Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Θανάσης Σκορδαλός: Μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ στον σπουδαίο Ρεθυμνιώτη λυράρη | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη ζωή και κυρίως στην τέχνη του σπουδαίου λυράρη Θανάση Σκορδαλού θα είναι αφιερωμένο το επόμενο επεισόδιο της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα», που θα μεταδοθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, από την ΕΡΤ3.
Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στους δρόμους της ένδοξης εποχής που δημιούργησε σπουδαίες μορφές της μουσικής τέχνης και καθόρισε την ιστορική μουσική συνέχεια της Κρήτης.
Επιδέξιος λυράρης αξεπέραστης καλλιτεχνικής υπόστασης, συνθέτης και στιχουργός µε δεκάδες επιτυχίες που κατέκλυσαν την μουσικοχορευτική ταυτότητα της Κρήτης, ο Θανάσης Σκορδαλός, άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική έκφραση και στο λαϊκό Κρητικό ιδίωμα και επηρέασε καθοριστικά στη συνέχεια το σύνολο των δημιουργών της μεγαλονήσου. Η εβδομηντάχρονη μουσική του πορεία υπέγραψε ανεξίτηλα και καθόρισε την εξέλιξη της κρητικής μουσικής.


Για πολλούς Κρητικούς το όνομά του είναι το συνώνυμο της λύρας, καθώς μαζί της αναδείχτηκε ως ένας απ’ τους σημαντικότερους συντελεστές της κρητικής μουσικής κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και αναδείχτηκε σε θρύλο στη διάρκεια της ζωής του!
Οι δοξαριές της λύρας του ήταν ιδανικές για το μερακλή χορευτή, έδιναν «φτερά» στα πόδια του και ο χορευτής αντιστοίχως πλούτιζε τη μουσική του, αλληλοεπιδρώντας δημιουργικά. Οι νότες, οι παύσεις, τα δάχτυλα του χεριού του που «έπεφταν» στις χορδές με ένα ιδιαίτερο τρόπο, ο ρυθμός, το μέτρο, η μελωδία, η χρήση του δοξαριού, ο τρόπος που κρατούσε όρθια τη λύρα, η στάση του σώματος, ήταν όλα μελετημένα και δημιουργημένα από το μοναδικό μουσικό του πνεύμα.
Στην Κρήτη σήμερα δεν μπορεί να γίνει γλέντι, όπου οι τραγουδιστές-μαντιναδαλόγοι ή χορευτές, να μην παίζουν και να μην τραγουδούν συνθέσεις του. Η αγάπη των πολυάριθμων θαυμαστών του φτάνει πολλές φορές στα όρια του φανατισμού.
Ο φακός της εκπομπής περιηγήθηκε τους τόπους και στους ανθρώπους που έζησαν και συμμετείχαν στις δημιουργίες του και αποτύπωσε παραστατικά από τους φίλους της λύρας του, τους γλεντιστές του, τη ζωή και το έργο του στα ανεπανάληπτα Κρητικά γλέντια. Επισκέφτηκε τον γενέθλιο τόπο του, το Σπήλι, όπου ενέπνευσε μεγάλο μέρος από το έργο του, καθώς και το χωριό Κορφές, από το οποίο άντλησε πολλές από τις πασίγνωστες μαντινάδες του, στις παρέες των φίλων του.
Για το Θανάση Σκορδαλό, μιλούν στην εκπομπή οι φίλοι του γλεντιστές, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του και ερμηνεύουν τις μουσικές του δημιουργίες οι μουσικοί: Στέφανος Μεσσαριτάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Γιάννης Τσουρδαλάκης, Νεκτάριος Σαμόλης, Στέλιος Βασιλάκης, Κώστας Κακουδάκης και Κώστας Σκουλάς κ.α.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ