Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Μαρία Λιονή: «Δεν υπάρχει ταβάνι στις διεκδικήσεις μας – Θέλουμε να δούμε την Κρήτη μας ψηλότερα»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μαρία Λιονή
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο σχεδιασμός μας για την Κρήτη του 2030 περιγράφει μια Κρήτη δυναμική, βιώσιμη, ευφυή. Μια Κρήτη με κοινές αξίες και κοινωνική συνοχή. Δημιουργική, με ξεχωριστή ταυτότητα και αυτοπεποίθηση. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουμε στο νησί μας και ως παράταξη αποφασίσαμε πως «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» και είμαστε και πάλι παρόντες μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής. 

Γράφει η Μαρία Λιονή

Προγραμματίζοντας υποδομές για την ανάπτυξη του νησιού μας, ολοκληρώνοντας τον Βόρειο Οδικό Άξονα ως το τέλος της δεκαετίας, αποκτώντας ένα νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο – κόμβο στο Καστέλι, ενισχύοντας την θωράκιση του τόπου μας με αντιπλημμυρικά έργα – απολύτως απαραίτητα τώρα που η κλιματική κρίση είναι μπροστά στην πόρτα μας. 

Στο Ρέθυμνο έχουμε εκπονήσει μελέτες για την οριοθέτηση των ποταμών και των ρεμάτων και προγραμματίζουμε παρεμβάσεις που αφορούν το Ρέμα Πλατανιά, τμήματα του Γεροποτάμου, το ρέμα Πλατύ, το Γενιανό Ποταμό, το Μέγα Ποταμό, το ρέμα Αρκαδιώτη, το ρέμα Κόρακα στο Ροδάκινο και άλλα σημεία με το προεκτιμώμενο κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που προέκυψαν από αυτές τις μελέτες να ανέρχεται σε 106 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, εκτελούμε οδικά έργα αφού ολοκληρώνεται η κατασκευή του 1ου   τμήματος Αρμένοι- Παλέ με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ, ενώ ακολουθούν για δημοπράτηση τα τμήματα Παλέ- Σπήλι προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ, Σπήλι–Ακούμια προϋπολογισμού 22 εκ. ευρώ και Ακούμια–Άγιος Δημήτριος προϋπολογισμού 22 εξ. Ευρώ. 

Για τον οδικό άξονα Πάνορμο-Ανώγεια προχωρούν τμηματικά οι επιμέρους μελέτες: για το τμήμα Πάνορμο – Γαράζο, η οποία είναι προς δημοπράτηση, η μελέτη για την παράκαμψη των Ανωγείων εκπονείται και το τμήμα Γαράζο – Ανώγεια έχει ολοκληρωθεί και έχει προκύψει ώριμο προς δημοπράτηση έργο προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ.

Επίσης στο στάδιο υπογραφής σύμβασης για τον Αμαριώτικο Δρόμο, είναι το τμήμα Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ και έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα τμήματα Φράγμα-Παντάνασσα και Παντάνασσα-Απόστολοι.

Ανάπτυξη δεν είναι μόνο υποδομές. Είναι και κοινωνική συνοχή

Ωστόσο, έχοντας περάσει μία τριετία ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, την περίοδο του covid-19, η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει περισσότερο από ποτέ σε δράσεις και παρεμβάσεις για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Για εμάς στην Περιφέρεια Κρήτης ήταν «στοίχημα» να μπορέσουμε να άρουμε τις δυσκολίες των συμπολιτών μας, των νοικοκυριών, από τις συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, γι’ αυτό και την περίοδο 2019-2023 δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων με επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας.

Έτσι, συνολικά στην Κρήτη και στην Π.Ε. Ρεθύμνου χρηματοδοτείται η λειτουργία 8 δομών παροχής βασικών αγαθών με ωφελούμενες 1.686 οικογένειες, 16 Κέντρων Κοινότητας με 6.331 ωφελούμενους και παραρτήματα για ειδικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες).

Ακόμα, χρηματοδοτείται η λειτουργία 17 ΚΗΦΗ, 4 δομών καταπολέμησης της έμφυλης βίας, 5 ΚΔΗΦ,καθώς και η εκπαιδευτική υποστήριξη για 726 παιδιά ΑμεΑ. Ενισχύονται τουλάχιστον 300 επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, ενώ εξασφαλίστηκε η φροντίδα και η φιλοξενία 11.665 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Στόχος μας είναι πάντα να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των συμπολιτών μας που απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Έτσι προχωρήσαμε σε δράσεις 100 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020». Αυτές είναι:

 • Παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ κλπ., για οικογένειες που απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.
 • Παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία, ΚΔΑΠ – ΑμεΑ
 • Λειτουργία κέντρων διημέρευσης ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ)
 • Λειτουργία Κέντρων Κοινότητας
 • Λειτουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιώμένων (ΚΗΦΗ) σε όλους τους δήμους
 • Λειτουργία δομών παροχής αγαπών (κοινωνικά συσσίτια, παντοπωλεία, φαρμακεία)
 • Λειτουργία δομών υποστήριξης γυναικών –θυμάτων βίας (συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες)
 • Δράσεις για την υποστήριξη του Περιφερειακού Παρατηρητήριου Φτώχειας και Κοινωνικής Ένταξης
 • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της λειτουργίας τω ΤΟΜΥ
 •  Ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων με επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας covid 19
 • Υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας για τους άπορους (ΤΕΒΑ), ύψους 18,5 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας.

Προγραμματίζουμε:

 • Θα διαθέσουμε 14,3 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» για δράσεις προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας
 • Θα υποστηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τον ρόλο του Περιφερειακού Παρατηρητήριου Φτώχειας και Κοινωνικής Ένταξης
 • Θα συνεχίσουμε την λειτουργία του Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας
 • Θα εντείνουμε την διεκδίκηση νέων προγραμμάτων για την βοήθεια των άπορων συμπολιτών μας

Φίλοι μου,

Η ενστικτώδης αίσθηση και επιθυμία του ανθρώπου να είναι μέλος μιας ενωμένης ομάδας που παλεύει για έναν κοινό καλό σκοπό, με οδήγησε και αυτή τη φορά να είμαι παρούσα μπροστά στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Μαζί με τον Σταύρο Αρναουτάκη δεσμευτήκαμε πως, εφόσον μας δώσετε αυτήν την δύναμη, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και το έργο μας για να δούμε την Κρήτη μας ψηλότερα, εκεί που αξίζει να τοποθετείται. Για εμάς δεν υπάρχει «ταβάνι» στις διεκδικήσεις. Μπροστά μας βλέπουμε μόνο την ανάπτυξη της Κρήτης μας.

Και με τον δικό σας σταυρό προτίμησης, σας διαβεβαιώνω πως θα συνεχίσω με την ίδια αγάπη, το ίδιο μεράκι, την ίδια προσήλωση να προσφέρω στον τόπο μου, τον τόπο που αγαπώ βαθιά για να κάνουμε όλοι μαζί το Ρέθυμνο έναν τόπο που «πάντα επιστρέφεις».

*αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος του συνδυασμού «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» του υπ. Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ