Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Το 2023 το πιο ξηρό έτος τα τελευταία 30 χρόνια – Έπεσαν 40% λιγότερες βροχές

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερημοποιηση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έως 40% ήταν η μείωση των βροχοπτώσεων στην Κρήτη το 2023, σύμφωνα με τον διευθυντή Eρευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής του συστήματος meteo Κώστα Λαγουβάρδο.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του, «το 2023 ήταν από τα σχετικά ξηρά έτη των τελευταίων 30 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι 2000 ήταν το πιο ξηρό έτος και το 2009 το πιο υγρό έτος της τριακονταετίας 1991-2020.

Το ύψος βροχής στην Ελλάδα το 2023 ήταν σε αρκετές περιοχές της χώρας χαμηλότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί ως μέση τιμή κατά την κλιματική περίοδο 1991-2020.

Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν λιγότερες βροχές σχετικά με την κανονική τιμή ήταν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, πολλά τμήματα της ανατολικής χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τα νησιά και η Κρήτη. Σε περιοχές της Κρήτης εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές (έως -40% μείωση των βροχών).

Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν περισσότερες βροχές σχετικά με την κανονική τιμή ήταν κυρίως η Θεσσαλία (με πολύ μεγάλη απόκλιση λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου), και μεγάλα τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Χάρτες ανά μήνα δίνονται στο State of the Climate 2023 του Climatebook, στο σύνδεσμο https://climatebook.gr/statistics/klimatiki-apotimisi-2023/

Οι βροχές του 2023 στην Ελλάδα:

χάρτης βροχοπτώσεων

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ