Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Τουρκία: Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας

Δημοσιεύτηκε

στις

αγία σοφιά
AP PHOTO/Yasin Akgul
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε αντίδρασή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τους «Ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης», τονίζεται για άλλη μια φορά ότι το άνοιγμα σε τζαμί της Αγίας Σοφίας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.

«Το τζαμί Αγία Σοφία και το τζαμί Μονή της Χώρας, τα οποία συγκαταλέγονται στις ‘Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης’ και στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατράπηκαν σε τζαμιά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελεί ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και προστατεύονται στο πλαίσιο των ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών.

Ο σκοπός και η χρήση των τζαμιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας εντάσσονται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, την οποία ανοίξαμε για λατρεία ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αποτελεί άσκηση του κυρίαρχου δικαιώματος της χώρας μας.

 Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή και αδιάκοπη επικοινωνία και συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από την αρχή αυτής της διαδικασίας. Η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές, μετά από πρόσκληση της Τουρκίας, καταδεικνύει σαφώς την εποικοδομητική και διαφανή προσέγγιση της χώρας μας. Αυτό τονίζεται επίσης στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής.

Οι εργασίες στοχεύουν στη διατήρηση της αυθεντικότητας του μνημείου

Οι συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης και στις δύο μνημειακές δομές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σύμφωνα με τα πρότυπα της UNESCO. Αντίθετα, στοχεύουν στη διατήρηση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, όπως επιβεβαιώνουν και οι αποστολές της UNESCO που πραγματοποιήθηκαν το 2019, 2020 και 2021.

Είναι περίεργο το γεγονός ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της 44ης διευρυμένης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στην οποία η χώρα μας εξακολουθεί να είναι παρατηρητής, περιέχει δηλώσεις που αντιβαίνουν στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής και την πραγματική κατάσταση.

Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σχετικά με τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και αποτυπώνει πολιτικά κίνητρα. Αυτό τονίστηκε και από την αντιπροσωπεία μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ethnos, η Τουρκία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της απέναντι στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972, στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος από το 1983, θα συνεχίσει να εργάζεται επιμελώς και με κάθε σπουδή για την προστασία των μνημείων που περιέχονται στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχοντας επίγνωση των δικαιωμάτων, των αρχών και των ευθυνών της».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ