Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο τιμάει το ολοκαύτωμα στο σπήλαιο Μελιδονίου

Δημοσιεύτηκε

στις

σπήλαιο Μελιδονίου
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Το σπήλαιο του Μελιδονίου στο Ρέθυμνο, πέρα από το ιδιαίτερο κάλλος του, διακρίνεται και για την ιστορική βαρύτητα την οποία «κουβαλάει».

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 370 γυναικόπαιδα είχαν καταφύγει στο εσωτερικό του, αρνούμενα να παραδοθούν, και πέθαναν από ασφυξία.

Το περιστατικό έγινε, σύμφωνα με τις αναφορές, τον Οκτώβριο του 1823.

Όταν ο Χουσείν Μπέης πληροφορήθηκε για τη κρυψώνα αυτή στην οποία είχαν καταφύγει, κύκλωσε το σπήλαιο, με το στρατό του και τους ζήτησε να παραδοθούν.

Εκείνοι αρνήθηκαν και μετά από πολιορκία μηνών, οι Τούρκοι έριξαν εύφλεκτες ύλες από το άνοιγμα της κορυφής του σπηλαίου και έβαλαν φωτιά, γεγονός που οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο τα γυναικόπαιδα. Προς τιμήν τους, στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει τοποθετηθεί οστεοφυλάκιο.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου, η Κοινότητα Μελιδονίου, η Ενορία Μελιδονίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου και Α.Ο. «Τάλως Μελιδονίου», έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 196ης επετείου του ολοκαυτώματος του Σπηλαίου Μελιδονίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

 

Δείτε το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

08:00 Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου παρά του Σπηλαίου.

11:00 Προσέλευση Επισήμων.

11:15 Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

11:20 Κατάθεση Στεφάνων.

11:25 Χαιρετισμοί: από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μελιδονίου κ. Φώτη Σωπασουδάκη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου κ. Ιωάννα Κυρμιζάκη.

11:30 Ομιλία για το Ολοκαύτωμα του Μελιδονίου από τον εκπαιδευτικό κ. Μάρκο Μαρκάκη, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Μπαλίου.

12:00 Τερματισμός «Μελιδόνιου Δρόμου» με την συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Μοτοσυκλετιστών Ρεθύμνου.

12:30 Γεύμα στην Αποθήκη Πολιτισμού Μελιδονίου – Απονομή Αναμνηστικών Επάθλων Μελιδόνιου Δρόμου.

 

σπήλαιο Μελιδονίου
Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap