Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Η Άγκυρα τα «βάζει» με το Όσλο: Ζητά να αφαιρεθεί πίνακας υπέρ των γυναικών από δημόσιο κτήριο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίθεση στον δήμο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, του Όσλο, εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μία ζωγραφιά σε δημόσιο κτήριο της πόλης σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών.
Όλα ξεκίνησαν από την επιλογή του δήμου να κοσμήσει έναν τοίχο κτηρίου που ανήκει σε αυτόν, με έναν πίνακα που απεικονίζει γυναίκες πολεμίστριες από το Κουρδιστάν με την επιγραφή «Μία κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών», η οποία αποδίδεται στον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Το έργο είναι δημιούργημα της καλλιτέχνιδας Gelawesh Waledkhani η οποία κατάγεται από το ιρακινό Κουρδιστάν.
Η εικόνα έκανε τον γύρο των social media με αποτέλεσμα τελικώς να παρέμβει η Τουρκία η οποία εκφράζει την αντίθεσή της με την επιλογή του Δήμου του Όσλο. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταφέρεται κατά του Δήμου με ένα κείμενο που προσπαθεί να καταδείξει τον ρόλο του ΡΚΚ το οποίο η γείτονα έχει χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Το τουρκικό ΥΠΕξ κάνει λόγο προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας και για συνεχιζόμενη παρόμοια στάση του δήμου του Όσλο παρά τα διαβήματά του και συνεχίζει λέγοντας πως το ΡΚΚ έχει αφαιρέσει την ζωή περισσοτέρων από 40.000 ανθρώπων.
Παράλληλα η Άγκυρα αναφέρεται και στο PYD / YPG, παρακλάδι του ΡΚΚ το οποίο δραστηριοποιείται στην Συρία και στο οποίο αποδίδει κακομεταχείρηση των γυναικών, ενώ ζητά να σταματήσει η συγκεκριμένη δράση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Ένας πίνακας που υποτίθεται ότι σχετίζεται με τα «δικαιώματα των γυναικών» αλλά χρησιμεύει ως προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / PYD / YPG επιτρέπεται να προβληθεί σε δημόσιο ανοιχτό χώρο ως μέρος μιας δραστηριότητας που χρηματοδοτείται από τον Δήμο του Όσλο.
Το ότι ο Δήμος του Όσλο επιμένει να διατηρεί στάση υπέρ της τρομοκρατίας παρά τα διπλωματικά μας διαβήματα είναι παραδειγματικό.
Ωστόσο, οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που υπέφεραν περισσότερο από τα βάσανα που προκλήθηκαν από το PKK, το οποίο είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση που έχει σκοτώσει περισσότερες από 40.000 ζωές. Το γεγονός ότι το PKK / YPG είναι μια τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση που έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιών, αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κραυγές των μητέρων στο Ντιγιάρμπακιρ, των οποίων τα παιδιά απήχθησαν βίαια και κρατήθηκαν από το PKK, αποτελούν ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη. Το PYD / YPG, το οποίο είναι παρακλάδι του PKK στη Συρία, είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες όσον αφορά την κακοποίηση γυναικών.
Αυτή η τρομοκρατική προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους ανέχονται την τρομοκρατία ότι και αυτοί θα μπορούσαν να πληγούν μια μέρα από αυτή τη μάστιγα.
Η Eivor Evenrud, επικεφαλής του συμβουλίου πολιτιστικών υποθέσεων της πόλης του Όσλο, απάντησε στο τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω Twitter υπερασπιζόμενη την επιλογή του Δήμου λέγοντας ότι ο πίνακας δεν θα αφαιρεθεί. «Γεια σου Τουρκία! Στη Νορβηγία πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και της δημοκρατίας. Οι πολιτικοί δεν μπορούν -και δεν θα- αλλάξουν ή αφαιρέσουν έναν πίνακα. Παρακολουθήστε και μάθετε», είπε.
Ο δήμος του Όσλο έχει λάβει περισσότερες από 80 καταγγελίες και αιτήματα για αφαίρεση του εν λόγω έργου όπως του Hatice Luk, ηγέτη του Κύριου Οργανισμού της Τουρκικής Ένωσης της χώρας. Ο οργανισμός έχει συλλέξει τουλάχιστον 300 υπογραφές που ζητούν την κατάργηση του έργου τέχνης. Αυτό αρκεί για το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει την υπόθεση, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dagbladet.
Ωστόσο, η υποστήριξη της κοινής γνώμης αλλά και η αυστηρή γραμμή που τηρεί ο δήμος, επιτρέπουν στο εν λόγω έργο να παραμένει σε δημόσια θέα.
Φωτογραφία: Facebook, Gelawesh Waledkhani
Πηγή: protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ