Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ο Ραφαήλ από το Ρέθυμνο κατέκτησε την κορυφή της Αστροφυσικής!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενα μικρό αγόρι από τη Γωνιά Ρεθύμνου πήρε το πρώτο του τηλεσκόπιο, λίγα χρόνια αργότερα κατάφερε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που θέτουν οι αστροφυσικοί από τη δεκαετία του 1950!

Ο Ραφαήλ Σκαλίδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής σήμερα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, Caltech, ανέπτυξε στο διδακτορικό του μία μέθοδο με την οποία μπορεί κανείς να μετρήσει την ένταση του μαγνητικού πεδίου του γαλαξία μας χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις όπως αυτές που παίρνουμε από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Εικάζεται ότι το μαγνητικό πεδίο του γαλαξία μας επηρεάζει τη δημιουργία των αστεριών. Μόνο με μετρήσεις ακριβείας της έντασης του μαγνητικού πεδίου του γαλαξία μας θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τον ακριβή ρόλο των μαγνητικών πεδίων στην αστρογένεση.

Ο Κρητικός επιστήμονας έλαβε το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής “Αιμίλιος Χαρλαύτης” 2023, το οποίο απονέμεται από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία κάθε δύο χρόνια.

Το 2019 είχε λάβει το βραβείο του καλύτερου διδακτορικού φοιτητή από τον σύλλογο φίλων του ΙΤΕ.

Τα πρώτα του βήματα έγιναν στην Κρήτη, αρχικά στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και, στη συνέχεια, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ.

Η εργασία του διδακτορικού του, η οποία και βραβεύτηκε, έγινε με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος ΠΑΣΙΦΑΗ (http://pasiphae.science) στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Τάσση, τον οποίο και ο νέος επιστήμονας ευχαριστεί για όσα του έχει προσφέρει.

Όπως λέει στην «ΠΑΤΡΙΣ», η Κρήτη έχει ένα καλό όνομα στην Αμερική, όσο αφορά στους αστροφυσικούς της. Μάλιστα, στο Caltech είχε εργαστεί μία επιστήμονας που είχε διαπρέψει και στην Κρήτη και σήμερα είναι καθηγήτρια στη Σουηδία. Πρόκειται για την Τζίνα Πανοπούλου, η οποία επίσης είχε επιβλέποντα καθηγητή στο διδακτορικό της τον κ. Τάσση.

Αν είχε μπροστά του έναν νέο που σκέφτεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, θα του έλεγε ότι η σκληρή δουλειά είναι το «κλειδί» για να προχωρήσει.

Το διάβασμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει ένα καλό αποτέλεσμα στην έρευνα. Εξάλλου, και ο ίδιος χρειάστηκε να κάνει μία θυσία για να μπορέσει να συνεχίσει με την επιστήμη του. Από μικρή ηλικία, δίπλα στο τηλεσκόπιο είχε μία λύρα, την οποία, επίσης, αγαπά πολύ. Μάλιστα, σε νεαρότερη ηλικία (σήμερα είναι 30 ετών), έπαιζε και σε επαγγελματικό επίπεδο, ακόμα και σε γάμους. Όμως, χρειάστηκε να αφήσει πίσω του αυτή τη δραστηριότητα και να αφιερωθεί στην έρευνά του.

Σε ερώτηση της «Π» αν οι αστροφυσικοί είναι ρομαντικοί, απαντά πως όταν γνωρίζεις ακόμα καλύτερα τα αστέρια και ό,τι υπάρχει στον ουρανό τότε τα αγαπάς ακόμα περισσότερο.

Εξάλλου, η σχέση του με την επιστήμη που υπηρετεί ξεκίνησε όταν από πολύ μικρή ηλικία άρχισε μαζί με έναν φίλο του να βλέπουν τα αστέρια μέσα από τα τηλεσκόπιά τους.

Σήμερα, δεν ξέρει ακόμα ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του. Προς το παρόν, και για τα επόμενα τρία χρόνια, θα παραμείνει στην Αμερική.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ