Βρειτε μας στα Social Media

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιες είναι οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιβεβαιώνεται το στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης καθώς εκτός από το σαρωτικό rotation υπάρχει και η έντονη παρουσία γυναικών.

Από τους 62 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς οι 15 είναι γυναίκες που αναλαμβάνουν καθήκοντα στο σύνολο σχεδόν των υπουργικών δομών.

Οι Σοφία Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη και Ολγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνουν θέση υπουργού, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη τοποθετείται αναπληρωτής υπουργός ενώ 10 αναλαμβάνουν χρέη υφυπουργού.

Νέες παρουσίες στο κυβερνητικό σχήμα εκτός από τις κυρίες Κεφαλογιάννη και Αγαπηδάκη είναι οι βουλευτές, Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Μαρία Κεφάλα και Έλενα Ράπτη καθώς και οι μη εκλεγμένες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διπλωμάτης – πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Βιβή Χαραλαμπογιάννη πρώην γγ του Υπουργείου Εσωτερικών και Αλεξάνδρα Σδούκου πρώην γγ Ενέργειας.

Επανέρχονται στην κυβέρνηση οι Ζέττα Μακρή, Δόμνα Μιχαηλίδου και Σοφία Βούλτεψη οι οποίες θήτευσαν σε υπουργικές θέσεις και την περίοδο 2015-19.

Δεν ανανέωσαν την θητεία τους οι: Μαρία Συραγγέλα, πρώην υφυπουργός Δημογραφικής πολιτικής που δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Δυτικό τομέα Αθήνας, η πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η πρώην υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη.

Ζαχαράκη – Κεφάλα

Στις εκλογές της 21ης Μαϊου η Σοφία Ζαχαράκη αναδείχθηκε πρώτη σε «σταυρούς» στην Ανατολική Αττική και η θεαματική επίδοση συνοδεύεται από πολιτική αναβάθμιση. Από υφυπουργός Τουρισμού την προηγούμενη περίοδο τοποθετείται υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με υφυπουργό την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

zofia-zaxaraki

Η Σοφία Ζαχαράκη

Η κυρία Ζαχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 με καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Διατέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 έως το 2014. Τον Αύγουστο του 2016, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.

Η Μαρία Κεφάλα εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή το 2019. Στις εκλογές του Μαϊου δεν είχε καταφέρει να πάρει την έδρα καθώς στα Ιωάννινα η ΝΔ έβγαλε μόλις έναν βουλευτή. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην «Προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων».

Κεφαλογιάννη – Ράπτη

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιστρέφει στο Υπουργείο Τουρισμού καθώς είχε διατελέσει και πάλι υπουργός το 2012 – 15 στην κυβέρνηση Σαμαρά.

olga-kefalogianni

Η Όλγα Κεφαλογιάννη

Εκλέγεται στην Α Αθήνας από το 2007

Η Όλγα Κεφαλογιάννη εκλέγεται βουλευτής από το 2007 ενώ πριν από δύο χρόνια παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Μίνωα Μάτσα με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Υφυπουργός Τουρισμού τοποθετείται η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Ελενα Ράπτη η οποία αν και εκλέγεται από το 2004 βουλευτής δεν είχε αναλάβει εως σήμερα υπουργικά καθήκοντα.

elena-rapti

Η Ελένη Ράπτη

Κεραμέως – Χαραλαμπογιάννη

Η κυρία Νίκη Κεραμέως μεταπηδά από το Υπουργείο Παιδείας όπου θήτευσε την περίοδο 2015-19 θεσμοθετώντας κρίσιμες τομές όπως η επαναφορά της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το νέο πόστο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς πέραν των άλλων σε περίπου ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υφυπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτό το διάστημα, υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και την τηλεργασία. Την περίοδο 2011-2014 διατέλεσε επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Δ. Στεφάνου και εν συνεχεία του Θ. Λιβάνιου αρχικά στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και από το 2012 έως το 2014, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

vivi-xaralabogianni

Η Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Η βουλευτής Επικρατείας με την ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη αναλαμβάνει αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θέση που κατείχε η καθηγήτρια Ιατρικής Μίνα Γκάγκα. Η κυρία Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος, έχει διατελέσει Λέκτορας Δημόσιας Υγείας ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρξε Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

eirini-agapidaki

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η νέα υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προέρχεται από το διπλωματικό Σώμα και υπηρετεί ως επικεφαλής της Πρεσβείας της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν 2019 – 2020 υπήρξε επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το rotation ακολούθησε και η Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία από Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την προηγούμενη περίοδο αναλαμβάνει Υφυπουργός Παιδείας. Η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου τοποθετείται υφυπουργός Μεταφορών θέση που στο προηγούμενο σχήμα κατείχε ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Στο Ενέργειας αναβαθμίζεται η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία την περίοδο 2019-23 ήταν γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών. Η κυρία Σδούκου είναι δικηγόρος και κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το 2004 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εξειδικευθεί στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015. Από το 2012 έως 2015 διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κατέχει πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς & Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

alexandra-sdoukou1

Η Αλεξάνδρα Σδούκου

Η βουλευτής Πιερίας Αννα Μάνη Παπαδημητρίου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ανάπτυξης. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012.

 

 

Πηγή: protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ