Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Τον… χαβά τους οι ασυνείδητοι οδηγοί – Συνεχίζεται η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

paligremnos.jpg
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερωτήματα και προβληματισμούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τη δράση των ελεγκρικών μηχανισμών προκειμένου να μην προκαλούνται σοβαρές φθορές ή/και ζημιές σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές «Φυσικού Κάλλους» και προστατευόμενες περιοχές NATURA γεννά η πραγματοποίηση «ευχάριστων» δράσεων από ιδιώτες ή/και επιχειρήσεις (δεν γνωρίζουμε ακόμα ή μήπως γνωρίζουμε) με off road οχήματα καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Οι εικόνες της επέλασης των 4×4 τζιπ στο Ρέθυμνο και στον Ψηλορείτη είναι λίγο πολύ γνωστή. Πλέον, πραγματοποιούνται παρόμοιες δραστηριότητες και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές όπως στον Πλακιά και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Παλίγκρεμνου με τις αμμοθίνες που είναι πλέον προστατευόμενη περιοχή μαζί με τον βράχο; Εκεί δεν φύονται κρινάκια της θάλασσας;

Θεμιτός ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ωστόσο πού εντοπίζονται τα όρια ανάμεσα στην εκτόνωση ανθρώπων που υποτίθεται ότι επιλέγουν τη φύση για αυτό το σκοπό, αλλά την ίδια στιγμή επιδρούν αρνητικά σε αυτή με την επέλαση των οχημάτων που οδηγούν ή επιβαίνουν; Δεν είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η εν λόγω «απόδραση» θα δημιουργήσει οχλήσεις στα οικοσυστήματα (δασικά συστήματα, ποταμούς και παραλίες), την ορνιθοπανίδα που φιλοξενούν, αλλά και σε μικρά και μεγάλα θηλαστικά;

Παλίγκρεμνου μετά το πέρασμα off road οχημάτων

«Οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι πολίτες διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ολιγωρία της Πολιτείας στη συγκεκριμένη σκαστή περίπτωση βλαπτικής για το φυσικό περιβάλλον δραστηριότητας και απαιτούμε την παρέμβαση κάθε αρμόδιας αρχής για τη ματαίωση, έστω την τελευταία στιγμή, της επαπειλούμενης καταστροφής των προστατευόμενων περιοχών της Ηλείας και τη μη επανάληψή της στο μέλλον». «Αδυνατούμε πραγματικά να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν σε μια χρονική περίοδο που μέρα με τη μέρα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φύση είναι πλέον εξόφθαλμα ορατές και καταστροφικές, η επίσημη Πολιτεία να αδιαφορεί πλήρως για το περιβάλλον και να καταπατά τη διεθνή και εθνική νομοθεσία για τις περιοχές Natura. Απευθυνόμαστε στην Αντεισαγγελλία Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου προκειμένου να προβεί σε ποινικές κυρώσεις κατά των τοπικών Αρχών που έδωσαν άδεια διεξαγωγής του Rally Olympia στην περιγραφόμενη περιοχή».

Παλίγκρεμνου μετά το πέρασμα off road οχημάτων

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Γιώργος Πριναράκης σε ανάρτηση του στην σελίδα «Save Paligremnos-SOS Plakias»: «Ένα μνημείο δεν οφείλει να το προστατεύει μόνο η πολιτεία, οφείλουμε πάνω απ΄ όλα να το προστατεύουμε και εμείς οι ίδιοι! Τις τελευταίες μέρες κάποιοι άγνωστοι αποφάσισαν να διασκεδάσουν, προφανώς με τα εκτός δρόμου οχήματα τους (4Χ4), στη ρίζα του Παλίγκρεμνου, πάνω στις αμμοθίνες, καταστρέφοντας αυτή την ευαίσθητη περιοχή και τα πολύτιμα και όμορφα ”κρινάκια της άμμου”. Σύμβολο και αυτά, όπως και ο βράχος μας από πίσω τους, του Πλακιά. Η καταστροφή στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες είναι ξεκάθαρη. Δεν διαφωνούμε ότι τα άτομα που το κάνανε αυτό έχουνε πάθη και προφανώς το μεγάλο τους πάθος είναι να ”παίζουνε μπαντιλίκια” (Αχ ρε Κρήτη μας…). Με γειά τους και χαρά τους!! Σίγουρα όμως ο Παλίγκρεμνος, οι αμμοθίνες, η παραλία του πλακιά δεν είναι το μέρος για να ξεσπάει ο καθένας τα πάθη του… Πραγματικά, μακάρι να υπήρχε το κατάλληλο μέρος για αυτό. Νόμιμα, οργανωμένα και με ασφάλεια. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει…γιατί δυστυχώς έτσι είναι η Ελλάδα. Όμως αυτό δεν μας (τους) δίνει το δικαίωμα να νομίζει ο καθένας ότι η κληρονομιά όλων μας είναι ο μπαξές του. Αν και στο μπαξέ τους δεν θα τολμούσαν να μπούνε ούτε με τις παντόφλες τους….».

παλίγκρεμνος 4x4

Παλίγκρεμνου μετά το πέρασμα off road οχημάτων

Παλίγκρεμνου μετά το πέρασμα off road οχημάτων

Παλίγκρεμνου μετά το πέρασμα off road οχημάτων

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ