Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25η Μαρτίου: Μπακαλιάρος από… χρυσό – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά του

Δημοσιεύτηκε

στις

bakaliaros-2.jpg
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παραδοσιακά στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου πρωταγωνιστεί ο μπακαλιάρος, ο οποίος μάλιστα συνοδεύεται με σκορδαλιά.

Φέτος ωστόσο φαίνεται ότι οι καταναλωτές το σκέφτονται διπλά πριν προμηθευτούν το ψάρι «βασιλιά» της Εθνικής Επετείου, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, κάνοντάς το απλησίαστο για πολλούς.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Σέμκο, ιδιοκτήτη ιχθυοπωλείου στη Θεσσαλονίκη, που μίλησε στο MEGA, «στην αγορά κυκλοφορούν δύο ειδών μπακαλιάροι. Ο γνήσιος της Ισλανδίας και ο λινγκ της Νορβηγίας. Η διαφορά τους ειναι αισθητή και στην όψη και στη γεύση και στην ποιότητα», ενώ προσθέτει πως «εύκολα μπορεί να ξεγελαστεί ο καταναλωτής».

Η τιμή αγοράς του μπακαλιάρου φέτος έχει αυξηθεί περίπου 15-20 %, ενώ ο ίδιος σημειώνει πως «προσπαθούμε να τον κρατήσουμε όσο πιο χαμηλά γίνεται, αλλά η τιμή του είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι».

Συγκεκριμένα, ο μπακαλιάρος Ισλανδίας, φέτος πωλείται στα 17 με 18 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 16 με 17 ευρώ, την ώρα που το λινγκ πωλείται στα 10-12 ευρώ το κιλό.

Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου και εφιστά την προσοχή σε 5 βασικά σημεία.

«Όπως κάθε χρόνο, στην γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν σύμφωνα με το έθιμο το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζινας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ