Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Καμία… συμμόρφωση στην Κρήτη: Αυξήθηκαν για ακόμη μία φορά οι καταγγελίες για μη καταβολή δώρου Πάσχα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα οι εργοδότες φαίνεται να συμμορφώθηκαν και να άλλαξαν στάση αναφορικά με τη μη καταβολή δώρου Πάσχα.

Στην Κρήτη όμως, η τακτική αυτή δε φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς οι παραβάτες εργοδότες, όπως αποδείχτηκε, συνεχίζουν την ίδια πολιτική και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλαπλασιάζονται με όλο και πιο ανησυχητικό βαθμό.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των εργαζομένων που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας μειώθηκε αισθητά, καθώς τα περιστατικά μη καταβολής δώρου Πάσχα που καταγγέλθηκαν αφορούν 1.012 εργαζόμενους (αντί 1.962 την αντίστοιχη περσινή περίοδο), σε 224 επιχειρήσεις.

Μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, 91 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση, οπότε σε 541 εργαζόμενους καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά (175.372 ευρώ). Σε 51 περιπτώσεις, εργαζόμενων που προσέφυγαν στις οικείες Επιθεωρήσεις, υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες διαβιβάστηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τις εκκρεμείς περιπτώσεις, είναι σε εξέλιξη η επίλυση εργατικών διαφορών, ενώ συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριο Μωυσάκη και μέσα από επαφές με τους εργαζόμενους, οι περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν μειωθεί, αντιθέτως αυξήθηκαν ακόμα πιο πολύ και οι λόγοι για τους οποίους σημειώνεται το φαινόμενο αυτό φαίνεται να είναι δύο. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Μωυσάκης, «λόγω του μεγάλου εκφοβισμού που υπάρχει, οι εργαζόμενοι από τη μια δεν προχώρησαν σε καταγγελίες φέτος, ενώ από την άλλη με το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να προβεί στον απαιτούμενο αριθμό ελέγχων στην αγορά, ώστε να καταγραφούν τα περιστατικά». 

Νεκτάριος Μωυσάκης

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο δεν έχει βελτιωθεί αντίθετα και ειδικά στον κλάδο της εστίασης το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, με ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους να μη λαμβάνουν το δώρο ως είθισται. Η Επιθεώρηση Εργασίας στο Ηράκλειο, όπως ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Μωυσάκης, διαθέτει μόνο 5 υπαλλήλους, ενώ στο Λασίθι μόλις 2.

«Με αυτό λοιπόν το προσωπικό των μόλις 7 ατόμων συνολικά, η υπηρεσία στην ανατολική Κρήτη αδυνατεί να ξεχυθεί στην αγορά για εντατικούς ελέγχους. Έτσι τα περιστατικά δεν έρχονται στο φως και το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται», υπογραμμίζει ο κ. Μωυσάκης.

Οι επίσημες περιπτώσεις εργοδοτών που δεν καταβάλλουν το δώρο είτε τα Χριστούγεννα είτε το Πάσχα στην Κρήτη είναι 30. Όμως τα περιστατικά που δεν έχουν δηλωθεί λόγω φόβου από πλευράς εργαζομένων που σπεύδουν στο ΕΚΗ να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους, αλλά δεν το καταγγέλλουν επίσημα καθώς φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, πολλαπλασιάζουν κατά πολύ το νούμερο αυτό, με τον κ. Μωυσάκη να αναφέρει πως, αν η Επιθεώρηση Εργασίας προέβαινε σε ελέγχους, θα μέναμε όλοι έκπληκτοι με το νούμερο των περιστατικών που συμβαίνουν τόσο στα εμπορικά καταστήματα, όσο στον επισιτισμό και στον τουρισμό.

Το έδωσαν αλλά μετά το πήραν πίσω…

Η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών αφορά σε εργοδότες που απλά, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, δεν κατέβαλλαν το δώρο στους εργαζόμενους, ως όφειλαν. Υπάρχουν όμως και καταγγελίες για εργοδότες οι οποίοι, ενώ κατέβαλαν το δώρο, στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω.

Ευρώ

Ο νόμος, πάντως, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για την ποινική δίωξη των εργοδοτών που δεν πληρώνουν εγκαίρως το δώρο. Έτσι, στην περίπτωση που οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε σχετική καταγγελία.

Σε περίπτωση μη είσπραξης, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online μέσω του https://www.hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ergazomenoi-asfaleia-kai-ygeia/katangelia/katangelia-3/. Εφόσον οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά, η οποία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κ.λπ.). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται, ει δυνατόν με ακρίβεια, τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, ώστε να είναι ευχερής η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ