Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Και όμως… κάποτε η Κρήτη ήταν ο βυθός μιας πανάρχαιας θάλασσας!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε την Κρήτη σαν το βυθό μιας πανάρχαιας θάλασσας; Κι όμως έτσι ήταν μέχρι και 23 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν τεράστιες πιέσεις μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής έφεραν στην επιφάνεια την πρώτη ξηρά!

Οι τεράστιες πιέσεις και θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού των πετρωμάτων από ένα βάθος 35 χιλιομέτρων μέχρι την επιφάνεια, τα τσαλάκωσε και τα παραμόρφωσε δημιουργώντας μια μεγάλη ποικιλία πτυχώσεων (πτυχές του Βώσακου), που εμφανίζονται χαρακτηριστικά κατά μήκος της διαδρομής προς το Μοναστήρι του Βώσακου, στο Γεωπάκρο Ψηλορείτη.

Οι πτυχές του Βώσακου γίνονται ακόμα εντονότερες λόγω των εναλλαγών των άσπρων πυριτικών ενστρώσεων με το γκρίζο μάρμαρο και, πολλές φορές, συνοδεύονται και από εντυπωσιακά ρήγματα.

Γι’ αυτό, μπορούν να θεωρηθούν ένα παγκόσμιας αξίας υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, το οποίο μπορούμε να θαυμάσουμε μαζί με το όμορφο τοπίο της κοιλάδας του Γεροπόταμου, το γραφικό οικισμό Δοξαρό, τα μητάτα με τα αλώνια και τα εντυπωσιακά ελαιόδεντρα, ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι που ανηφορίζει μέχρι τις πλαγιές του Κουλούκωνα για συναντήσουμε το δρόμο του Βώσακου!

Ανακαλύψτε περισσότερα για τις πτυχές του Βώσακου στο Discovercrete.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ