Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που έπληξε η φωτιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Αγίου Βασίλειου, Γιάννης Τατατάρης, «έξι κοινότητες του Δήμου Αγίου Βασίλειου εντάσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, αφορά τις κοινότητες σε Ροδάκινο, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Σαχτούρια».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών από τον κ. Ταταράκη, οι εστίες βρίσκονται υπό ύφεση ενώ στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν δυο ελικόπτερα προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου είχε απευθύνει έκκληση προκειμένου «να βοηθηθούν εδώ όλοι οι άνθρωποι, που πραγματικά έχουν χάσει όλες τους τις περιουσίες. Υπάρχουν άνθρωποι πλέον που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να σκύψει η Πολιτεία πάρα πολύ γρήγορα».

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ έφτασαν στο σημείο τη Δευτέρα όπου έκαναν μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής ενώ οι θεσμικοί φορείς κατέθεσαν άμεσα αίτημα και για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των ζημιών, ο κ. Ταταράκης λέει με προβληματισμό: «Είναι πάρα πολύ μεγάλες. Η ελιά σαν καλλιέργεια έχει καταστραφεί. Χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν καταστραφεί. Έχουμε μεγάλα προβλήματα στα μελίσσια. Έχουν καταστραφεί πάρα πολλά. Πρόβατα έχουν καεί. Αμπέλια έχουν καταστραφεί. Και έχουμε και χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες έχουν καεί κι αυτές. Αυτοί που εκτρέφουν ζώα, οι κτηνοτρόφοι, βρίσκονται σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Και κάνω έκκληση σε όσους έχουν ζωοτροφές να συμβάλουν όσο γίνεται περισσότερο, δίνοντας ζωοτροφές στον κόσμο, που πλέον δεν έχει πού να πάει τα κοπάδια του».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας περιέγραψε μια πολύ μεγάλη καταστροφή για αγρότες και κτηνοτρόφους και επανέλαβε την πάγια θέση του να αλλάξει επιτέλους ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Και εκτός από την παραγωγή του ελαιοκάρπου που καταστράφηκε, να αποζημιώνονται και τα καμένα δέντρα, αφού ακόμα και παλιά δέντρα της περιοχής, που έστεκαν στη θέση τους πολλές δεκάδες χρόνων, από τη μια στιγμή στην άλλη αφανίστηκαν από τη μανία της καταστροφική φωτιάς.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Μάλιστα, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR593) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χαρτογράφηση της περιοχής Μελάμπων Ρεθύμνου, που επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Μέλαμπες της Π.Ε. Ρεθύμνου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.

Όπως αναφέρουν, «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου κοντά στην Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ