Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Η «μαύρη» όψη των διακοπών στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Γούβες πνιγμός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή, που είναι γεμάτη θάνατο και θλίψη, αφού δεκάδες άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα απολαμβάνοντας ένα μπάνιο στα καταγάλανα νερά των ελληνικών ακτών. Μάλιστα, η φετινή χρονιά για τη χώρα μας αλλά και για την Κρήτη θεωρείται ότι θα εξελιχθεί σε χρονιά “μαύρου” ρεκόρ θανάτων στη θάλασσα, καθώς από τον Μάιο ως και τις 15 Αυγούστου τα σχετικά περιστατικά παρουσιάζονται αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ειδικότερα, οι πνιγμοί ως τις 15 Αυγούστου για ολόκληρη τη χώρα φτάνουν ως τώρα τους 196, εκ των οποίων το 10% καταγράφονται στις ακτές της Κρήτης. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο και δείχνει αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που άντλησε η «ΝΚ» από τις καταγραφές του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, από τις 10 Μαΐου ως τις 15 Αυγούστου στην Κρήτη έχουν σημειωθεί 19 θάνατοι στη θάλασσα, με πιο πρόσφατο το περιστατικό θανάτου ενός 45χρονου άνδρα, ελληνικής καταγωγής, στους Αγίους Αποστόλους Χανίων, την ημέρα της Παναγίας. Και αν σκεφτεί κάποιος ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το πρώτο free COVID καλοκαίρι από το 2019, η σύγκριση είναι ανελέητη ως προς τα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους 2019 που δεν υπήρχε κορωνοϊός και περιορισμοί είχαν πνιγεί 23 άτομα στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένου του δυστυχούς συμβάντος του πνιγμού ενός ανήλικου παιδιού σε πισίνα ξενοδοχείου στην Κρήτη. Το 2022, τα πράγματα είναι ήδη κάπως χειρότερα, καθώς πρόκειται για το πρώτο ελεύθερο από κορωνοϊό καλοκαίρι και γι’ αυτό γίνεται η σύγκριση 2019 με 2022 και οι καταγραφές θανάτων στη θάλασσα από την αρχή του έτους ως τις 15 Αυγούστου φτάνουν ήδη τις 19, ενώ απομένουν ακόμη 4,5 μήνες για να τελειώσει το έτος και περίπου 2,5 μήνες για να κλείσει η τουριστική σεζόν. Ήδη, δηλαδή, έχει καταγραφεί μέσα στο 2022 το 82,6% των πνιγμών ολόκληρου του 2019.

Τα στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα αφορούν σε θανάτους και πνιγμούς στη θάλασσα για ολόκληρο το 2022. Ο πρώτος θάνατος καταγράφεται επίσημα στις 10 Μαΐου του 2022 στη Σκαλέτα Ρεθύμνου, όπου χάνει τη ζωή του ένας 68χρονος. Ωστόσο, ανάμεσα στα περιστατικά, συνολικά 19 στον αριθμό, υπάρχει και η υπόθεση θρίλερ της 80χρονης αλλοδαπής γυναίκας με άνοια που χάθηκε στη θάλασσα της Ιεράπετρας και ως τώρα δεν έχει βρεθεί, ενώ ο σύζυγός της κοιμόταν στην παραλία. Είχαν έρθει για διακοπές στην Κρήτη και ένα ανέμελο μπάνιο εξελίχθηκε σε τραγωδία. Άλλη περίπτωση που συγκλόνισε ήταν ο πνιγμός 22χρονου αλλοδαπού κολυμβητή που έκανε διακοπές στη Χερσόνησο, ενώ ο πρόσφατος θάνατος του 45χρονου ημεδαπού ανήμερα της Παναγίας στα Χανιά προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Την ίδια μέρα, καταγράφτηκαν άλλοι τρεις πνιγμοί σε παραλίες της Αττικής.

Το προφίλ των νεκρών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ως τώρα ο νεότερος άνθρωπος που έχει χάσει τη ζωή του στη θάλασσα στην Κρήτη είναι 22 ετών και ο γηραιότερος 83. Ο μέσος όρος των ηλικιών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα (πνιγμός ή άλλη αιτία) είναι τα 63,8 έτη. Το 68,5% των θανάτων στη θάλασσα της Κρήτης αφορούν σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ κάτω των 60 ετών αντιστοιχεί στο 31,5% των συνολικών θανάτων στη θάλασσα. Το 84% των νεκρών στη θάλασσα είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Το 10,5% είναι γυναίκες και μάλιστα αλλοδαπές, που είχαν έρθει για τουρισμό, ενώ το 89,5% άνδρες. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 73,6% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ήταν αλλοδαποί τουρίστες, ενώ το 26,3% ντόπιοι επισκέπτες ή κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών.

Οι αιτίες θανάτου στη θάλασσα μπορεί να είναι αρκετές. Για παράδειγμα, η μη τήρηση των κανόνων, όταν ο καιρός δεν είναι καλός, η κατανάλωση φαγητού και η υπερεκτίμηση των δυνάμεών τους από τα ίδια τα θύματα.

Ο πιο τραγικός μήνας

Για το έτος 2022, ο πιο τραγικός μήνας σε ό,τι αφορά τους θανάτους ή πνιγμούς στη θάλασσα καταγράφεται ο φετινός Ιούνιος για την Κρήτη, καθώς βρέθηκε ότι το 52,6% των εν λόγω περιστατικών σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 10 άτομα που πνίγηκαν κατά τον Ιούνιο και μάλιστα βρίσκεται ότι στις 3 Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους 3 άτομα ηλικίας 38 ετών, 72 και 83 ετών, ενώ και στις 20 Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους ένας 62χρονος στο Βάι και η 80χρονη με άνοια που παραμένει αγνοούμενη στην Ιεράπετρα. Ο Ιούλιος έκλεισε με 4 περιστατικά, ενώ ο Αύγουστος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ήδη στις καταγραφές του 3 θύματα.

Το 10,5% των συνολικών θανάτων στις θάλασσες της Κρήτης κατά το 2022, που είναι και το μικρότερο ποσοστό, καταγράφτηκε τον Μάιο, δίνοντας ευτυχώς μόλις δύο νεκρούς.

Πνιγμοί στην Κρήτη για το 2022:

 • 10/5, 68χρονος, αλλοδαπός, Σκαλέτα Ρεθύμνου
 • 13/5, 76χρονος. Ημεδαπός, Ιεράπετρα
 • 2/6, 48χρονη, αλλοδαπή, Ελούντα
 • 3/6, 72χρονος, ημεδαπός. Αγία Μαρίνα, Χανιά
 • 3/6, 83χρονος, αλλοδαπός, Μάλια
 • 3/6, 38χρονος, αλλοδαπός, Χρυσή
 • 8/6, 72χρονος, αλλοδαπός, Φραγκοκάστελο
 • 17/6, 64χρονος, αλλοδαπός, Μακρύς Γιαλός
 • 20/6, 80χρονη, αλλοδαπή, Ιεράπετρα
 • 20/6, 62χρονος, αλλοδαπός, Βάι
 • 28/6, 78χρονος, αλλοδαπός, Γεωργ. Χανιά
 • 30/6, 22χρονος, αλλοδαπός, Χερσόνησος
 • 2/7, 75χρονος, αλλοδαπός, Κυανή Ακτή, Χανιά
 • 3/7, 71χρονος, αλλοδαπός, Ανισαράς
 • 24/7, 52χρονος, αλλοδαπός, Πλακιάς
 • 25/7, 57χρονος, αλλοδαπός, Αδελιανός Κάμπος
 • 4/8, 79χρονος, ημεδαπός, Μαράθι
 • 7/8, 71χρονος, ημεδαπός. Αλμυρίδα, Σίσσες
 • 15/8, 45χρονος, ημεδαπός, Άγιοι Απόστολοι, Χανιά

Λιγότερα θύματα στις θάλασσες του Ηρακλείου – Σε Χανιά και Λασίθι το 63% των θανάτων

Ο νομός με τους λιγότερους θανάτους ή πνιγμούς στη θάλασσα καταδεικνύεται από τα ίδια στοιχεία ο νομός Ηρακλείου, αφού από την αρχή του 2022 ως τις 15 Αυγούστου καταγράφονται 3 περιστατικά σε Μάλια, Ανισαρά και Χερσόνησο. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου οι θάνατοι κατά την ίδια περίοδο είναι 4, ενώ σε Χανιά και Λασίθι οι θάνατοι στη θάλασσα καταγράφονται από 6. Δηλαδή σε ποσοστά οι θάνατοι σε Χανιά και Λασίθι αντιστοιχούν στο 63% των συνολικών περιστατικών. Για το Ηράκλειο το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 16% και για το Ρέθυμνο σε 21%.

Εδώ θα πρέπει να εξεταστεί αν τα ποσοστά αυτά συμβαδίζουν με τον αριθμό των επισκεπτών αυτών των περιοχών ή με την αυξημένη ναυαγοσωστική μέριμνα στις ακτές που παρουσιάζονται λιγότεροι θάνατοι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ