Βρειτε μας στα Social Media

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Φίλτρα αυτοκινήτου: Ποια είναι και κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζετε

Δημοσιεύτηκε

στις

φίλτρα αυτοκινήτου
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση των φίλτρων στο αυτοκίνητό του, ανεξάρτητα από τη μάρκα, το μοντέλο και το κόστος του οχήματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κακή κατάσταση των φίλτρων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες.

Ευτυχώς, κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου μπορεί να παρακολουθεί τα φίλτρα, επειδή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα δύσκολο σε αυτό.

Οι κύριοι τύποι φίλτρων:

  • αέρα
  • καυσίμου
  • φίλτρο αέρα καμπίνας
  • Φίλτρο αθλητικού αέρα

Φίλτρα αέρα

Αυτά τα φίλτρα καθαρίζουν τη ροή του αέρα στον κινητήρα του οχήματος για τη δημιουργία του μίγματος αέρα/καυσίμου. Για την ανάφλεξη του μείγματος καυσίμου απαιτείται ορισμένη ποσότητα καθαρισμένου αέρα. Τα φίλτρα αέρα φιλτράρουν τα επιβλαβή συστατικά από το ρεύμα αέρα που απορροφά το όχημα από το περιβάλλον.

Δομικά, οι συσκευές φιλτραρίσματος αέρα αποτελούνται από ένα περίβλημα, το οποίο βρίσκεται κοντά στη μονάδα ισχύος της μηχανής, καθώς και από την κασέτα φιλτραρίσματος αντικαταστάσιμου τύπου. Ανάλογα με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των εν λόγω συσκευών διακρίνονται σε προϊόντα σχεδιασμένα για αυτοκίνητα ή φορτηγά. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα φίλτρα κατασκευάζονται σε σχήμα κύκλου ή ορθογωνίου. Για τα φορτηγά χρησιμοποιούνται κυρίως προϊόντα τύπου πάνελ.

Τα συμπτώματα ενός φραγμένου στοιχείου φίλτρου:

  • μειωμένη πρόσφυση του αυτοκινήτου,
  • αύξηση της κατανάλωσης του μείγματος καυσίμου,
  • αύξηση του εκπυρσοκρότησης,
  • κακή εκκίνηση του κινητήρα.

Είναι απαραίτητη η αλλαγή των φίλτρων αέρα σε διαστήματα που καθορίζονται από τον κατασκευαστή τους. Η χρήση φθαρμένου φίλτρου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα.

 

Φίλτρο λαδιού

Τα φίλτρα λαδιού χρησιμοποιούνται σε κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση επιβλαβών ακαθαρσιών που εισέρχονται στο σύστημα λίπανσης από το περιβάλλον ή σχηματίζονται στον ίδιο τον κινητήρα κατά τη λειτουργία, δηλαδή προϊόντων φθοράς του κινητήρα, όπως μεταλλικά κομμάτια ή λειαντικά.<

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φίλτρων λαδιού:

  • Φίλτρα φραγμού. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο πορώδες υλικό που δημιουργεί ένα φράγμα στη ροή του λαδιού και διαχωρίζει τα επιβλαβή συστατικά από το λάδι.
  • Ενεργειακά. Τα επιβλαβή σωματίδια σε τέτοια φίλτρα διαχωρίζονται από τη ροή του λαδιού σε ένα πεδίο δίνης που δημιουργείται από βαρυτικές ή μαγνητικές δυνάμεις.

Αλλάξτε το φίλτρο λαδιού σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Εάν το φίλτρο χρησιμοποιείται σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας, πρέπει να αντικαθίσταται συχνότερα.

www.antallaktikaonline.gr
Πηγή εικονογράφησης: antallaktikaonline.gr

Φίλτρα καμπίνας

Τα φίλτρα καμπίνας είναι μια ομάδα φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα οχήματα για τον καθαρισμό του αέρα που εισέρχεται στην καμπίνα.Το διαχωριστικό φίλτρο των φίλτρων καμπίνας είναι κατασκευασμένο από ειδικό χάρτινο υλικό διπλής στρώσης, το οποίο συγκρατεί σωματίδια μεγέθους περίπου 1 nm με απόδοση 95%.

Ο χρόνος αντικατάστασης μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τις συνθήκες υπό τις οποίες κινείται το όχημα. Για παράδειγμα, στην ύπαιθρο, όπου πρέπει να οδηγείτε σε μη ασφαλτοστρωμένους, σκονισμένους δρόμους, χρειάζεται αντικατάσταση πιο συχνά από ό,τι όταν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο κυρίως σε επαρχιακούς δρόμους, όπου δεν υπάρχει σκόνη και νέφος της πόλης. Επίσης, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τα φίλτρα αέρα λερώνονται ταχύτερα απ’ ό,τι το χειμώνα. Ο συνιστώμενος χρόνος αντικατάστασης καθορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να το αντικαθιστάτε νωρίς.

Φίλτρα καυσίμου

Τα φίλτρα καυσίμου εγκαθίστανται στο σύστημα καυσίμου του αυτοκινήτου για να καθαρίζουν το καύσιμο από βλαβερές ακαθαρσίες. Οι σύγχρονοι κινητήρες χρησιμοποιούν ένα σύστημα καυσίμου που είναι ευαίσθητο στα επιβλαβή συστατικά. Η χρήση των συσκευών φιλτραρίσματος σας επιτρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα του καυσίμου που εισέρχεται στο σύστημα καυσίμου και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των στοιχείων των συστημάτων εγχυτήρων ή καρμπυρατέρ. Τα φίλτρα φιλτράρουν τα στερεά σωματίδια, το νερό, τις ακαθαρσίες παραφίνης και τις οργανικές ουσίες από το καύσιμο.

Το φίλτρο καυσίμου πρέπει να αλλάζεται εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος. Το μέσο διάστημα αλλαγής του φίλτρου καυσίμου είναι 20-25 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Σημάδια φραγμένου φίλτρου καυσίμου

  • Η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται,
  • Ανομοιόμορφη λειτουργία του κινητήρα,
  • Μειωμένη ισχύς του αυτοκινήτου.

 

Αθλητικό φίλτρο αέρα

Ο σχεδιασμός του φίλτρου μηδενικής αντίστασης είναι λίγο πιο περίπλοκος. Το φίλτρο μηδενικής αντίστασης αποτελείται από πολλά στρώματα λιπαντικού βαμβακερού υφάσματος που παγιδεύει τα σωματίδια ρύπων. Τα σωματίδια βρωμιάς προσκολλώνται στις ίνες του φίλτρου και στην πραγματικότητα γίνονται μέρος του στοιχείου του φίλτρου. Ως αποτέλεσμα, τα φίλτρα μηδενικής αντίστασης φιλτράρουν πολλές φορές περισσότερη σκόνη ανά τετραγωνική ίντσα από ένα χάρτινο φίλτρο. Το βαμβακερό ύφασμα συμπιέζεται σε μια συμπιεσμένη σήτα αλουμινίου, η οποία αυξάνει την επιφάνεια του φίλτρου – μηδενική αντίσταση. Η επιφάνεια του φίλτρου μηδενικής αντίστασης είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός συμβατικού στοιχείου. Τα σωματίδια ρύπων που παγιδεύονται από τα στρώματα των διασταυρούμενων βαμβακερών ινών και το ειδικό λάδι στο οποίο είναι εμποτισμένο το στοιχείο είναι πρακτικά ακίνδυνα για τη ροή του αέρα.

Τα περισσότερα αθλητικά φίλτρα συνιστάται να συντηρούνται κάθε 10-15 000 χλμ. και να εμποτίζονται με ένα ειδικό λάδι. Σε πιο επιθετικές συνθήκες, να γίνεται εμποτισμός μετά από 6000-8000 km. Δεν επιτρέπονται περισσότεροι από 20 εμποτισμοί.

Τα φίλτρα αυτοκινήτων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου και του κινητήρα. Η χρήση τους συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής ορισμένων εξαρτημάτων του αυτοκινήτου. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία για τη διήθηση πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με τους τύπους, τις διαστάσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος.

 

Κατά την επιλογή των φίλτρων, να λαμβάνετε υπόψη:

  • Την αντίσταση που δημιουργεί το προϊόν στη ροή που διέρχεται από αυτό.
  •  Τις διαστάσεις. Μια απόκλιση ακόμη και λίγων χιλιοστών, για παράδειγμα, για τα φίλτρα λαδιού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του κινητήρα.
  • Την ικανότητα εργασίας σε κρίσιμες καταστάσεις. Το υλικό του φίλτρου πρέπει να είναι ανθεκτικό σε μηχανικές, χημικές και θερμικές καταπονήσεις.
  • Η δυνατότητα αντικατάστασης. Είναι πιο συμφέρουσα η αγορά πτυσσόμενων προϊόντων. 
  • Η φιλικότητα προς το περιβάλλον. Το προϊόν πρέπει να είναι πλήρως ανακυκλώσιμο.
  • Ο βαθμός διήθησης. Όσο υψηλότερη είναι αυτή η παράμετρος, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός προστασίας του κινητήρα και των στοιχείων του συστήματος από τη μόλυνση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ