Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Στην Κρήτη τα λείψανα του Αγίου Κοσμά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Άγιος Κοσμάς
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η 53η Επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου Πρώτου Επισκόπου Κρήτης καθώς και ο 1ος Εορτασμός Επανακομιδής Ιερών Λειψάνων Αγίου Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού τελούνται σήμερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και τιμή.

Το σκήνωμα του Αγίου Κοσμά επέστρεψε στην πατρίδα του, την Κρήτη, μετά από 960 χρόνια «εξορίας», αφού είχε κλαπεί το 1058 από Ενετούς εμπόρους οι οποίοι το μετέφεραν στην Βενετία και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος.

Το σκήνωμα του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη κλάπηκε το 1058 από ενετούς εμπόρους οι οποίοι το μετέφεραν στην Βενετία και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος.

Τα τελευταία χρόνια οι πατέρες της ιεράς μονής Κουδουμά με τις ευλογίες της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, έγιναν προσπάθειες ο Άγιος Κοσμάς να επιστρέψει στη Κρήτη. Προσπάθειες οι οποίες ευοδώθηκαν στις 17 Οκτωβρίου.

Ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα και άλλα κειμήλια επεστράφησαν στη Μονή Κουδουμά με την Εκκλησία της Κρήτης να χαρακτηρίζει ιστορικό το γεγονός και να προχωρά σε εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως και το Μάιο του 2019 αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο όπου στην Ιερά Μονή Κουδουμά θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Μετά από 960 χρόνια ο  αρχαιότερος γνωστός Ερημίτης Άγιος της Κρήτης,  ὁ Άγιος Κοσμάς ὁ Ομολογητής επιστρέφει στον τόπο του.

Πρόκειται για τον άγιο που έζησε κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. και του οποίου τη μνήμη η εκκλησία της Κρήτης τιμά στις 2 του Σεπτέμβρη.

Ό Άγιος Κοσμάς που ασκήτεψε στα σπήλαια της νότιας Κρήτης εκοιμήθη στις 9 Σεπτεμβρίου του 658 μ.Χ. Τετρακόσια χρόνια μετά το έτος 1058 μ.Χ. βενετοί έμποροι έκλεψαν το λείψανο και το μετέφεραν στην Βενετία όπου και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος. Εκεί, τοποθετημένο στο παρεκκλήσι του Αγίου Βενεδίκτου, παρέμεινε περιμένοντας ήσυχα την επιστροφή του.

Τα τελευταία χρόνια, οι πατέρες της Ιεράς Μονής Κουδουμά σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της μορφής του Αγίου Κοσμά για την εκκλησία της Κρήτης και κατάφεραν να πείσουν το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο Βενετίας να επιστρέψει έστω προς το παρόν ένα ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα το Αγίου Κοσμά του Ερημίτη.

 

Η Περιφέρεια Κρήτης για την επέτειο της επανακομιδής

Την 53η επέτειο της επανακομιδής από την Βενετία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου Κρήτης, γιορτάζει το Ηράκλειο, ο Ιερός Ναός του Αγίου Τίτου.

Κλήρος, Αρχές, και λαός συμμετείχε σήμερα στην Θεία Λειτουργία και στην Λιτανεία, ενώ παράλληλα στον Άγιο Τίτο συνεορτάστηκε η επανακομιδή στην Κρήτη από την Βενετία των λειψάνων του Αγίου Κοσμά του ερημίτη που μόνασε στα νότια παράλια-στον Κουδουμά οπου εκοιμήθη το 658.

Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος ασκητής της Κρήτης και τα λείψανα του-όπως έγινε γνωστό-μετά από πολλούς αιώνες θα επιστρέψουν στον τόπο που έζησε στην Μονή Κουδουμά. Προσκύνημα στον Άγιο Τίτο χτες το βράδυ έγινε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, οπου τελέστηκε Αρχιερατικός εσπερινός ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και την συμμετοχή των Μητροπολιτών Λάμπης-Συβρίτου-Σφακίων κκ Ειρηναίου και του Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κυρίλλου.

Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η απονομή στον πρωτοψάλτης του Ναού του Αγ Τίτου, Ανδρέας Γιακουμάκη το οφφίκιο του Άρχοντα -Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού μεγάλης εκκλησίας.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τον τιμώμενο Ιεροψάλτη ανταλλάσσοντας παράλληλα ευχές με τα παριστάμενα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τον κλήρο και τους πιστούς.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ