Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: 8,5 ευρώ έφτασε το λάδι – 16 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύτηκε

στις

ελαιόλαδο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά την ελαφρά πτώση που παρουσίασαν οι τιμές παράγωγου διεθνώς από τις αρχές Νοεμβρίου, ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει μια ανάκαμψη η οποία φαίνεται να είναι πιο αισθητή στην Ελλάδα όπου είχε προηγηθεί και η μεγαλύτερη πτώση.

Ωστόσο η απραξία στην αγορά ελαιολάδου της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, καίτοι περιορίστηκε, εξακολουθεί να συνεχίζεται. Ποσοστό πάνω από 50% των ελαιοτριβείων που δίδουν τιμές στο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, απαντούν ότι δεν αγοράζουν η δεν άνοιξαν ακόμα.

Οι παραγωγοί, παρά το ότι οι τιμές που τους προσφέρονται έχουν αυξηθεί ελαφρά, με δυσκολία πωλούν, είτε γιατί δεν έχουν ακόμα αρκετό προϊόν, είτε γιατί αναμένουν καλύτερες τιμές.

Ωστόσο οι τιμές που φαίνεται να ακολουθούν μια αδικαιολόγητη άνοδο, είναι οι τιμές καταναλωτή, οι οποίες για το έξτρα παρθένο έφτασαν στα super market στα 14-16€/λ, δηλαδή στο διπλάσιο των τιμών παραγωγού, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από ανάλογες αυξήσεις στο κόστος εμφιάλωσης και διακίνησης!

Παράλληλα τα φαινόμενα κλοπών ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, αλλα και νοθείας με υποβαθμισμένα λαδια η σπορέλαια, φαίνεται ότι αυξάνονται ραγδαία και στην Ελλάδα αλλα και στην Ισπανία. Μάλιστα στην Ισπανία προ ημερών η «Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης» συνέλαβε σπείρα έντεκα ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στη διεθνή διανομή νοθευμένου ελαιολάδου και κατάσχεσε 16 δεξαμενές ελαιολάδου με περισσότερα από 5.200 λίτρα που ήταν έτοιμο προς πώληση. Στην απάτη συμμετείχε εταιρεία που ασχολείται με την αγορά λαδιών κατώτερης ποιότητας η οποια μετέτρεπε θολά λάδια λαμπάντε σε παρθένα και έξτρα παρθένα για να διατεθούν στην αγορά.

Τιμές παραγωγού στις κύριες χώρες

Έτσι, με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν στο Δελτίο και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, διεθνώς παρουσιάζονται ως εξής (Πιν.1):

Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα αυξήθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και διαμορφώθηκαν ως εξής:

-Στην Κρήτη, κυμάνθηκαν μεταξύ 7,70-8,50€/κ, στην Πελοπόννησο από 8,00-9,00 €/κ και στη Κέρκυρα στα 8,5 €/κ

Στην Ισπανία οι οι ελάχιστες τιμές του έξτρα παρθένου παρουσίασαν κάποια αύξηση, αλλα οι μέγιστες παρουσίασαν πτώση και γενικά κυμάνθηκαν από 7,68€/λ έως 8,98 €/κ. Στην περίπτωση της κατηγορίας (κοινού) παρθένου η αύξηση της τιμής ήταν περίπου 5%,

Στην Ιταλία αυξήθηκαν κάπως οι ελάχιστες και κυμανθήκαν από 8,35€/λ- 10€/λ, ενώ στη Τυνησία ξαφνικά έπεσαν από τα 8,23€/κ στα 6,83€/Κ

sedik.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ