Βρειτε μας στα Social Media
Τίμιος Σταυρός Τίμιος Σταυρός

Ρέθυμνο

Η παρέα από το Ρέθυμνο που «άγγιξε» τον Θεό στο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Κάθε χρόνο πολλοί πιστοί ανεβαίνουν στον Ψηλορείτη με προορισμό το γραφικό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται στην κορυφή του βουνού.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Στέλιος Κουνδουράκης για το Daynight.gr

Η ανάβαση πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής του Τιμίου Σταυρού.

Πολλοί εξ αυτών διαμένουν τη νύχτα μέσα στο εκκλησάκι κι άλλοι μες στα ξημερώματα με φακούς ανεβαίνουν το μονοπάτι που αποτελεί μοναδική εμπειρία, αξέχαστη όπως την εκφράζουν πολλοί που το έχουν τολμήσει.

Μία παρέα από το Ρέθυμνο, ο Γιάννης Μπάλλας, η Ευγενία Πηγουνάκη, η Κυριακή Πατερογιαννάκη, η Ελένη Παπαδάκη, ο Κυριάκος Παπαδάκης, ο Γιώργος Μαθιουδάκης, ο Γιώργος και ο Στέλιος Κουνδουράκης και ο Πατήρ Αθανάσιος Δραμυτινός (ο οποίος πραγματοποιεί και την λειτουργία το πρωί στο εκκλησάκι τα τελευταία χρόνια) ξεκίνησαν τα ξημερώματα στις 4πμ την ανάβαση.

Με φακούς και περίσσια θέληση ξεκίνησαν την ανάβαση από τα 1.600 μέτρα όπου άφησαν τα αυτοκίνητα όπως και ο υπόλοιπος κόσμος που βρέθηκε στην κορυφή.

Μετά από 3 ώρες δύσκολης διαδρομής, με αέρα και πάρα πολύ κρύο βρέθηκαν μπροστά στο εκκλησάκι στα 2.456 μέτρα και χτυπώντας την καμπάνα ο καθένας ξεχωριστά ένιωσαν το δέος που σου προσφέρει η κορυφή και η παρουσία εκεί.

Ήδη βρισκόντουσαν αρκετοί πιστοί εκεί γύρω από το εκκλησάκι όπου είναι ένα ξερολιθικό κτίσμα που αποτελείται από δύο κυκλικής κάτοψης χώρους, για τη διαμονή των προσκυνητών και τον κυρίως χώρο λατρείας, κι έχει σαν κάτοψη το σχήμα θήκης βιολιού. Είναι μετόχι της Μονής Δισκουρίου (ανήκει στο Δήμο Κουλούκωνα) που βρίσκεται στη ρίζα της βόρειας πλαγιάς του Ψηλορείτη. Πάνω στους γυμνούς και απρόσιτους βράχους της κορυφής, του ακατάκτητου ιστορικού βουνού της Κρήτης, ο Ναός του Τιμίου Σταυρού, προκαλεί το ενδιαφέρον των ερευνητών για το πότε, το γιατί και από ποιους χτίστηκε.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλος ναός χτισμένος σε ψηλότερο σημείο στην περιοχή της Μεσογείου. Δηλαδή πιο κοντινός στον ουρανό. 

 

Στα χριστιανικά χρόνια οι άνθρωποι ανηφορίζουν στα βουνά κάθε χρόνο στα μισά του Σεπτέμβρη κρατώντας κλαδιά βασιλικού, πρόσφορα, άρτους και αφιερώματα. Όπως και φέτος. Με κλαδιά βασιλικού να μοσχομυρίζουν τα μονοπάτια.

Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε κατά τις 8 το πρωί, διαβάστηκαν τα αφιερώματα, ο πατήρ Αθανάσιος ευχήθηκε καλή κατάβαση σε όλους, χρόνια πολλά και όλοι μαζί σιγά σιγά πήραν το δρόμο του γυρισμού.

Μία έκπληξη επιφύλασσε την παρέα στην κατάβαση και δεν ήταν άλλη από τη βροχή.

Όλα τα είχε η μέρα του Τιμίου Σταυρού αλλά δεν πτόησε την παρέα που υποσχέθηκε όταν έφτασε από κει που ξεκίνησαν την ανάβαση και του χρόνου με υγεία να το ξανακάνουν!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ