Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

O Ρεθυμνιώτης που «κρύβεται» πίσω από το Shopistas.gr! | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Λευτέρης Πανταλός είναι μια ωραία περίπτωση ανθρώπου: ευγενικός όσο δεν πάει, οξυδερκής, χαμηλών τόνων και φουλ εργατικός. Του αρέσει να λειτουργεί έξω από το «κουτί» και να σκαρφίζεται δημιουργικά πράγματα. Και αναμφίβολα μία από τις δημιουργίες του για τις οποίες έχει να… παινεύεται, είναι το shopistas.gr.

Συνέντευξη στον Κώστα Ηλιάδη

Μία πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων για online αγορές, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβάνει 1.150.000 προϊόντα σε περίπου 2.350 κατηγορίες και η οποία -θα το καταλάβεις με το που μπεις στο site- είναι η πλέον φιλική για έναν χρήστη που χρησιμοποιεί το κινητό του στις ηλεκτρονικές του αγορές.

Έχοντας ακούσει τον ντόρο γύρω από το shopistas.gr και δεδομένου ότι εμπνευστής του project είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ένας Ρεθυμνιώτης, ήταν αυτονόητο ότι θα τον ψάχναμε, θα τον βρίσκαμε και θα τον παρουσιάζαμε στο Daynight.gr 🙂

 

Γνωρίζοντας τον ιδρυτή του Shopistas.gr

Ίσως να σε φέρνω σε αμηχανία αλλά θέλω να μας μιλήσεις αρχικά για εσένα. Ποιος είναι ο Λευτέρης, από πού ξεκινάει, ποιοι είναι οι στόχοι του; 
Γεννήθηκα το 1977 και μεγάλωσα στο Ρέθυμνο. Στην 5η Δημοτικού είχα την τύχη να αποκτήσω τον πρώτο μου υπολογιστή. Εκείνη την εποχή όλοι μιλούσαν για την Πληροφορική ως την επιστήμη του μέλλοντος. Πληκτρολογώντας τις πράσινες γραμμές εντολών στο μαύρο φόντο  στον Amstrad 6128 απέκτησα και το «μικρόβιο»! Όταν δε στη συνέχεια γνώρισα την Turbo  C τότε κατάλαβα με τι θα ασχοληθώ επαγγελματικά τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια.

Από το 2003 ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με μεγάλες επιχειρήσεις και projects από ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικότερα το 2004-2009 ασχολήθηκα εντατικά, εκτός του Web Developing (περισσότερα από 150 μικρά και μεγάλα Web Sites & Applications), με υπηρεσίες  S.E.O., Internet Marketing & Analytics και λίγα χρόνια αργότερα με Mobile Apps Developing. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι συνήθως  με κατασκευές & πειραματισμούς ηλεκτρονικής, ρομποτικής και 3D Printing σε ένα μικρό εργαστήριο που έχω φτιάξει και κάποιες φορές… VR Games.

Τα τελευταία χρόνια μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τα πεδία των E-commerce/ Predictive Analytics & Μachine Learning όπου και μου δόθηκε το έναυσμα της δημιουργίας του Shopistas.gr, αρχικά το 2015 σε μία Α4, σχεδιάζοντας κουτάκια για τα βασικά του τμήματα, ενώ μέσα σε λίγους μήνες ξεκίνησαν και οι πρώτες γραμμές κώδικα .

Τον Δεκέμβριο του 2018  βγαίνει online η beta έκδοση του και μέχρι σήμερα, καθημερινός προσωπικός μου στόχος αλλά και των συνεργατών μου είναι η συνεχής  βελτιστοποίηση του, με σκοπό να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους…

 

Αν έπρεπε να εξηγήσεις σε κάποιον για τα περί του shopistas.gr, αλλά εκείνος χρησιμοποιούσε το ίντερνετ μονάχα για… το facebook, πώς ακριβώς θα του το έλεγες;
Θα του έλεγα ότι το  Shopistas.gr είναι το νέο σημείο που μπορεί να αναζητήσει προϊόντα από εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα για να πραγματοποιήσει τις αγορές του.

Σε έναν επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου θα έλεγα ότι είναι ένα νέο κανάλι στοχευμένης προβολής των προϊόντων της επιχείρησης του.

 

Αν, τώρα, έπρεπε να μιλήσεις με έναν πιο «ψαγμένο», πώς θα του επεξηγούσες το συγκριτικό πλεονέκτημα του Shopistas.gr σε σχέση με άλλες πλατφόρμες αναζήτησης προϊόντων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο;

Αρχικά, πρέπει να τονίσω ότι έχει γίνει πολύ ουσιαστική δουλειά από κάποιες πλατφόρμες σύγκρισης τιμών στη χώρα μας.

Το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Shopistas.gr θα έλεγα ότι είναι τα εργαλεία και οι τεχνολογίες ανάπτυξης του, που σαν κύριο στόχο έχουν να κάνουν την εμπειρία του χρήστη το δυνατόν καλύτερη, όχι τόσο μέσω ενός Desktop υπολογιστή, αλλά κυρίως μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσει ο χρήστης κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή.

Η AMP (Accelerated Mobile Pages) που χρησιμοποιείται στο Shopistas.gr και που σαν ιδέα δείχνει να υποστηρίζεται από την Google, έχει ως κύριο στόχο την ταχύτερη και καλύτερη εμπειρία του χρήστη μέσω του κινητού τηλεφώνου. Αυτή τη στιγμή και από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, το Shopistas.gr είναι το μόνο που κάνει τόσο εκτεταμένη χρήση του συγκεκριμένου framework.

Επίσης, χρησιμοποιούνται αρκετές εφαρμογές από τα πεδία των Machine Learning( κυρίως NLP) και Big Data. Τέλος, έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από 1.150.000 προϊόντα σε περίπου 2350 κατηγορίες μέχρι στιγμής.

 

 

Γιατί επιλέγονται μονάχα Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα για την προβολή των προϊόντων τους στο Shopistas.gr
Μέσα σε 21 μήνες λειτουργίας έχουμε λάβει αιτήσεις συμμετοχής από ηλεκτρονικά καταστήματα που εδρεύουν σε αρκετές χώρες.
Από την αρχή λειτουργίας του Shopistas.gr όμως και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχουμε επιλέξει να υποστηρίξουμε μέσω διαφόρων προσφορών προβολής (βλ. https://merchants.shopistas.gr) την Ελληνική επιχείρηση που λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης πέρασε δύσκολες στιγμές. Πόσο μάλλον την επιχείρηση που έχει ήδη επενδύσει επιπλέον στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Δεν έχουν γίνει δεκτές το 30-35% των αιτήσεων που έχουμε λάβει, είτε επειδή η επιχείρηση δεν έχει έδρα στη χώρα μας είτε επειδή δεν πληρούνται οι προδιαγραφές συμμετοχής.

Επίσης, έχουν απενεργοποιηθεί κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα στο Shopistas.gr μετά από επώνυμες καταγγελίες καταναλωτών. Φυσικά, συμπεριφορές εξαπάτησης του καταναλωτή δεν θα γίνουν ανεκτές σε καμία περίπτωση από τη μεριά μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι επιλογές μέσω Ίντερνετ είναι πάρα πολλές, οπότε η ελληνική επιχείρηση πάντα σεβόμενη την Ευρωπαϊκή & Ελληνική νομοθεσία για τα δικαιώματα του καταναλωτή, θα πρέπει να βρει και να ενισχύσει τα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως να έχει σε σύγκριση με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας, πχ. ταχύτητα αποστολής και παράδοσης των παραγγελιών. Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο.

 

 

Η πανδημία και το αναγκαστικό lockdown προκάλεσε ένα boom στις ηλεκτρονικές αγορές. Μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που δεν ήταν εξοικειωμένος με το online shopping, φαίνεται τώρα πιο δεκτικός απέναντι σε αυτή την καταναλωτική συμπεριφορά. Το εισπράττεις και πόσο αισιόδοξος είσαι για την περαιτέρω εδραίωσή της;
Ναι είναι αλήθεια. Ο Covid-19 έφερε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας και κάποιες από αυτές θα μείνουν. Οι ηλεκτρονικές αγορές κυρίως σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παρουσίασαν σημαντική αύξηση, όπως επίσης και ο αριθμός νέων καταναλωτών μέσω διαδικτύου.

 

Με το χέρι στην καρδιά, θέλω να μου πεις την πιο επιτυχημένη αλλά και την πιο… μούφα αγορά που εσύ ο ίδιος έχεις κάνει μέσα από την πλατφόρμα σου.
Χμμ… (το σκέφτεται). Δεν θα έλεγα μούφα, απλά το χρώμα που εμφανιζόταν στις φωτογραφίες ενός T-Shirt διέφερε αρκετά από την πραγματικότητα και επίσης είχε τυπωμένο ένα λεπτό pattern που δεν φαινόταν καν στις φωτογραφίες. Ήταν μία έκπληξη μετά το unboxing, με αποτέλεσμα να το επιστρέψω και όλα ΟΚ. Σε γενικές γραμμές όλες τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές αγορές που έχω πραγματοποιήσει θα τις χαρακτήριζα αυτό που είπες, επιτυχημένες.

 

Πες μου, τέλος, κάτι που θα πρότεινες σε μία επιχείρηση που ασχολείται ή σκέφτεται να ασχοληθεί με το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η μεγαλύτερη παράλειψή που βλέπω να κάνει μία μικρή επιχείρηση που δραστηριοποιείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι το να «καθησυχαστεί» μετά την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος της, ή να μην έχει καν στο σχεδιασμό της το κόστος διαφήμισης.
Όπως είπα και πιο πριν, οι επιλογές στο Ίντερνετ για τον καταναλωτή είναι πάρα πολλές.

Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει συνεχώς στο σχεδιασμό και την στρατηγική της, την επένδυση σημαντικού κεφαλαίου σε προβολή των προϊόντων της, μέσα από τα σωστά «κανάλια» που βελτιώνουν την Απόδοση Επένδυσης (ROI, Return on investment) της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ