Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

305 εκατ. ευρώ στο κράτος από τα Κρητικά αυθαίρετα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Πρωταθλήτρια” στα νησιά η Κρήτη – Τεράστιο το ποσό νομιμοποίησης για το μόλις 40% των κτισμάτων που έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί

Την ώρα που 362.000 Κρητικοί ετοιμάζονται να βάλουν για μια ακόμα χρονιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας τον φετινό ΕΝΦΙΑ που βγαίνει άμεσα μέχρι τις 31 Αυγούστου, τις διαστάσεις ενός άλλου σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, αυτού με τα αυθαίρετα στο νησί μας, που έχουν σημαντικό οικονομικό όσο όμως και ψυχολογικό κόστος για τους ιδιοκτήτες τους, έρχονται να αποτυπώσουν τα στοιχεία στο μέτωπο της πολυσυζητημένης τακτοποίησης…

Σε τοπικό επίπεδο έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 41.418 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, που οικονομικά αντιστοιχούν σε πρόστιμα ύψους 305,9 εκατ. ευρώ!

Για να κάνουμε εικόνα τους αριθμούς λοιπόν στο μέτωπο του κόστους των ακινήτων, πέρα από ένα μεγάλο ποσό (περί τα 165 εκατ. ευρώ) που καλούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή να πληρώσουν οι Κρητικοί ιδιοκτήτες για τον ΕΝΦΙΑ, υπάρχει και ένα ποσό ύψους 305,9 εκατ. ευρώ που είναι σε διαδικασία είσπραξης (ή έχει εισπραχθεί ήδη) από το κράτος για τα αυθαίρετα κτίσματα της Κρήτης…

Μάλιστα, το ποσό αυτό αναλογεί σε ένα μέρος μονάχα των κρητικών αυθαιρέτων, αφού οι 41.418 δηλώσεις τακτοποίησης ανέρχονται σε ένα ποσοστό αρκετά κάτω από το 50% των συνολικών αυθαιρεσιών στο νησί μας.

Είναι ενδεικτικό πως στον νομό Ηρακλείου έχουν δηλωθεί και υπαχθεί προς τακτοποίηση στο πλαίσιο των διαδοχικών νόμων των τελευταίων ετών 16.388 αυθαιρεσίες, που αναλογούν σε εισπρακτέα πρόστιμα ύψους 146,5 εκατ. ευρώ. Εκ πρώτης όψεως, ο αριθμός των 16.388 δηλώσεων τακτοποίησης για τον νομό Ηρακλείου φαντάζει υψηλός, η πραγματικότητα όμως είναι πως αντιστοιχεί στη μειονότητα των αυθαιρεσιών!

Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι δεν αντιστοιχεί σε πάνω από το 40% των αυθαιρεσιών που στον νομό Ηρακλείου εκτιμώνται σε πάνω από 35.000!

Στο μέτωπο τακτοποίησης των αυθαιρεσιών, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τη “Realnews” κεντρίζουν το ενδιαφέρον, διότι βρισκόμαστε και σε μια συγκυρία που, λόγω των τραγικών γεγονότων με τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, έχει σηκωθεί γενικώς μια μεγάλη, πολύπλευρη συζήτηση γύρω από τα αυθαίρετα.

Με βάση τη σχετική “ακτινογραφία” των αυθαιρέτων, σε 970.072 ανέρχονται τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν µπει σε διαδικασία νομιμοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά, τα 141.299 μπήκαν σε διαδικασία νομιμοποίησης από τον Νοέμβριο του 2017 κι έπειτα, όταν και ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το Δομημένο Περιβάλλον. Πρόκειται βεβαίως κατά βάση για περιπτώσεις κτισμάτων που πέρασαν από τον προηγούμενο στον νέο νόμο, καθώς οι νέες δηλώσεις είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία που παραχώρησε το ΤΕΕ στη “R”, η ανατολική Αττική, ο τόπος όπου 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αναδεικνύεται ως η ελληνική “πρωτεύουσα” των αυθαιρέτων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής έχουν δηλωθεί 76.612 αυθαίρετα, ενώ τα πρόστιμα που αναλογούν στους ιδιοκτήτες τους για τη νομιμοποίησή τους ανέρχονται στα 553,5 εκατομμύρια ευρώ

Ακολουθούν η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης µε 66.911 αυθαίρετα και πρόστιμα ύψους 246,7 εκατ. ευρώ, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών µε 51.915 αυθαίρετα και πρόστιμα 153,8 εκατ. ευρώ, όπως και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών µε 40.127 αυθαίρετα, για τα οποία, λόγω των μεγαλύτερων παρανομιών τους, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 243,2 εκατ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα των Περιφερειακών Ενοτήτων συμπληρώνει ο Νότιος Τομέας Αθηνών, µε 31.195 αυθαίρετα και πρόστιμα 133,8 εκατ. ευρώ. Από την υπόλοιπη χώρα ξεχωρίζει η Χαλκιδική µε 27.232 αυθαιρεσίες και πρόστιμα ύψους 134,7 εκατ. ευρώ, αλλά και η Εύβοια µε 23.783 αυθαίρετα και πρόστιμα 100,5 εκατ. ευρώ.

Ψηλά στη λίστα των περιοχών µε τα περισσότερα αυθαίρετα είναι ακόμη η Λάρισα µε 18.609 και πρόστιμα 56,7 εκατ. ευρώ, αλλά και το Ηράκλειο µε 16.388 και πρόστιμα που φτάνουν τα 146,5 εκατ. ευρώ.

“Πρωταθλήτρια” στα νησιά η Κρήτη

Από πλευράς νησιωτικών περιοχών, “πρωταθλήτρια” αναδεικνύεται η Κρήτη με 41.148 δηλώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες αντιστοιχούν συνολικά σε 4,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 1,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων. Σε οικονομικό επίπεδο, οι 41.148 δηλώσεις αυθαιρέτων ανέρχονται σε πρόστιμα ύψους 305,9 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο νησί μετά την Κρήτη είναι η Εύβοια, όπου δηλώθηκαν 23.783 αυθαιρεσίες (1,9 εκατ. τ.μ. κύριων χώρων και 700.000 τ.μ. βοηθητικών).

Ανά νομό, στην Κρήτη τα “σκήπτρα” κρατάει το Ηράκλειο με 16.388 δηλώσεις και πρόστιμα που ανέρχονται σε 146,5 εκατ. ευρώ. Δεύτερος κατατάσσεται ο νομός Χανίων, όπου έχουν υπαχθεί σε διαδικασία τακτοποίησης 13.011 αυθαίρετα με πρόστιμα ύψους 93,3 εκατ. ευρώ.

Στον νομό Ρεθύμνου έχουμε 6.507 δηλωμένες αυθαιρεσίες που αντιστοιχούν σε πρόστιμα ύψους 37,2 εκατ. ευρώ.

Στον νομό Λασιθίου τα δηλωμένα αυθαίρετα ανέρχονται σε 5.512 και τα αντίστοιχα πρόστιμα σε 28,9 εκατ. ευρώ.

Σκληρά μέτρα: Η μέγγενη δεσμεύσεων-κατασχέσεων

Μπορεί φαινομενικά ο αριθμός των 41.418 δηλώσεων τακτοποίησης για την Κρήτη ή ο αριθμός των 16.388 δηλώσεων για τον νομό Ηρακλείου να φαντάζει υψηλός, η πραγματικότητα όμως είναι πως αντιστοιχεί στη μειονότητα των αυθαιρεσιών.

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου οι δηλώσεις αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω από το 40% των αυθαιρεσιών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά πως η πλειονότητα των αυθαιρετούχων δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης και άρα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στη διαχρονική μέγγενη των προστίμων, των δεσμεύσεων ΑΦΜ ή τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και των κατασχέσεων!

Μέτρα που μοιάζουν σκληρά, αλλά που κατά καιρούς έχουμε δει να ενεργοποιεί εις βάρος των ιδιοκτητών αυθαιρέτων ακινήτων η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, με το επιχείρημα (ή πρόσχημα για πολλούς) των ενδεχόμενων πειθαρχικών κυρώσεων για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους του Δήμου…

Πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ