Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

2023: Σημαντικά πρόσωπα σε όλο τον κόσμο που έφυγαν από τη ζωή τη φετινή χρονιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2023, έφυγαν από τη ζωή ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, ο Ιταλός πολιτικός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ, ο Μάθιου Πέρι, ο γνωστός Τσάντλερ από τα «Φιλαράκια» και ο Χένρι Κίσιντζερ….

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

– 07: Ράσελ ΜΠΑΝΚΣ, 82 ετών, πολυβραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης πεζογραφίας, γνωστός για την απεικόνιση της εργατικής τάξης στα έργα του.

– 10: Τζεφ ΜΠΕΚ , 78 ετών, θρυλικός Βρετανός κιθαρίστας, που έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1960 με το συγκρότημα της ροκ The Yardbirds.

– 10: Τζορτζ ΠΕΛ, 81 ετών, Αυστραλός καρδινάλιος και ανώτατο στέλεχος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που φυλακίστηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Αυστραλία προτού η καταδίκη ακυρωθεί.

– 12: Λίσα Μαρί ΠΡΙΣΛΕΪ, 54 ετών, μουσικός, τραγουδίστρια και μοναδικό παιδί του θρύλου του ροκ εν ρολ Έλβις Πρίσλεϊ.

– 16: Τζίνα ΛΟΛΟΜΠΡΙΤΖΙΤΑ, 95 ετών, Ιταλίδα ηθοποιός. Στο ευρύ κοινό, η «Λόλλο», όπως την έλεγαν χαϊδευτικά στην Ιταλία, έγινε γνωστή κυρίως με το έργο «Ψωμί, έρωτας και φαντασία», το οποίο γυρίστηκε το 1953, με σκηνοθέτη τον Λουίτζι Κομεντσίνι και συμπρωταγωνιστή τον Βιτόριο Ντε Σίκα.

– 17: Λουσίλ ΡΑΝΤΟΝ, 118 ετών, η αδελφή Αντρέ, η Γαλλίδα μοναχή που μέχρι τότε κατείχε τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1904. Λίγο προτού γιορτάσει τα 117α γενέθλιά της, κατάφερε να νικήσει την Covid-19.

-18: Μαρσέλ ΖΑΝΙΝΙ, 99 ετών, μεγάλος μουσικός της γαλλικής τζαζ.

– 18: Ντέιβιντ ΚΡΟΣΜΠΙ, 81 ετών, από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της ροκ τα χρόνια του 1960 και του 1970, ο οποίος εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame με δυο διαφορετικά συγκροτήματα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

– 03: Πάκο ΡΑΜΠΑΝ, 88 ετών, μεγάλος Ισπανός μόδιστρος που φημιζόταν γα τα μεταλλικά του φορέματα — η Κοκό Σανέλ τον αποκαλούσε “ο μεταλλουργός”.

– 05: Περβέζ ΜΟΥΣΑΡΑΦ, 79 ετών, ο στρατηγός που κυβέρνησε το Πακιστάν για σχεδόν μια δεκαετία αφού κατέλαβε την εξουσία το 1999 με αναίμακτο πραξικόπημα, επέβλεψε την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αποπειράθηκε να εισαγάγει κοινωνικά φιλελεύθερες αξίες στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

– 07: Ντανιέλ ΝΤΕΦΕΡ, 85 ετών, Γάλλος κοινωνιολόγος, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης AIDES, που αγωνίζεται εναντίον του AIDS.

-8: Μπερτ ΜΠΑΚΑΡΑ, 94 ετών, Αμερικανός συνθέτης.

– 10: Κάρλος ΣΑΟΥΡΑ, 91 ετών, Ισπανός κινηματογραφιστής, μορφή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και σκηνοθέτης ταινιών όπως η “Cria cuervos” (Θρέψε κοράκια) του 1975.

– 10: Χανς ΜΟΝΤΡΟΟΥ, 95 ετών, ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας που επέβλεψε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας.

-14: Σοϊτσίρο ΤΟΓΙΟΝΤΑ, 97 ετών, επίτιμος πρόεδρος της Toyota Motor που μετέτρεψε την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σε κορυφαία παγκόσμια φίρμα.

-14: Μάριο ΒΙΤΤΙ, 96 ετών, Ελληνοϊταλός ελληνιστής. Κορυφαίος μελετητής της ελληνικής γλώσσας, στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, είχε δημοσιεύσει στην Ιταλία το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και είχε διδάξει για πολλά χρόνια νέα ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία.

– 15: Ράκελ ΓΟΥΕΛΣ, 82 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός και sex symbol του Χόλιγουντ.

-22: Αχμαντ ΚΟΡΕΪ, 85 ετών, ο πρώτος πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο με το Ισραήλ.

 

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ