Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Μοναδικό θέαμα της φύσης: Ο χορός των πουλιών στον κρητικό νότο | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοναδικές στιγμές προσφέρουν τα σμήνη των ψαρονιών με το πέταγμά τους και τις αιφνίδιες αλλαγές στον ρυθμό τους, μαγεύοντας τους παρατηρητές…

Τα σμήνη ψαρονιών προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα της φύσης – ελάχιστα πουλιά μπορούν να το συναγωνιστούν.

Την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη ένα σμήνος πουλιών που πετούσαν σε σχηματισμό πάνω από τον ουρανό του Κρητικού νότου (η λήψη του βίντεο έγινε στα Πιτσίδια Δήμου Φαιστού) έμοιαζαν με χορευτές που ακολουθούσαν μια ιδιότυπη χορογραφία…Προφανώς πρόκειται για ψαρόνια ή χειμώνια (sturnus vulgaris). Το ψαρόνι στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γκάρκουλο, γκαραβέλι ή ζαραβέλι, χειμώνι, μαυροπούλι και στην Κύπρο ως λαζούρι.

Οι εικόνες που δημιουργούν τα ιπτάμενα σμήνη ψαρονιών στον ουρανό είναι εντυπωσιακές, διαρκούν ωστόσο μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Τα πουλιά προσπαθούν πάντα να διατηρούν την ίδια απόσταση μεταξύ τους – περίπου ένα άνοιγμα φτερών.
Επιπλέον, ο συγχρονισμός τους και οι κυματισμοί του σμήνους, σχηματίζοντας εντυπωσιακά σύννεφα, τους παρέχει κάποια προστασία και από τους επίδοξους κυνηγούς – μία τακτική που ακολουθούν παρεμπιπτόντως και διάφορα ψάρια, όπως οι ρέγγες και οι σαρδέλες.
Σύμφωνα με τους ορνιθολόγους, τα ψαρόνια σχηματίζουν διάφορα σμάρια έτσι ώστε να μπερδέψουν τους εχθρούς τους, άλλα πουλιά δηλαδή που ίσως προσπαθούν να τους επιτεθούν: Δεν έχουν άλλωστε καμία ελπίδα να πετάξουν μέσα σ’ ένα τόσο πυκνό σύννεφο…
Όμως, σύμφωνα και με παλιές λαϊκές απόψεις, τα ψαρόνια προμηνούν με αυτόν τον τρόπο τον ερχομό μιας κακοκαιρίας. Πολλοί μάλιστα τα λένε και ζουζούρια και υποστηρίζουν ακριβώς αυτόν τον οιωνό.
Ποιο από τα δύο ισχύει στο παρακάτω βίντεο άραγε:
Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ