Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Παρουσίασαν σε εκδήλωση τον οπλισμό από τις Κρητικές επαναστάσεις! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου με μια μοναδική παρουσίαση από οπλισμό και εφόδια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των Κρητικών επαναστάσεων 1821-1866.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Ο Σύλλογος φίλων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου με τη συνεργασία του σκοπευτικού συλλόγου παραδοσιακών όπλων Πάτρας, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του Αρκαδίου διοργάνωσαν αυτή την εκδήλωση ώστε το κοινό να γνωρίσει από κοντά τα όπλα που σήμερα αποτελούν αντίκες τεράστιας ιστορικής σημασίας.

Οι ομιλητές που συμμετείχαν στην παρουσίαση, ήταν ο Θεόδωρος Κοτσάκης, ο Τριαντάφυλος Τριανταφυλλόπουλος, ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης και ο Ευτύχης Τζιρτζιλάκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θεόδωρος Κοτσάκης: «Ενώ υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται σχετικά με τα περιστατικά και τα γεγονότα του 19ου αιώνα, σχεδόν απουσιάζουν αναφορές στα όπλα». Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για μια ομάδα ανθρώπων, πριν από 25 χρόνια, να ξεκινήσει να μελετά τη συμπεριφορά αυτών των όπλων για να διαπιστώσει ποια ιστορικά στοιχεία ήταν αληθή και ποια μύθοι γύρω από την χρηστικότητα και τις επιδόσεις τους.

Αυτό είχε ως συνέπεια το κοινό του Ρεθύμνου να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο πολεμούσαν οι Κρητικοί εκείνη την εποχή. Άλλωστε, η Κρήτη πάντα φημιζόταν για τους σκοπευτές με τη χρήση τόξου, μάλιστα υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, στη συνέχεια στο ύστερο Βυζάντιο, ακόμη και στην άλωση της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κοτσάκη.

Ωστόσο, είναι αξιοθαύμαστο ότι οι “άτακτοι” πολεμιστές εκείνης της περιόδου, αλλά αργότερα και οι τακτικοί ξεχώριζαν για τον τρόπο που πολεμούσαν, λόγω της ευρηματικότητας, αλλά και της ετοιμότητάς τους. Κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις, ενώ διάλεγαν τον τόπο που θα πολεμήσουν, αλλά κυρίως τα όπλα με τα οποία θα δούλευαν, ώστε να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα.

Υπήρχαν πολλά όπλα τα οποία έφτασαν στην Κρήτη από διάφορα σημεία του κόσμου. Από τα τέλη του 16ου αιώνα και κατά τον 17ο αιώνα σταδιακά στην Κρήτη, σε διάφορες περιοχές κυρίως ορεινές, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται το πυροβόλο όπλο. Πρόκειται για ένα όπλο, το οποίο λειτουργούσε με φιτίλι, ενώ αργότερα διαδόθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, τα όπλα με περιτόναιο, με στουρναρόπετρα, με τσακμάκι ή με τσατάρισμα, όπως λέγεται στην Κρήτη. 

Τα περισσότερα όπλα έχουν διάφορες ονομασίες, οι οποίες προέρχονται από την χώρα προέλευσης του κάθε όπλου. Στην ομιλία έγινε αναφορά σε αρκετά όπλα ακόμα όπως είναι το καρυοφύλλι, το μαντζάρι, η ντάστικα, η φιλίντρα, ο σισανές και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα γύρω από τον οπλισμό που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή.

Το κοινό καθηλωμένο παρακολούθησε την ομιλία, ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον τρόπο που πολεμούσαν οι Κρητικοί σε μια μοναδική παρουσίαση για τον τόπο μας.

[Best_Wordpress_Gallery id=”109″ gal_title=”Παρουσίαση κρητικού οπλισμού Ρέθυμνο”]

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ