Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Άσκηση «Μίνωας 2024»: Το εφιαλτικό σενάριο των 7,2 Ρίχτερ | ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

asxkisi1
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την εκδήλωση της σεισμικής δόνησης, ξεκίνησαν εκκενώσεις δημοσίων υπηρεσιών, όπως και κτιρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχολείων.

άσκηση μίνωας ηράκλειο

Σύμφωνα με το σενάριο ο ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε βλάβες και καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις, βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης, διακοπή ηλεκτροδότησης στην παλιά πόλη, βλάβες σε εγκαταστάσεις του λιμανιού και σε άλλα παραλιακά κτίρια από το τσουνάμι.

Επίσης, επιχειρήσεις έγιναν μεταξύ άλλων, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης, αλλά και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

άσκηση μίνωας ηράκλειο

άσκηση μίνωας ηράκλειο

άσκηση μίνωας ηράκλειο

Επίσης σενάρια της άσκησης εκτυλίχθηκαν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Λινοπεράματων που σύμφωνα με το σενάριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, υπήρξε εγκλωβισμός αλλά και τραυματίες. Επιπλέον αντίστοιχες επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στο Φράγμα Αποσελέμη, σε χωριά και οικισμούς του Ηρακλείου αλλά και του Λασιθίου.

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση στα Ληνοπεράματα

https://www.youtube.com/shorts/753ys6FyI3E?feature=share

άσκηση μίνωας ηράκλειο

Ενεργό συμμετοχή στην άσκηση είχαν και τα νοσοκομεία που βρέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Creta Maris στη Χερσόνησο όπου το σενάριο περιελάμβανε απεγκλωβισμό ατόμου, μετά από έκρηξη και πυρκαγιά όπως και τραυματισμό υπαλλήλων και επισκεπτών.

άσκηση μίνωας ηράκλειο

Εκκενώθηκαν 241 σχολεία και 21 βρεφονηπιακοί σταθμοί με περίπου 31.000 παιδιά, καθώς και τρία δημοτικά στο πλαίσιο της επιχειρησιακής άσκησης ακολουθήθηκε διαδικασία εκκένωσης  σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων) και των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τριών Δημοτικών κτηρίων του Ηρακλείου.

Στο Ηράκλειο, με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, εκκενώθηκαν χωρίς προβλήματα και σε άμεσο χρόνο 241 σχολεία και 21 βρεφονηπιακοί σταθμοί με περίπου 31.000 παιδιά, καθώς και τα δημοτικά κτήρια της οδού Αδρόγεω, της πλ. Δασκαλογιάννη και της λ. Σοφοκλή Βενιζέλου από προσωπικό και πολίτες.’

εκκενωση σχολείων ασκηση

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, αμέσως μετά την εκκένωση του κτηρίου της οδού Ανδρόγεω βρέθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο στο ΠΣΚΗ όπου και συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι από αυτές τις ασκήσεις βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, αναδεικνύονται κενά και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις βελτίωσης.

εκκενωση σχολείων ασκηση

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην διήμερη άσκηση «Μίνωας 2024» περιλάμβανε και τη διάθεση της Κινητής Μονάδας Επικοινωνιών & Δικτύων, ενός βαν του Δήμου Ηρακλείου ειδικά διαμορφωμένου για να λειτουργεί ως κόμβος τηλεπικοινωνιών και να συμβάλλει στην μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των τμημάτων που επιχειρούν και των κέντρων ελέγχου. Συμμετείχε επίσης δημιουργώντας το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών για όλο το νησί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών, έχοντας σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου και προσωπικό σε επιφυλακή, καθώς και με την παραχώρηση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου στο οποίο και στήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο για όλη την Κρήτη.

εκκενωση σχολείων ασκηση

Στην άσκηση συμμετείχαν με ιδιαίτερο ρόλο οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καραντινός, Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης, Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Μανόλης Χαιρέτης, καθώς και η Γενική Γραμματέας Μαρία Σκραφνάκη.

εκκενωση σχολείων ασκηση

Η άσκηση που είναι η μεγαλύτερη η οποία έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα, στοχεύει, επίσης στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Πηγή: ekriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ