Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Ο Αη Γιώργης ο Μεθυστής στο Άνω Μαλάκι και τα λαξευτά πατητήρια της περιοχής | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Της Ελένης Βασιλάκη

Το ξωκλήσι του Άη Γιώργη και η ιστορία του

Για την ιστορία να πούμε πως το ξωκλήσι του Άη Γιώργη στο Άνω Μαλάκι τοποθετείται χρονικά,από τους αρχαιολόγους, κατά τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο λόγω της τεχνοτροπίας που το χαρακτηρίζει στο κομμάτι του που είχε διασωθεί (Ιερό).

Μέχρι τη δεκαετία του 60 στο σημείο αυτό έστεκε μόνο ένα τμήμα του Ιερού ενώ ο υπόλοιπος ναός είχε καταρρεύσει και μπαζωθεί. Η ανάμνηση του βέβαια υπήρχε πάντα κι έτσι οι γυναίκες του χωριού πήγαιναν κι άναβαν το καντήλι του θυμιάζοντας τη χάρη του τιμώμενου Αγίου, που από συμβόλαια του 1659 τα οποία είχαν διασωθεί, ήξεραν πως ήταν ο Άγιος Γεώργιος.

Κάποια στιγμή ο συγχωριανός τους Εμμανουήλ Σπαντιδάκης πήρε την πρωτοβουλία και με τη στήριξη και των υπόλοιπων κατοίκων ξεκίνησε τις προσπάθειες αναστήλωσης του μικρού ναού που σήμερα είναι ένα κόσμημα για το Άνω Μαλάκι μαζί με τους παρακείμενους, επίσης ανακαινισμένους, βυζαντινούς ναούς της Παναγίας και της Αγίας Μαρίνας.

Τα πατητήρια της περιοχής

Ακόμα κι όταν όμως ο ναός του καβαλάρη Αγίου ήταν ερειπωμένος το έθιμο του να ανοίγουν κάθε χρόνο του Αη Γιωργιού τα βαρέλια με το νέο κρασί δεν έσβησε.Το τηρούσαν ευλαβικά οι κάτοικοι αφού στο χωριό υπήρχε αμπελουργικός πλούτος μεγάλος, φανερός και από τα πολλά λαξευτά πατητήρια που ακόμα σώζονται.

Όσοι βρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά, ξεκινώντας από τη θέση Αρχοντικά.

Εκεί βρίσκονται τρία πέτρινα πατητήρια στη σειρά, με το τρίτο μάλιστα να διαθέτει και είδος επιχρίσματος στα τοιχώματα του. Όπως είπε ο Στέλιος Μανωλιούδης, χρονολογικά τοποθετούνται στα ελληνιστικά χρόνια ενώ φέρεται πως είχαμε χρήση τους ως και την Κρητοβενετική περίοδο.

Αρκετά λαξευτά αλλά και με κτιστές προσθήκες πατητήρια υπάρχουν και στο Κάτω Μαλάκι τα οποία επίσης οι συμμετέχοντες στη γιορτή επισκέφθηκαν και είδαν από κοντά. Ένα μάλιστα εξ αυτών, μέσα στο χωριό, εντυπωσίασε καθώς μάλλον είχε διπλή χρήση και ως πατητήρι αλλά και ενδεχομένως ως χώρος όπου έπλεναν ή ξέπλεναν πράγματα.

 

Το τελευταίο πατητήρι, του Μάρκου όπως ονομάζεται καθώς ανήκει στην οικογένεια του κ Βαγιωνάκη και φέρει λαξευμένη σε πέτρα σχετική επιγραφή, έκλεισε την ξενάγηση δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα μιας μελλοντικής υπέροχης οινοδιαδρομής σε ένα τόπο που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες του και φαίνεται να τα καταφέρνει χάρη στους ανθρώπους του.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάρκος Βαγιωνάκης

Η Θεία Λειτουρία έχει ολοκληρωθεί, στη φωτογραφία ο πατήρ Νικόλαος Κεριμάκης


Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Ρεθύμνου και της Αντιπεριφέρειας


Γαμοπίλαφο που θα το ζήλευε και ο καλύτερος μάγειρας
Πολλά και εκλεκτά τα δείγματα κρασιών που προσκομίστηκαν για το διαγωνισμό

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο κοντά στο ναό της Παναγίας και της Αγίας ΜαρίναςΣτα πατητήρια στη θέση ΑρχοντικάΑυτό το πατηρήρι μοιάζει να είχε διπλή χρήση και βρίσκεται μέσα στο Κάτω Μαλάκι


Τα λαξευτά πατητήρια απλώνονται σε μια διαδρομή περίπου ενός χιλιομέτρου στο Κάτω Μαλάκι

Το πατητήρι του Μάρκου και η επιγραφή στην πέτρα του

 

Πηγή: e-storieskritis.gr

Η περιήγηση στα πατητήρια έχει ολοκληρωθεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ