Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Αν πάρεις αυτόν το δρόμο όλο ευθεία, πηγαίνεις από την Κρήτη ως την Νορβηγία!

Δημοσιεύτηκε

στις

αυτοκινητόδρομος
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλοί τη χρησιμοποιούν αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μια οδός που ξεκινά από τη χώρα μας και φτάνει μέχρι και το νορβηγικό νησί Vardoya!

Η συγκεκριμένη οδός που χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες Έλληνες οδηγούς μας είναι γνωστή ως Ε75 με την επίσημη ονομασία της να είναι «Ευρωπαϊκή Οδός 75».

Η Ευρωπαϊκή Οδός 75

Η Ευρωπαϊκή Οδός 75

Η οδική αρτηρία E75 αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικτύου Εθνικών Οδών της Ευρώπης και έχει μήκος που φτάνει συνολικά τα 5.639 χιλιόμετρα.

Με κατεύθυνση από τον Βορρά προς το Νότο (ή αντίθετα αν προτιμάτε) η E75 ξεκινά από την πόλη Vardo του νορβηγικού νησιού Vardoya, το πιο βορειοανατολικό σημείο της χώρας και φτάνει έως και την παραλιακή πόλη Σητεία, η οποία βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στην Κρήτη.

Σητεία Κρήτης

Σητεία

Για να φτάσει στην Ελλάδα, η E75 περνά από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία.

Στο πέρασμά της, εκτός από τον οδικό άξονα που χρησιμοποιεί στις χώρες που αναφέραμε, η Ε75 χρησιμοποιεί και πλοίο, για να συνδέσει το λιμάνι του Ελσίνκι στη Φινλανδία με το λιμάνι της πόλης Γκντύνια στην Πολωνία. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πλοίο Ελσίνκι-Ταλίν και στη συνέχεια αφού κάνει χρήση της E67, o οδηγός να συναντήσει την E75 στην Πολωνία και να συνεχίσει το ταξίδι του προς το Νότο.

Στην Ελλάδα, η E75 είναι γνωστή και ως Αυτοκινητόδρομος 1 (Α1 -γνωστός παλιότερα ως Π.Α.Θ.Ε) και αποτελεί τον κυριότερο οδικό άξονα της χώρας. Ξεκινά από το χωριό Εύζωνοι στο Κιλκίς. Έπειτα συνεχίζει περνώντας από Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Θήβα, Αθήνα και μέσω θαλάσσιας διαδρομής φτάνει στα Χανιά για να περάσει έπειτα από Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και καταλήγει στη Σητεία.

Πηγή: carandmotor

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ