Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Τι αναφέρει η Κρητικιά εισαγγελέας για την υπόθεση Novartis

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαψεύδουν ότι συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Δ.Τζανακόπουλο στον Άρειο Πάγο – Η κυρία Τουλουπάκη και οι δυο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς δηλώνουν: «Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση»

Απάντηση στην κριτική και τις αιτιάσεις που δέχονται σχετικά με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Novartis, δίνει η εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη καθώς και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για τη συγκεκριμένη δικογραφία.

Ειδικότερα, η κυρία Τουλουπάκη και οι δυο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς με κοινή δήλωσή τους διαψεύδουν εκ νέου ότι συμμετείχαν σε σύσκεψη στον Άρειο Πάγο στην οποία συμμετείχε «οπουδήποτε κυβερνητικό στέλεχος» ενώ σε ό,τι αφορά την ένταξη των τριών μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας επισημαίνουν ότι έχει τηρηθεί πιστά το γράμμα του νόμου.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση της κυρίας Τουλουπάκη και των δυο επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς έχει ως εξής:

«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Ακόμη, από την εισαγγελία διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για την υπόθεση της Novartis είναι παράλληλη και όχι κοινή σε σχέση με τις έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.

Η δήλωση της κυρίας Τουλουπάκη και των δυο επίκουρων εισαγγελέων έρχεται μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών, κατά βάση προσώπων, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι νομικά έωλες (και) γιατί οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων μόνο με απόφαση εισαγγελέα Πρωτοδικών και όχι με απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ενδεικτική επ’ αυτού του ζητήματος ήταν η τοποθέτηση που έκανε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας μόνο με απόφαση του εισαγγελέα πρωτοδικών. «Αν μιλάμε για υπόθεση δημοσίου συμφέροντος όπως συμβαίνει με την υπόθεση Novartis χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όταν πήγα να δω τις δικογραφίες δεν είδα να υπάρχει τέτοια έγκριση. Ρώτησα στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο και πληροφορήθηκαν ότι δεν υπάρχει έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις είναι άκυρες για έλλειψη προδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ένας μάρτυρας που έχει στοιχεία δεν έχει ανάγκη να προστατευθεί» σημείωσε ακόμη ο κ. Αθανασίου διευκρινίζοντας ότι «οι καταθέσεις αυτές δεν δεσμεύουν τη Βουλή γιατί η Βουλή ενεργεί ως ο εισαγγελέας που κάνει προανακριτική και επομένως είναι η Βουλή που θα κρίνει χρήζει η χορήγηση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα».

Πηγή: protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ