Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Η Κρήτη στους «φτωχούς» της Ελλάδας – Τεράστια η οικονομική συρρίκνωση στο νησί

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ηράκλειο λιοντάρια

Μειώθηκε σημαντικά η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για την Κρήτη το 2020.

Συγκεκριμένα, η μείωση είναι της τάξης του 14,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εκδόθηκαν στις 31 Ιανουαρίου. Η Κρήτη αποτελεί μια από τις περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη μείωση, στις οποίες η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε περισσότερο από 10%. κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η μείωση θεωρείται αναμενόμενη και ειδικά σε μια τόσο δύσκολη χρονιά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι η Κρήτη είναι η μόνη με τόσο μεγάλη μείωση ανάμεσα σε περιφέρειες η κύρια δραστηριότητα των οποίων είναι ο τουρισμός και ο πρωτογεννής τομέας, οπότε είναι εύλογο σε μια χρονιά με περιορισμούς στη μετακίνηση, να υπάρχει πτώση στους δείκτες. Στον ίδιο πίνακα με την Κρήτη βρίσκονται το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των Περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,8% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,6%.

Με βάση την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ και τα στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Η ανάλυσή του δείχνει μείωση 9,8% για το σύνολο της Χώρας μεταξύ των ετών 2019 και 2020.

Από την περιφερειακή ανάλυση παρατηρείται ότι οι Περιφέρειες με τη σημαντικότερη μείωση είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Δυτική Μακεδονία, ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσιάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ