Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Πόλος έλξης τα ακίνητα της Κρήτης – Οι νέες τάσεις για το 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

ζευγάρι κρήτη
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2023, όπως και τα αμέσως προηγούμενα έτη, σύμφωνα με έρευνα της Danos Group η οικιστική αγορά στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε από άνοδο της ζήτησης και από αύξηση των ξένων επενδύσεων, ιδίως για πολυτελείς κατοικίες σε προνομιακές τοποθεσίες και σε παραθαλάσσιους προορισμούς.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό ήταν πολύ μεγάλο, με την Ελλάδα να αποτελεί, συγκριτικά, αρκετά πιο φθηνή αγορά σε σχέση με τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται διαρκώς αυξήσεις, ιδιαίτερα στα προνομιακά ακίνητα που βρίσκονται στα αστικά κέντρα και στους τουριστικούς προορισμούς. Η άνοδος των μισθωμάτων φτάνει το 70% σε σχέση με τα επίπεδα προ εικοσαετίας. Συγκεκριμένα, στις prime τοποθεσίες του νησιού, τα μισθώματα μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αναλυτικότερα, η πόλη που εντοπίζονται τα ακριβότερα ενοίκια είναι τα Χανιά, ακολουθεί το Ηράκλειο, μετά το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος. Ειδικότερα, στην Παλιά πόλη στο λιμάνι Χανίων, οι τιμές των ενοικίων είναι άνω των 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στη δεύτερη θέση έρχεται η Νέα Χώρα Χανίων, κατόπιν πάνω από 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κοστίζουν και τα ενοίκια στην Χαλέπα και στα Δικαστήρια Χανίων. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και τα ενοίκια και στους άλλους νομούς με τα μισθώματα του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου να είναι 10% με 15% φθηνότερα σε σχέση με τα Χανιά.

Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε και στα ύψη τις τιμές ακινήτων, οι οποίες δεν φάνηκε να επηρεάζεται ούτε από το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των νέων στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, οι τιμές μπορεί να ξεκινούν για πολυτελείς μονοκατοικίες, με δύο υπνοδωμάτια, κήπο, πισίνα, δίπλα στη θάλασσα, από 250.000 ευρώ και να φτάνουν έως και τις 350.000 ευρώ. Στη Νότια Κρήτη μάλιστα και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Αγίου Παύλου, Αγίας Γαλήνης και Πλακιά υπάρχουν κατοικίες που χτίζονται, αξίας 2,5 με 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο το 2024 δεν αποκλείεται να είναι μια χρονιά στην οποία θα γίνει, αν όχι «διόρθωση» των τιμών, τουλάχιστον ένας περιορισμός του ρυθμού αύξησης τους.  Αφενός έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται μια σχετική «κόπωση» των Ελλήνων αγοραστών και αφετέρου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν με τους ίδιους ρυθμούς. Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχουν ακόμα τα συστατικά προκειμένου η αγορά κατοικίας στην Κρήτη να διατηρήσει τη δυναμική της.  Η έλλειψη αξιόλογου αριθμού κατοικιών υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών, όπως και η διατήρηση του κατασκευαστικού κόστους στα επίπεδα των τελευταίων ετών αποτελούν, μεταξύ άλλων, παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν, ώστε η ζήτηση να παραμένει μεγαλύτερη της προσφοράς και έτσι το 2024 να είναι μια χρονιά, η οποία θα χαρακτηριστεί, απλώς, από ηπιότερη άνοδο στις αξίες, σε σχέση με τα έτη που προηγήθηκαν.

 

Πηγή: newsit

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ