Βρειτε μας στα Social Media
 

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και τι συμπτώματα έχει

Δημοσιεύτηκε

στιςΤο σύνδρομο Long Covid προκαλεί σε μερικούς ανθρώπους η νόσηση από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να τους ταλαιπωρεί για μήνες με διάφορα συμπτώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε κορονοϊό δεν αρρωσταίνουν σοβαρά και γίνονται καλύτερα σχετικά γρήγορα.

Αρκετοί άνθρωποι, ωστόσο, παρουσίασαν προβλήματα μεγάλης διάρκειας έπειτα από την ανάρρωσή τους από την αρχική λοίμωξη – ακόμη και αν δεν ήταν πολύ άρρωστοι.

Πρόκειται για το σύνδρομο Long Covid, τ’ οποίο πλήττει επί μήνες τον οργανισμό του παθόντος.

Καθώς η κοινωνία ξανανοίγει, υπάρχει η ανησυχία πως η νόσος Covid-19 είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει δυσανάλογα εκείνους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τα συμπτώματα

Tα συμπτώματα του Long Covid, τα οποία συνεχίζονται για περισσότερο από 12 εβδομάδες ύστερα από μια λοίμωξη, σοβαρή ή ήπια, είναι τα εξής:

– Ακραία κούραση

– δύσπνοια, αίσθηση ταχυκαρδίας, πόνος ή σφίξιμο στο στήθος,

– προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης (θολούρα στη σκέψη),

– αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση,

– πόνος στις αρθρώσεις.

Έρευνες έχουν εντοπίσει δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες άλλα παράπονα.

Πιθανώς η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, αυτή που διεξήγαγε το University College London (UCL), εντόπισε 200 συμπτώματα που επηρεάζουν 10 συστήματα οργάνων σε άτομα με Long Covid, σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι σε άτομα που είχαν αναρρώσει πλήρως.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ψευδαισθήσεις, αϋπνία, αλλαγές στην ακοή και στην όραση, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και προβλήματα ομιλίας και χρήσης της μητρικής γλώσσας.

Άλλοι έχουν ενημερώσει για γαστρεντερικά προβλήματα ή στην ουροδόχο κύστη, μεταβολές στην έμμηνο ρύση και δερματικές παθήσεις.

  • Πόσο σοβαρά είναι τα συγκεκριμένα συμπτώματα;

Οι περιπτώσεις ποικίλλουν, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί άνθρωποι με Long Covid απώλεσαν την ικανότητά τους να εκτελούν ακόμη και πάρα πολύ απλές και καθημερινές εργασίες, όπως να κάνουν ντους, ψώνια ή να… θυμούνται λέξεις!

  • Πώς προκύπτει το Long Covid;

Ίσως η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ανθρώπων να μην επιτίθεται μόνο στον ιό, αλλά και στους ιστούς τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν πολύ ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις.

Μια άλλη υπόθεση κάνει λόγο για υπολείμματα του νέου κορονοϊού, τα οποία παραμένουν μες στο σώμα μετά τη νόσηση, μένουν αδρανή για ένα χρονικό διάστημα, κι έπειτα επανενεργοποιούνται.

 

Πηγή: BBC

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap