Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Το σπάνιο είδος σαύρας που ζει ΜΟΝΟ στην Κρήτη! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κρήτη είναι ένας τόπος γεμάτος όμορφες εικόνες και ιδιαίτερος από κάθε άποψη. Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή μεσογειακή φύση του νησιού και η αυθεντική φιλοξενία των ανθρώπων, αλλά και όλα εκείνα τα ζώα που συνθέτουν την βιοποικιλότητα του και γεμίζουν με ενδιαφέρον όλους του ντόπιους φυσιολάτρες και επισκέπτες της Κρήτης σε κάθε περίοδο του χρόνου. Ένα από τα πιο γνωστά μικρά “σύμβολα” της κρητικής φύσης είναι το κλωστιδάκι ή όπως συνηθίζεται να λέγεται το “σιλιβούτι” της Κρήτης…

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

H “σαύρα της Κρήτης” με την επιστημονική ονομασία Podarcis cretensis, είναι το μοναδικό ενδημικό είδος σαύρας του νησιού και εξαπλώνεται στη δυτική Κρήτη σε υψόμετρο 0-2000μέτρα. Επίσης, μπορεί κανείς να το συναντήσει στις αρκετές νησίδες που περιβάλουν το νησί.

Η μικρόσωμη σαύρα μήκους μόλις 7 εκατοστών ζει κυρίως σε βραχώδεις περιοχές με χαμηλούς θάμνους και άλλοτε βρίσκει καταφύγιο ανάμεσα στις βραχώδεις περιοχές. Το κλωστιδάκι είναι δραστήριο περισσότερο το πρωί και το απόγευμα και τρέφεται με ποικιλία μικρών αρθροπόδων αλλά και άλλων ασπονδύλων  όπως τα σαλιγκάρια. Οι σημαντικότεροι εχθροί της είναι τα φίδια, τα γεράκια, κάποια μικρά θηλαστικά, αλλά περισσότερο από όλα ο άνθρωπος ο οποίος παρεμβαίνει συνεχώς στα μέρη που προτιμάει.

http://herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=121&sid=103

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap