Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Απάκι το Κρητικό

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όποιος έχει γευτεί καλό απάκι, δεν χρειάζεται να τον πείσουν για τον ξεχωριστό αυτό μεζέ οι επόμενες σειρές στο άρθρο. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για πραγματικά εκλεκτό αλλαντικό με πλούσια αρώματα μυρωδικών και καπνιστή γεύση που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε πολλά τραπέζια…

Για αυτούς όμως που δεν γνωρίζουν, ας πούμε τι είναι. To απάκι λοιπόν είναι ένα καπνιστό αλλαντικό, μικρό θαύμα γεύσης όπως το έχουν χαρακτηρίσει πολλοί, το οποίο παράγεται με φυσικό τρόπο, παραδοσιακά, χωρίς κανένα συντηρητικό. Βάση του είναι το ψαρονέφρι που έχει ελάχιστο λίπος και αποτελεί ένα από τα πιο μαλακά κομμάτια χοιρινού κρέατος. Ενώ η ξεχωριστή γεύση του οφείλεται στις ποιοτικές, φυσικές πρώτες ύλες και τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής. Το κατάλληλο ξίδι και τα υπέροχα αρωματικά βότανα της εύφορης κρητικής γης σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία συντήρησης του κρέατος, προσφέρουν ένα γαστρονομικό αποτέλεσμα όσο λίγα μπορούν να συγκριθούν σε ένα παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Το κρέας αλατοπιπερώνεται, πασπαλίζεται με αρκετά αρωματικά βότανα (φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι) και μαρινάρεται για 2-3 ημέρες σε ξίδι από καλής ποιότητας κρασί. Βέβαια, η επιλογή των βοτάνων εξαρτάται από τον τόπο παρασκευής και τις προσωπικές επιλογές του καθένα. Έπειτα, το κρεμάμε σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται σταδιακά με κλαδιά από ελιά, κέδρο, κυπαρίσσι κ.α. και φυσικά από αρωματικά φυτά, που του δίνουν αυτή τη ξεχωριστή γεύση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πλούσια γεύση που ξεχωρίζει το απάκι ως μεζέ. Είναι και οι διατροφικές του ιδιότητες σε συνδυασμό με την ποικιλία χρήσης του στα μαγειρέματα. Το απάκι είναι καθαρό χοιρινό κρέας με ελάχιστο λίπος, οπότε σε σωστή ποσότητα αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες και νάτριο (αλάτι). Μια λεπτή φέτα (28-30γρ.) έχει 35 θερμίδες περίπου. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το απολαύσετε είναι πολλοί και όλοι τους πεντανόστιμοι!

Τρώγεται σκέτο ή ζεσταμένο λιγάκι στο τηγάνι ή τον φούρνο παρέα με καλή ρακή ή κρασί. Ανεβάζει σε άλλο επίπεδο τη παραδοσιακή φασολάδα, τα όσπρια και τα λαδερά που αγαπάτε, γίνεται πολύ εύκολα και σύντομα τηγανιά, αποτελεί εκπληκτική βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών ή νοστιμίζει πολύ διάφορες σούπες, πίτσες, δροσερές σαλάτες και φυσικά τις πολυαγαπημένες μας ομελέτες.

Και μιας και μας άνοιξε η όρεξη, ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό απάκι, το οποίο θα αποτελέσει τον καλύτερο μεζέ του τραπεζιού σε κάποιο μάζεμα με φίλους στο σπίτι…

Συστατικά:

-1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι καθαρισμένο
-½ φλιτζάνι αλάτι μέτριο,
-½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
-3 λίτρα ξίδι κόκκινου κρασιού
-1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη, ανάμεικτα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά (φασκόμηλο, τσάι του βουνού, θυμάρι, ρίγανη ή όποιο άλλο μας αρέσει).

1. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το χοιρινό ψαρονέφρι. Το αλείφουμε με τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι και το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

2. Βάζουμε 3 λίτρα ξίδι κόκκινου κρασιού και 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη μέσα σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το σκουπίζουμε καλά για να φύγουν όλα τα υγρά. Το βάζουμε στο δοχείο με το ξίδι και την κανέλα και το κρατάμε βυθισμένο ολόκληρο μέσα στο υγρό με ένα βάρος για 24 ώρες στο ψυγείο.

3.Την επόμενη μέρα ανάβουμε τον φούρνο στους 80°C. Βάζουμε σε αρκετά βαθύ ταψί ανάμεικτα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά (φασκόμηλο, τσάι του βουνού, θυμάρι, ρίγανη ή όποιο άλλο θέλουμε) και τα απλώνουμε καλά. Πάνω από τα μυρωδικά, τοποθετούμε μια υπερυψωμένη σχάρα με το κρέας (καλά στεγνωμένο) και το αφήνουμε να ψηθεί για 2 ώρες περίπου για να καπνιστεί καλά. Το κρυώνουμε και το σερβίρουμε κόβοντάς το σε λεπτές φέτες.

Συνταγή: www.olivemagazine.gr
Πηγή φωτογραφίας: kathimerini.gr – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ