Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Βρέθηκε σκελετός σε μινωικό λατομείο | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άγνωστη παραμένει, προς το παρόν, η ταυτότητα του ανθρώπινου σκελετού, που εντοπίστηκε, θαμμένος σχετικά πρόχειρα, στην περιοχή Σισίου, λίγα μέτρα από την παραλία. Τον σκελετό ξέθαψε η σκαπάνη αρχαιολόγου που συμμετέχει στην ομάδα, η οποία λαμβάνει μέρος στην ανασκαφή του μινωικού «ανακτόρου» από τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, στον Μπούφο.

Η ομάδα μετέβη σε γειτνιάζουσα περιοχή, όπου έχει εντοπιστεί λατομείο της μινωικής περιόδου και κατά τη διάρκεια αποψίλωσης του χώρου και καθαρισμού, σε βάθος λίγων εκατοστών άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια ανθρώπινα κόκαλα και ένα κρανίο, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η οποία ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό.

Αμέσως ειδοποιήθηκε και η Ασφάλεια Αγίου Νικολάου, άνδρες της οποίας μετέβησαν επί τόπου και αφού ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη ολόκληρου του σκελετού, περισυνέλεξαν τα οστά και τα λοιπά ευρήματα στην ταφή και τα πήραν μαζί τους.

 

Δεν είναι αρχαίος

 

Οι πρώτες ενδείξεις και τα άλλα ευρήματα που εντοπίστηκαν μαζί με τον σκελετό, οδηγούν στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για αρχαίο σκελετό. Ο σκελετός, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, πιθανότατα ανήκει σε στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο ξέβρασε η θάλασσα στο σημείο εκείνο της ακτής, νεκρό… Τη σορό του άτυχου στρατιώτη, εντόπισαν προφανώς κάτοικοι της περιοχής και μεταφέροντάς τον περίπου 20 μέτρα στη στεριά, άνοιξαν ένα πρόχειρο, επιφανειακό τάφο (περί τα 10 -20 εκ. βάθος) και τον έθαψαν, σκεπάζοντάς τον με το χώμα που είχαν σκάψει, ανοίγοντάς τον.

 

 

Ο αρχαιολόγος Νίκος Θάνος, που έχει οριστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως επόπτης των ανασκαφικών εργασιών της Βελγικής Σχολής στην περιοχή, ήταν παρών την ώρα που εντοπίστηκαν τα ανθρώπινα κόκκαλα. Μαζί με την αρχαιολόγο Maud Devolder διενέργησαν την «εκταφή» του σκελετού, ακολουθώντας το «πρωτόκολλο» που ορίζει η ανεύρεση και ανασκαφή σε αρχαίο τάφο, αποδίδοντας ολόκληρο το σκελετό, όπως δείχνει και η φωτογραφία!

Προκαλεί εντύπωση, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Νίκος Θάνος, ο πολύ πρόχειρος τρόπος που έγινε η ταφή, σαν να τον πέταξαν όπως -όπως μέσα σε ένα λάκκο!  Ο νεκρός στρατιώτης βρέθηκε θαμμένος μπρούμυτα, όπως τουλάχιστον μαρτυρεί το κρανίο που βρέθηκε με το μέτωπο προς το χώμα και όχι να βλέπει τον ουρανό… Είναι ένα σημείο, το οποίο επιτρέπει να γίνουν διάφορες εικασίες, όπως ότι πιθανόν να πρόκειται για Γερμανό στρατιώτη, ο οποίος ανήκε στη δύναμη της ναζιστικής εισβολής του Μάη του 1941 στην Κρήτη ή κάποιον από τους Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών, τους οποίους «φόρτωσαν» μαζί με Εβραίους σε ένα γερμανικό καράβι και το τορπίλισε Βρετανικό υποβρύχιο μεσοπέλαγα, βυθίζοντάς το και πνίγοντας όσους επέβαιναν σ΄ αυτό! Πιθανόν έναν απ’ αυτούς τα θαλάσσια ρεύματα τον μετέφεραν ως την ακτή του Σισίου…

Το ότι είναι στρατιώτης, βγαίνει ως συμπέρασμα από σημάδια που φαίνεται να έχει αφήσει δέρμα στα οστά των ποδιών, πιθανόν αρβυλών που φορούσε ο νεκρός. Όπως επίσης βρέθηκαν αρκετά μεταλλικά κουμπιά συγκεντρωμένα μάλιστα στο ύψος των ποδιών, προερχόμενα ίσως από στρατιωτικό χιτώνιο ή σακάκι, ένα κομμάτι δέρμα καθώς και μεταλλικά στοιχεία απ’ ό,τι απέμεινε από μια ζώνη κλπ. Μεταλλική ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ή σύμβολο (εθνόσημο ή άλλο) στα κουμπιά ή στην πόρπη, δεν έχουν επισημανθεί, τα οποία θα βοηθούσαν να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον σε ποιο στρατό ανήκε.

Το περιστατικό αυτό, όπως είπαν η κ. Σοφιανού και ο κ. Θάνος, αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα της άριστης συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Αστυνομίας.

 

Πηγή: anatolh

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ