Tα 7 πιάτα της Κρήτης που… κουζουλαίνουν κάθε τουρίστα (ντόπιο και ξένο)! | ΦΩΤΟ

Shares

Δεν είναι μόνο τα πανέμορφα τοπία. Δεν είναι  μόνο οι μουσικές οι τρανταχτές, ούτε οι χαμογελαστοί και περήφανοι άνθρωποι.

Είναι και οι ομορφιές της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας που έλκουν κάθε χρόνο εκατομμύρια μη κρητικούς στο νησί μας.

Με αφορμή, λοιπόν, την γευσιγνωστική πανδαισία που προσφέρει η Κρήτη, συγκεντρώσαμε τα 7 καλύτερα κρητικά εδέσματα που τιμούν οι ντόπιοι και αποθεώνουν οι επισκέπτες του νησιού!

 

1. Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Οι χοχλιοί όπως αποκαλούνται στην Κρήτη ή αλλιώς σαλιγκάρια για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι δικαίως από τα διασημότερα πιάτα των Κρητικών. Η λέξη μπουμπουριστοί σημαίνει μπρούμυτα, επειδή οι χοχλιοί μαγειρεύονται με το άνοιγμα προς τα κάτω. Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, όμως οι μπουμπουριστοί στην Κρήτη αποτελούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μεζέ για καλοφαγάδες και όχι μόνο.

2. Κρητικά ντολμαδάκια γιαλαντζί

Οι ντολμάδες αν και έχουν τούρκικη ονομασία λόγω της τουρκοκρατίας, η καταγωγή τους σύμφωνα με ερευνητές είναι ελληνική. Από εκεί και πέρα οι παραλλαγές τους είναι πολλές και διαφέρουν από τόπο σε τόπο και όχι μόνο. Οι Κρητικοί ντολμάδες είναι λίγο παραπάνω διάσημοι και αυτό οφείλεται στα αμπελόφυλλα με τα οποία τυλίγονται, ώστε να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα και να σερβιριστούν με δροσερό γιαούρτι.

3. Κουκουβάγια

Το ευρέως γνωστό κρητικό και άκρως δροσερό αυτό έδεσμα αποτελείται από κρητικό ντάκο, τριμμένη τομάτα, ελαιόλαδο και άσπρο τυρί. Συνήθως, κυρίως προς τη δυτική Κρήτη, χρησιμοποιείται μυζήθρα ή αλλιώς ξινόμυζήθρα για τυρί. Πρόκειται για ένα πολύ χορταστικό γεύμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως στην Κρήτη το σερβίρουν συνήθως αντί για σαλάτα. Πρόκειται για ένα πιάτο που έχει ξεχωρίσει σε παγκόσμια κλίμακα, είναι κρητική συνταγή και ενώ έχει τόσο απλά υλικά γίνεται ανάρπαστο.

4. Βλίτα

Το νησί είναι αρκετά πλούσιο σε χόρτα πολλών ειδών, τα οποία συνήθως τα καθαρίζουν και τα βράζουν, ώστε να καταναλωθούν ως σαλάτα με ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι, το καλοκαίρι. Αυτός ο τρόπος θεωρείται ο καλύτερος για να απολαύσει κάποιος τα χόρτα, αν και υπάρχουν ακόμη και υπέροχες συνταγές με κρέας και χόρτα, συνήθως το χειμώνα, που καταλήγουν να είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα.

5. Σφακιανή πίτα

Αυτή η καταπληκτική πίτα που μόνο στα Σφακιά και στα περίχωρα γνωρίζουν να φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι φανταστική και αρκετά περιζήτητη. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή στρογγυλή πίτα με γέμιση από μυζήθρα, η οποία σερβίρεται με μέλι από πάνω. Στην Κρήτη είναι αρκετά δημοφιλής ο συνδυασμός τυριού με μέλι, όμως συνήθως σερβίρονται κομμάτια γραβιέρας με μέλι σε γάμους ή μυζηθροπιτάκια με μέλι σε κάθε σπίτι ή εστιατόριο που τηρεί τις παραδόσεις.

6. Αντικριστό αρνί

Το αντικριστό είναι ένας τρόπος ψησίματος του κρέατος αρκετά δημοφιλής στην Κρήτη. Ουσιαστικά πρόκειται για κρέας που τοποθετείται γύρω από μια φωτιά και ονομάζεται έτσι διότι τα κομμάτια κρέατος σιγοψήνονται απέναντι το ένα από το άλλο.

7. Πιλάφι 

Μια παραδοσιακή συνταγή στην Κρήτη είναι το πιλάφι ή ακόμη καλύτερα το γαμοπίλαφο όπως είναι περισσότερο γνωστό. Το σερβίρισμα του συγκεκριμένου πιάτου έχει καθιερωθεί πλέον σε γάμους της Κρήτης, ως η πλέον παραδοσιακή συνταγή. Πρόκειται για ρύζι το οποίο είναι βρασμένο σε ζωμό κρέατος και συνήθως γίνεται ανάρπαστο. Είναι αρκετά αγαπημένη συνταγή στο νησί και για αυτό το λόγο πολλές φορές θα βρεθεί και σε άλλες περιστάσεις που απαιτούν παραδοσιακό κρητικό τραπέζι.

Shares


1 comment

  1. Pingback: Tα 7 πιάτα της Κρήτης που… κουζουλαίνουν κάθε τουρίστα | VOUCHER-ERGASIA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *