Βρειτε μας στα Social Media

LIFESTYLE

Mary Poppins: Ακατάλληλη για ανηλίκους χαρακτηρίζεται η κλασική ταινία

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Mary Poppins, η κλασική ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Julie Andrews, θα έχει πλέον ηλικιακή διαβάθμιση, επειδή περιλαμβάνει «γλώσσα που κάνει διακρίσεις».

Η ταινία του 1964 αναβαθμίστηκε από U, που σημαίνει κατάλληλη για όλους, σε PG, με απαραίτητη τη γονική καθοδήγηση, δεν είναι κατάλληλη, δηλαδή, για παιδιά κάτω των οκτώ ετών καθώς περιέχει «ευαίσθητο περιεχόμενο».

Συγκεκριμένα «γλώσσα που εισάγει διακρίσεις» θεωρήθηκε η λέξη “Hottentots”. Η αναφορά γίνεται δυο φορές από το ναύαρχο Μπουμ, που πιστεύει ότι διοικεί ακόμα ένα πλοίο. Ο ναύαρχος χρησιμοποιεί αυτή την λέξη όταν οι καπνοδοχοκαθαριστές με μαυρισμένα πρόσωπα χορεύουν στην οροφή, όποτε φωνάζει «μας επιτίθενται οι Hottentots» και ρίχνει εναντίον τους πυροτεχνήματα.

Η λέξη αυτή είναι δημιούργημα των Ολλανδών εποίκων, που έφτασαν στο νότιο άκρο της Αφρικής στη δεκαετία του 1650. Οι Ολλανδοί την χρησιμοποίησαν για αναφερθούν στους ιθαγενείς στη νότια Αφρική.

«Καταλαβαίνουμε από την έρευνά μας για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις ότι μια βασική ανησυχία για τους γονείς είναι το ενδεχόμενο να εκτεθούν τα παιδιά σε γλώσσα ή συμπεριφορά που δημιουργεί διακρίσεις, τις οποίες μπορεί να βρίσκουν οδυνηρές ή να επαναλαμβάνουν χωρίς να συνειδητοποιούν την πιθανή προσβολή», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου Ταξινόμησης Κινηματογράφου (BBFC) στη Daiy Mail.

Η ταινία διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 1910 και παρακολουθεί μια νταντά με μαγικές δυνάμεις, την οποία υποδύεται η Julie Andrews, η οποία φροντίζει τα παιδιά μιας οικογένειας με τη βοήθεια του Bert, ενός καπνοκαθαριστή, τον οποίο υποδύεται ο Dick Van Dyke. Η ταινία κέρδισε πέντε Όσκαρ το 1965, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού και καλύτερου τραγουδιού. Μια συνέχεια της πρώτης ταινίας με πρωταγωνιστές την Emily Blunt και τον Lin-Manuel Miranda κυκλοφόρησε το 2018, και έχει επίσης γίνει παράσταση στο West End του Λονδίνου.

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Κινηματογράφου δήλωσε ότι ταξινόμησε την ταινία το 1964 και στη συνέχεια ξανά για την επανακυκλοφορία της το 2013.

«Πιο πρόσφατα, η ταινία υποβλήθηκε εκ νέου σε εμάς τον Φεβρουάριο του 2024 για άλλη μια κυκλοφορία στις αίθουσες και την ταξινομήσαμε πλέον στην κατηγορία PG λόγω της γλώσσας που κάνει διακρίσεις. Ενώ η Mary Poppins έχει ιστορικό πλαίσιο, η χρήση της γλώσσας που κάνει διακρίσεις υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές μας για την αποδεκτή γλώσσα στις ταινίες που είναι κατάλληλες για όλους. Ως εκ τούτου, ταξινομήσαμε την ταινία ως μία ανάμεσα σε εκείνες που η γονική συναίνεση είναι απαραίτητη», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει ότι ο όρος, ο οποίος αναφερόταν στους ανθρώπους από τις φυλές της Αφρικής Khoikhoi και San, «θεωρείται γενικά τόσο αρχαϊκός όσο και προσβλητικός».

Πηγή: marieclaire.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ