Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Πέφτουν οι υπογραφές για τις νέες φοιτητικές εστίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

φοιτητικές εστίες
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοένα και πιο κοντά φαντάζει πλέον η κατασκευή των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς το έργο ΣΔΙΤ αναμένεται να συμβασιοποιηθεί μέσα στο προσεχές δίμηνο, καταγράφοντας μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που είχαν δοθεί από πλευράς κυβέρνησης και προσδιόριζαν την υπογραφή της σύμβασης μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024…

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση που υπάρχει στην κατασκευαστική αγορά και όντως πάμε προσεχώς στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του αναθέτοντα φορέα, δηλαδή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και της αναδόχου εταιρείας, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ (που ήταν και η μόνη που είχε υποβάλει προσφορά στον διαγωνισμό), τότε μέχρι την εκπνοή του 2024 μπορεί να δούμε την πολυπόθητη… εκκίνηση των εργασιών υλοποίησης της ΣΔΙΤ- “μαμούθ” ύψους 255 εκατομμυρίων ευρών. Ενός έργου, όπως έχουμε γράψει, το οποίο θα αναβαθμίσει άρδην τις κτηριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Κρήτης και ταυτόχρονα θα δώσει διπλή “ανάσα”.

Από τη μια, θα δώσει σημαντική “ανάσα” στο μέτωπο της φοιτητικής στέγης στο νησί μας, εν μέσω “γόρδιου δεσμού” τα τελευταία χρόνια – λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του φαινομένου της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης σπιτιών στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης – για φοιτητές και γονείς.

Από την άλλη, θα δώσει μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην οικοδομή και σε όλα τα συναφή επαγγέλματα, αφού είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας από κτηριακή-κατασκευαστική άποψη έργο θα εμπλακούν πολλές τοπικές εταιρείες και μικροί εργολάβοι, τεχνίτες, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και εργάτες στην οικοδομή.

Το χρονικό του διαγωνισμού

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για το έργο ανέγερσης των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Σε διαγωνιστικό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως φορέας του έργου επέλεξε έναν διαγωνισμό με αρχικό στάδιο την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς υποψήφιων αναδόχων, εν συνεχεία την προεπιλογή υποψηφίων και κατόπιν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στη β’ πια φάση του διαγωνισμού. Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που είναι και το πρώτο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, είχε οριστεί η 21η Ιανουαρίου 2020.

Δόθηκε τότε μια μηνιαία περίπου παράταση και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τελικά στις 24 Φεβρουαρίου.

Μια τριετία μετά την αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού, συγκεκριμένα στα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, στην εκπνοή μάλιστα τότε της προθεσμίας, περάσαμε στη φάση της υποβολής προσφορών. Τότε είχε κατατεθεί τελικά μία μόνο προσφορά για τη ΣΔΙΤ των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς οι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους, αρχικώς, “μνηστήρες” δε θέλησαν τελικά να “χτυπήσουν” το μεγάλο έργο, ύψους 255 εκατ. (μαζί με τον ΦΠΑ).

Η μοναδική προσφορά κατατέθηκε από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ οι 4 υπόλοιπες συμμετέχουσες εταιρείες στον διαγωνισμό δεν προσήλθαν για να καταθέσουν προσφορά.

Κατά τη συνεδρίαση που ακολούθησε τον Απρίλιο του 2023, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, λειτουργώντας ως Συμβούλιο Διοίκησης, ενέκρινε τον φάκελο της προσφοράς και ανέδειξε την εταιρεία “INTRAKAT Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων” ως προσωρινό ανάδοχο του έργου “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ”.

Οι νέες φοιτητικές εστίες

Το έργο, που προωθείται με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αφορά στη μελέτη, την κατασκευή και τη διαχείριση 2.000 νέων φοιτητικών κλινών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 νέων φοιτητικών κλινών στο Ηράκλειο, καθώς και στη μελέτη κατασκευής του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Γάλλο Ρεθύμνου, χωρητικότητας 800 ατόμων, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Το αντικείμενο είναι σύνθετο, περιλαμβάνοντας την ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, ο ανάδοχος που θα πάρει το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ με σύμβαση 30ετούς διάρκειας δε θα κληθεί απλώς να κατασκευάσει τις νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και να τις παραδώσει στο Πανεπιστήμιο… Θα έχει παράλληλα και την ευθύνη διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για 27 χρόνια, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός χρόνος ορίζεται στα 3 χρόνια.

Αλλαγή πλεύσης για το αμφιθέατρο – Θα κατασκευαστεί νέο κτήριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών αποφασίστηκε και μία αλλαγή πλάνων ως προς το επιμέρους κομμάτι του έργου που αφορά στο νέο αμφιθέατρο. Συγκεκριμένα, στα μέσα του καλοκαιριού του 2021, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε αποφασίσει, μετά από σχετική συνεννόηση που είχε προηγηθεί με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, αλλά και τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο ΣΔΙΤ, να μην πορευτεί με το αρχικό πλάνο της αποπεράτωσης του υφιστάμενου αμφιθεάτρου, αλλά να πάει στην κατασκευή νέου κτηρίου.

Θεωρήθηκε πιο πρόσφορη λύση να φτιαχτεί ένα νέο κτήριο, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως κάτι τέτοιο δε θα έβγαζε εκτός το κόστος του έργου, όπως είχε προϋπολογιστεί με βάση το αρχικό πλάνο αποπεράτωσης του υπάρχοντος αμφιθεάτρου.

Πηγη: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ