Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο τίμησε την πολιούχο του Αγία Βαρβάρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Των Ιερών Τελετών που πραγματοποιήθηκαν στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος συμπαραστεκούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος ενώ συμμετείχαν πλήθος κληρικών από όλη την Κρήτη, μεταξύ των οποίων ο Πρωτοσύγγελος της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Αμβρόσιος και ο Πρωτοσύγγελος της Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Αθανάσιος.

Παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Δήαμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και σωματείων της πόλης καθώς και πλήθος κόσμου που συνέρρευσε να τιμήσει την Αγία Βαρβάρα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Επαρχειακής Εκκλησίας Κρήτης, τίμησε με την Ανώτατη Διάκριση της τοπικής εκκλησίας, τον Σταυρό του Αποστόλου Τίτου, τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητή, συγγραφέα, λόγιο και πρώην Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου κ. Νικόλαο Παπαδογιαννάκη.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Βαρβάρας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την εικόνα συνόδευσαν τιμητικά αγήματα του Λαογραφικού Ομίλου “Τζανιδάκη”, ο Λαογραφικός όμιλος “ΑΚΡΗΤΕΣ”,  Άγημα του Στρατού, του Ερυθρού Σταυρού και η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνου.

 

 

 

 

 

 

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι σταυροειδής με κάτοψη σε σχήμα ελεύθερου σταυρού και διαθέτει τρούλο.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός συνδέθηκε με θαυματουργές επεμβάσεις της Αγίας και για αυτό η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της πόλης.

Αν και δεν έχει σωθεί η κτητορική επιγραφή, πιθανότατα οικοδομήθηκε το 1885 στη θέση παλαιότερου ναού στο όνομα της ίδιας αγίας που εμφανίζεται στους βενετσιάνικους χάρτες από το 1613.

Επί τουρκοκρατίας, ο χώρος ανήκε στον Τουρκορεθυμνιώτη Αλή Εφέντης Τσιτσεκάκη, ο οποίος τον είχε μετατρέψει σε χαμάμ. Όταν έπεσε στην πόλη επιδημία  ευλογιάς η οποία χτυπούσε μόνο τις οθωμανικές οικογένειες, οι χριστιανοί επικαλούμενοι τη βοήθεια της Αγίας Βαρβάρας, θεραπεύονταν. Οι Οθωμανοί για να γλιτώσουν από την ασθένεια, έπεισαν τον ομόθρησκό τους να αποδώσει το χώρο στους χριστιανούς για να ανεγερθεί ναός προς τιμήν της αγίας, κάτι που συνέβη.

Από το 1898 μέχρι το 1907, η εκκλησία είχε παραχωρηθεί στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Οι Ρώσοι, μάλιστα, αφιέρωσαν στην Αγία Βαρβάρα το μεσαίο πολυέλαιο, ο οποίος είναι ρώσικης κατασκευής, σαν ενθύμιο αιώνιας φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

Την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ο ναός σώθηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς με μικρές μόνο ζημιές, παρόλο που τα γειτονικά κτίσματα ισοπεδώθηκαν.

Αγία Βαρβάρα έχει σχήμα σταυροειδούς με τρούλο με έντονο το γοτθικό στοιχείο. Στο εσωτερικό του ναού, οι τοιχογραφίες και η αγιογράφηση του τρούλου είναι έργα του επισκόπου Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ιερόθεου Μπραγουδάκη (1882-1896), ενώ η εικόνα της αγίας στο προσκυνητάρι χρονολογείται το 1894. Σημαντικής αξίας είναι τα εκκλησιαστικά βιβλία που σώζονται μέχρι σήμερα, όπως το Τριώδιο του 1836, Τέσσερα Μηναία του 1861 και ένας Απόστολος του 1863.

Ο ναός της Αγίας Βαρβάρας που είναι η πολιούχος του Ρεθύμνου, γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα που έχει κηρυχτεί επίσημη αργία για την πόλη.

Πηγή: rethemnosnews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ