Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Χαμός με την «χρυσή» διαθήκη: Ομογενής Κρητικός άφησε 600.000 ευρώ κληρονομιά στο χωριό!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η καλή πρόθεση ενός πλούσιου ομογενούς Κρητικού, να αφήσει μετά τον θάνατό του την περιουσία του υπέρ της ωφέλειας του χωριού του, έχει εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου δικαστική περιπέτεια, αφού βρέθηκαν δύο νόμιμες διαθήκες, μία για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα μετρητά, που ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, και μία για τα ακίνητα, όμως ενέχουν τρομερές ασάφειες για το ποιος εντέλει είναι ο κληρονόμος!

Οι ασάφειες από νομικής πλευράς είναι τέτοιες, που ακόμη και σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν έχει διευκρινιστεί, αν και εμφανίστηκε κληρονομητήριο από πλευράς της Εκκλησίας, που “σήκωσε” τα λεφτά και εν συνεχεία τα επέστρεψε γιατί κατέπεσε με δικαστική απόφαση, ποιος και τι κληρονομεί, αλλά και από ποιον θα πρέπει να είναι εκτελεστή η τελευταία επιθυμία του κληροδότη, που είναι γεμάτη από πλήθος απαιτήσεων!

Πρόκειται για τη γνωστή κληρονομιά του ομογενούς Γεωργίου Βασιλάκη και της συζύγου του Ελένης, η περιουσία των οποίων περιλάμβανε 604.000 ευρώ σε μετρητά και εκατοντάδες ρίζες ελιές, που είναι άγνωστο πλέον αν καλλιεργούνται και αν ναι από ποιους, αλλά και κάποια επιπλέον ακίνητα στο χωριό Αμαριανό της Δ.Ε. Καστελίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Ο Γεώργιος Βασιλάκης απεβίωσε το 2014 στο Ηράκλειο, έχοντας αποκτήσει μια “χρυσή” περιουσία ύστερα από τέσσερις και πλέον δεκαετίες σκληρής δουλειάς στην Αμερική, και ο οποίος άφησε δύο νόμιμες διαθήκες για τα κινητά και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του.

Πρόλαβαν και ξόδεψαν

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ασάφειες που προέκυψαν και όσα μεσολάβησαν έχουν προκαλέσει για 9 χρόνια τώρα που έχει αποβιώσει τεράστιες περιπέτειες με δικαστικές αποφάσεις, αφού μεταξύ άλλων η Ενορία του Αγίου Ευσταθίου, εμφανίζοντας κληρονομητήριο, εισέπραξε τα 604.000 ευρώ και εν συνεχεία υποχρεώθηκε να τα επιστρέψει, αφού με δικαστική απόφαση το κληρονομητήριο κατέπεσε. Από αυτά έχουν επιστραφεί τα 550.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, που έχει έννομο συμφέρον, δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση προφανώς για να αποφευχθούν συγκρούσεις με την Εκκλησία, που αρχικώς είχε εισπράξει τα μετρητά και το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν επιστραφεί – εκκρεμούν 54.000 ευρώ. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ενώ έχει παραπεμφθεί για ερμηνεία των διαθηκών υπέρ κοινωφελούς σκοπού στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αίτηση προς εξέταση, η οποία θα συζητηθεί σε δικάσιμο που ορίστηκε κατά τη 12η Μαρτίου 2024 στο Τριμελές Εφετείο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει στο Δικαστήριο είναι και αυτό για το ποιος είναι ο νόμιμος κληρονόμος των μετρητών και ποιος των ακινήτων! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος των χρημάτων που έλαβε η Εκκλησία δαπανήθηκαν ήδη για την αποκατάσταση του Αγίου Ευσταθίου και τη δημιουργία μιας εξοχικής εκκλησίας, του Αγίου Γεωργίου, και για τους λόγους αυτούς η επιστροφή των χρημάτων της κληρονομιάς υπολείπεται κατά 54.000 ευρώ.

Μεταξύ των επιθυμιών του κληροδότη ήταν να δημιουργηθεί και ένα ίδρυμα, το λεγόμενο “Βασιλογεώργιον”, ενώ ως επιθυμίες είχε εκφράσει στις διαθήκες ότι θα ήθελε να μείνει άσβεστο το καντήλι του, να αλλάξουν ονόματα οι δρόμοι, να γίνει ανάπλαση στο χωριό του και άλλα που ενδεχομένως να θεωρούνται σήμερα ασύμφορα ως δημόσια έργα έναντι της κληρονομιάς που αφήνει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ