Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Πρέβελη: Τραβήχτηκε η θάλασσα και βγήκε ο βράχος στην στεριά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρέβελη
Διαφήμιση
Διαφήμιση
15 Shares

Όσοι επισκέπτονται χρόνια την παραλία Πρέβελη και ειδικά όσοι αποτυπώνουν φωτογραφικά το θαλάσσιο μέτωπο της αναπόφευκτα παρατηρούν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε αυτήν.

Κι ενώ παλιά ο περίφημος βράχος, στο ανατολικό τμήμα της, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την παραλία Πρέβελη, βρισκόταν μέσα στο νερό, απ’ όλες τις πλευρές του, τώρα βρίσκεται πάνω στην αμμουδιά καθώς έχει υποχωρήσει η θάλασσα.Μάλιστα στη σκιά του βρίσκουν καταφύγιο οι λουόμενοι όταν το 2017, για παράδειγμα, έπρεπε να βουτήξουν στο νερό για να τον προσεγγίσουν.

Ωστόσο δεν πρόκειται για το μετεωρολογικό φαινόμενο που προ μηνών καταγράφηκε στη χώρα μας από τη Μακεδονία ως την Κρήτη, το οποίο διήρκεσε λίγες μέρες και οφείλονταν στις ατμοσφαιρικές πιέσεις εκείνης της περιόδου, αλλά για ένα πιο μεγάλης διάρκειας φαινόμενο που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει.

Γενικότερα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες η  στάθµη της θάλασσας καθορίζεται από το µέσο επίπεδο του εύρους της παλίρροιας (χαµηλής και υψηλής στάθµης) η οποία είναι αποτέλεσµα της βαρυτικής αλληλεπίδρασης Γης-Ήλιου-Σελήνης.

 H στάθµη της θάλασσας όµως µεταβάλλεται προσωρινά (για ώρες, µέρες ή και µερικά έτη) και από µετεωρολογικά και υδρολογικά αίτια, όπως καταιγίδες και εκφορτίσεις ποταµών.

Τι ακριβώς απ’ αυτά έχει συμβεί στην παραλία Πρέβελη και υποχώρησε η θάλασσα βγάζοντας το βράχο στη στεριά δε γνωρίζουμε. Εκείνο που μπορούμε να σας δείξουμε είναι η εικόνα του το 2017, με φωτογραφικό υλικό που μας διέθεσε ο Χρήστος Οικονομάκης, και η εικόνα του όπως την είχαμε αποτυπώσει εμείς φωτογραφικά το 2019, το 2021 και στις 31 Ιουλίου 2022.

Δείτε τις φωτογραφίες στο e-storieskritis.gr

Πρέβελη
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap