφέ. Ωστόσο, αν και η καφεΐνη δίνει ενέργεια και βοηθάει στην απόδοση του οργανισμού, πρόσφατες έρευνες αναφέρουν πως η κατανάλωση της νωρίτερα από το κανονικό (μετά τις 9-10 το πρωί), μπορεί να «χαλάσει» τον φυσικό κύκλο της αποθηκευμένης ενέργειας που διαθέτει το σώμα μας.

7.  Το φως είναι βέβαιο πως παίζει θετικό ρόλο στην ψυχική μας διάθεση και ιδιαίτερα μάλιστα το πρωινό φως όταν ξυπνάμε το πρωί και σταδιακά ετοιμαζόμαστε για την νέα ημέρα και τις υποχρεώσεις που μας περιμένουμε. Καλή συνήθεια λοιπόν είναι να ανοίγετε τα παράθυρα το πρωί που σηκώνεστε ώστε να φωτιστεί ο χώρος σας και όχι να περνάτε τα πρώτα λεπτά της ημέρας στα σκοτεινά.

συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap