Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πώς επηρεάζεται το Ηράκλειο από τις εξελίξεις με τους Σπαρτιάτες

Δημοσιεύτηκε

στις

βουλή
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις με την ΚΟ των Σπαρτιατών όπου πλέον 11 βουλευτές του κόμματος διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, ενδέχεται ο νομός Ηρακλείου να εκλέξει ακόμα έναν Βουλευτή.

Ένας εκ των 11 βουλευτών στον οποίο πρόκειται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος είναι και ο Βουλευτής Ηρακλείου με το κόμμα των Σπαρτιατών Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, θα μείνει κενή η βουλευτική έδρα των Σπαρτιατών στο νομό Ηρακλείου. Κάτι που μπορεί να ευνοήσει είτε τον Γρηγόρη Πασπάτη από τη Νέα Δημοκρατία, είτε τον Σωκράτη Βαρδάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν οι πρώτοι επιλαχόντες στις βουλευτικές εκλογές.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που κηρυχθούν έκπτωτοι οι Σπαρτιάτες, το ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι την έδρα του Μιχάλη Γαυγιωτάκη να πάρει ο Γρηγόρης Πασπάτης καθώς τα αδιάθετα υπόλοιπα από την δεύτερη και τρίτη κατανομή του κυβερνώντος κόμματος είναι μεγαλύτερα έναντι των υπολοίπων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ωστόσο την ίδια ώρα είναι πιθανό το ενδεχόμενο και για τον Σωκράτη Βαρδάκη του ΣΥΡΙΖΑ αφού σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις ενδέχεται να δημιουργηθούν αρκετές καραμπόλες.

Ωστόσο, ως σενάριο υπάρχει και η διενέργεια εκλογών στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν Βουλευτή οι Σπαρτιάτες, όπου το Ηράκλειο είναι μια εξ’ αυτών.

Τα σενάρια για την πλήρωση των εδρών έχουν ως εξής:

Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες

Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της ανακατανομής, τις έδρες των Σπαρτιατών ενδεχομένως να καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ενδεχομένως στη Βουλή να μπουν: στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στη Β΄ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, στην Ανατολική Αττική η Βασιλική Κόλλια, στην Α΄ Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή και στο Ηράκλειο ο Γρηγόρης Πασπάτης.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται σε αυτό το σενάριο να καταλάβουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Από το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι μπορούν να μπουν στη Βουλή οι Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς, ενώ δεν αποκλείεται να εισέλθει ξανά στη βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως πρώτος επιλαχών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ