Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Ποιο εμβόλιο να επιλέξετε ανάλογα με τον μήνα που νοσήσατε

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβόλιο για παιδιά
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ερώτηση ποιο από τα επικαιροποιημένα εμβόλια της COVID-19 που θα διατεθούνε σύντομα είναι και το καλύτερο απάντησε με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που σας έχει προταθεί να κάνετε την 4η δόση η καλύτερη λύση είναι να μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό σας γιατί το σημαντικότερο στοιχείο στην προστασία σας είναι ο χρόνος.

«Αν ωστόσο δεν υπάρχει θέμα με τον χρόνο έχει νόημα να επιλέξω εμβόλιο;

Επικαιροποιημένα εμβόλια

Πρόκειται για επικαιροποιημένα εμβόλια με δύο «γεύσεις», τα πρώτα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι της Omicron 1 (που δεν είναι και πολύ διαφορετική από την Omicron 2). Τα δεύτερα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι των Omicron 4 και 5.

Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το επόμενο υποστέλεχος της Omicron που θα έρθει, τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως ακόμα δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν και θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποκλάδος της Omicron, οπότε τα εμβόλια αυτά φαίνονται προς το παρόν ισοδύναμα.

Υποπαραλλαγή Κένταυρος

Το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί η Omicron 4,5 και στην οποία έχει αναπτύξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανοσία σχετικά πρόσφατα, μάλλον μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να δημιουργηθεί έξαρση από αντιγοντικά όμοιο στέλεχος τον προσεχή χειμώνα. Η υποπαραλλαγή Κένταυρος, που ήταν και ο πρώτος υποψήφιος για την χειμερινή έξαρση, μάλλον είναι πιο κοντά στην Omicron 1, οπότε πιθανώς τα εμβόλια της Omicron 1 να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα.

Mix and match

Αν κάποιος έχει μολυνθεί με τον κοροναϊό στο παρελθόν τότε η λογική mix’n’match θεωρητικά οδηγεί σε καλύτερες αντισωματικές απαντήσεις. Συνεπώς, για λόγους αντισωματικής διεύρυνσης (η ασφάλεια των εμβολίων δεν αλλάζει όποιο εμβόλιο και να κάνεις με τα τρέχοντα δεδομένα) θα ήταν καλύτερο να επιλέξει το εμβόλιο που είναι περισσότερο «ετερόλογο» στον τύπο του ιού που τον μόλυνε.

Αν κάποιος μολύνθηκε Δεκέμβριο-Απρίλιο

Έτσι αν κάποιος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο-Απρίλιο (οπότε επικράτησαν οι Omicron 1 και 2) θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να κάνει το επικαιροποιημένο Omicron 4,5, ενώ αν μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη Omicron 4,5 θα ήταν μάλλον καλύτερα να κάνει το Omicron 1,2.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά: με δεδομένο ότι δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος θα επικρατήσει τον χειμώνα, και τα 2 εμβόλια φαίνεται ότι είναι εξίσου καλές επιλογές. Μικρό όφελος μπορεί θεωρητικά να κερδηθεί αν επιλέγαμε εμβόλιο με βάση τον χρόνο παρελθούσας λοίμωξης.

Επαναλαμβάνω όμως: σε καμμία περίπτωση δεν καθυστερούμε τον εμβολιασμό προκειμένου να περιμένουμε την θεωρητικά βέλτιστη λύση. Ο χρόνος είναι κρίσιμος σε τέτοιο βαθμό που η οποιαδήποτε καθυστέρηση πιθανώς καταργεί το οποιοδήποτε θεωρητικό όφελος.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ