Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Σε επιφυλακή στην Κρήτη για την εισβολή κοριών

Δημοσιεύτηκε

στις

korioi
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η εισβολή των κοριών στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ανησυχία και στην Κρήτη, με τις υγειονομικές Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και να ενημερώνουν τους πολίτες με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γύρω από τους εν λόγω εισβολείς.

Ο υγιεινολόγος-επόπτης Δημόσιας Υγείας, προϊστάμενος στο Τμήμα Δημόσιας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας δρ. Αντώνης Παπαδάκης τόνισε ότι μπορεί «οι κοριοί να μην αποτελούν πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς δε θεωρούνται επικίνδυνοι, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους, ωστόσο τα δαγκώματά τους προκαλούν φαγούρα και ενόχληση, και σίγουρα σε περίπτωση που κάποιος δεν περιποιηθεί ή ξύσει το σημείο με το δάγκωμα του κοριού, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιμόλυνση».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, «τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία, άγχος και δερματικά προβλήματα λόγω κνησμού».

Ο Αντώνης Παπαδάκης επισημαίνει, εξάλλου, ότι «η παρουσία κοριών σε ένα χώρο σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει έλλειψη καθαριότητας γιατί μπορεί να συμβεί ακόμα και σε χώρους όπου πραγματοποιείται σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση, όπως συμβαίνει και με άλλα έντομα, τρωκτικά αλλά και παθογόνα, ταξιδεύουν μαζί με ανθρώπους, εμπορεύματα και αποσκευές.

Επομένως ένας χώρος μπορεί να αποικηθεί μετά από κάποιο ταξίδι ή παραλαβή δέματος και όχι επειδή δεν έχει καθαριστεί, αν και η έλλειψη καθαριότητας εννοεί τον μετέπειτα πολλαπλασιασμό τους».

Αλλεργικοί στα τσιμπήματα

Επίσης, όπως τονίζει ο υγιεινολόγος-επόπτης Δημόσιας Υγείας, προϊστάμενος Τμήματος Δημόσιας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, «μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα. Γι’ αυτούς, τα δαγκώματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κνίδωση, φουσκάλες ή έντονο κνησμό και απαιτείται άμεση επικοινωνία με γιατρό.

Οι κοριοί είναι έντομα που τρέφονται με το αίμα ζώων και ανθρώπων. Οι κοριοί των ενηλίκων είναι κοκκινοκαφέ, χωρίς φτερά και περίπου στο μέγεθος ενός σπόρου μήλου.

Είναι επίπεδα με σώματα σε σχήμα οβάλ. Οι νεαροί κοριοί ή νύμφες είναι μικρότεροι και μπορεί να φαίνονται ημιδιαφανείς ή με κιτρινωπό χρώμα. Εάν οι νύμφες δεν έχουν τραφεί πρόσφατα, λόγω του χρώματός τους, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν. Τα αβγά των κοριών είναι μικροσκοπικά και λευκά, στο μέγεθος ενός κόκκου σκόνης.

Οι κοριοί δεν κάνουν φωλιές όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες, αλλά τείνουν να ζουν σε ομάδες σε κρυψώνες. Δεν πετούν, αλλά μπορούν να κινηθούν γρήγορα πάνω από δάπεδα, τοίχους και οροφές. Μπορούν να ζήσουν από περίπου 10 μήνες έως ένα ενάμιση χρόνο.

Τα θηλυκά κοριού γεννούν περίπου πέντε αβγά, συνολικά 500 αβγά στην περίοδο της ζωής τους.

Τα αβγά εκκολάπτονται σε περίπου 4-12 ημέρες σε νύμφες πρώτου σταδίου. Οι ανώριμοι κοριοί, που ονομάζονται νύμφες, ρίχνουν το δέρμα τους πέντε φορές πριν ωριμάσουν. Απαιτούν ένα γεύμα αίματος πριν από κάθε έκχυση. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, οι νύμφες μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως σε μόλις ένα μήνα και να παράγουν τρεις ή περισσότερες γενιές ετησίως.

Οι κοριοί είναι ενεργοί κυρίως τη νύχτα και συνήθως δαγκώνουν, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται. Δαγκώνουν το δέρμα και παίρνουν το αίμα και σταματούν μετά από 3 λεπτά έως 10 λεπτά μέχρι να γεμίσουν και, στη συνέχεια, απομακρύνονται.

Οι κοριοί τείνουν να προκαλούν ομάδες τσιμπημάτων σε ευθεία σειρά ή ζιγκ-ζαγκ μοτίβο, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σε τυχαίο σχέδιο.

Σε αντίθεση με τα τσιμπήματα ψύλλων, τα οποία είναι κυρίως γύρω από τους αστραγάλους σας, θα βρείτε τσιμπήματα κοριών σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες ενώ κοιμάστε, συχνά στο πρόσωπο, τον λαιμό ή τα χέρια σας. Επίσης, τα τσιμπήματα δεν έχουν κόκκινη κηλίδα στο κέντρο, όπως τα δαγκώματα ψύλλων.

Εάν υπάρχει υποψία παρουσίας κοριών πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά το στρώμα και το κρεβάτι, ειδικά στις σχισμές».

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα

Μεταξύ των άλλων, οι κοριοί αφήνουν περιττώματα στα σεντόνια και τα στρώματα, μαύρες κηλίδες εξαιτίας της αιμοσφαιρίνης, αλλά και κόκκινα σημάδια αίματος από το αίμα που περισσεύει ή όταν συνθλίβονται.

Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μία χαρακτηριστική οσμή (σαν μούχλα με “γλυκό” άρωμα), που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονη σε κλειστούς ή που δεν αερίζονται ικανοποιητικά χώρους.

Στους κοριούς αρέσει να κρύβονται σε αυτές τις περιοχές, όπου έχουν εύκολη πρόσβαση για να δαγκώσουν. Συνήθως βρίσκονται κοντά στις ραφές, τις ετικέτες και τις σωληνώσεις των ελατηρίων του στρώματος ή σε ρωγμές στο πλαίσιο του κρεβατιού ή στο κεφαλάρι.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μικροσκοπικά αυτά έντομα μπορεί να μετακινηθούν και πιο μακριά σε οποιαδήποτε χαραμάδα ή τοποθεσία που τους προσφέρει κρυψώνα.

Για παράδειγμα σε διαμερίσματα, καταφύγια, ξενοδοχεία, δωμάτια σπιτιών, κοιτώνες, κρουαζιερόπλοια, πλοία εσωτερικών γραμμών, λεωφορεία, τρένα-μετρό. Και συγκεκριμένα: Στις ραφές ή ανάμεσα στα μαξιλάρια καναπέδων και καρεκλών.

Στις πτυχές των κουρτινών, στις ενώσεις των συρταριών, σε ηλεκτρικές πρίζες και συσκευές, σε δωμάτια ή διαμερίσματα κοντά, στα ρούχα, κάτω από ξεφλουδισμένη ή χαλαρή ταπετσαρία, στο κρεβάτι, κάτω από μοκέτα κοντά σε σανίδες, στις αποσκευές, σε κουτιά, σε στρώματα, σε αντικείμενα κοντά στο κρεβάτι και σε κεφαλάρια.

Πώς να απαλλαγείτε από κοριούς

«Η καταπολέμησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση και το ασφαλέστερο είναι να ζητηθεί συνδρομή αδειοδοτημένης εταιρείας καταπολέμησης εντόμων σε κατοικημένους χώρους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστούν πέραν της μίας εφαρμογής δράσεις», λέει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο Αντώνης Παπαδάκης.

Αναλυτικότερα, στο σπίτι θα πρέπει να κάνουμε τα εξής βήματα:

«Αρχικά πολύ καλή καθαριότητα και πολύ καλός αερισμός του χώρου. Χρησιμοποιήστε μια άκαμπτη βούρτσα για να τρίψετε τις ραφές του στρώματος για να αφαιρέσετε τους κοριούς και τα αβγά τους πριν από την ηλεκτρική σκούπα.

Καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα το κρεβάτι σας και την περιοχή γύρω από αυτό καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων. Στη συνέχεια, βάλτε τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας σε μια πλαστική σακούλα και τοποθετήστε την αμέσως στα σκουπίδια σε εξωτερικούς χώρους.

Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα ρούχα σας με ζεστό νερό και στεγνώστε τα στην υψηλότερη ρύθμιση του στεγνωτηρίου.

Βάλτε λούτρινα ζωάκια, παπούτσια και άλλα αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν στο στεγνωτήριο και βάλτε το σε υψηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά ή περισσότερο. Τα ρούχα, λευκά είδη και γενικά μολυσμένα υφάσματα πρέπει να πλένονται και να στεγνώνουν σε θερμοκρασία 60ο C ή μεγαλύτερη.

Βάλτε ένα σφιχτά πλεγμένο κάλυμμα με φερμουάρ στο στρώμα σας και τα ελατήρια του κρεβατιού για να αποτρέψετε την είσοδο ή τη διαφυγή κοριών. Οι κοριοί μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς σίτιση. Κρατήστε, λοιπόν, το κάλυμμα στο στρώμα σας για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Απαλλαγείτε από την ακαταστασία γύρω από το κρεβάτι σας και απομακρύνετε το κρεβάτι σας από τους τοίχους και τα άλλα έπιπλά σας.

Εάν ζείτε σε ζεστό μέρος, μπορείτε να τοποθετήσετε τα πράγματά σας σε μια κλειστή σακούλα και να τα αφήσετε στο αυτοκίνητό σας εκτεθειμένα στον ήλιο. Αντίθετα μπορούν να μπουν οι σακούλες αυτές σε κατάψυξη, ενώ σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εξυγίανση των στρωμάτων και άλλων υφασμάτων αυτά πρέπει να απορρίπτονται».

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ