ΕΛΛΑΔΑ
Πανελλαδικές 2023: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, την Πέμπτη ανακοινώνονται ο βάσεις
Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των μαθημάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ένα πρώτο σχόλιο για τις βαθμολογίες των μαθητών ανά επιστημονικό πεδίο, δείχνει και την τάση που θα ακολουθήσει στις βάσεις εισαγωγής.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2023
ΝΤΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΝΕΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ
Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των βασικών μαθημάτων ολοκληρώθηκε μια εκπαιδευτική χρονιά γεμάτη αγωνία και πίεση για τους/τις υποψήφιους/ες. Ωστόσο, στα φροντιστήρια ΝΕΟ τα αποτελέσματα μάς αφήνουν ικανοποιημένους, γιατί για άλλη μια φορά συμβάλλουμε κι εμείς με επιτυχία στην εισαγωγή των μαθητών/τριών μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η εργασία μας δε σταματά εδώ. Με το παρόν άρθρο επιχειρούμε να βοηθήσουμε όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Φυσικά, οι προφητείες δεν μας αφορούν. Μας αφορούν, όμως, οι εκτιμήσεις με βάση τα στατιστικά που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, 29/6, από το Υπουργείο.
1ο ΠΕΔΙΟ
Καταρχάς «επέστρεψαν» στη θεωρητική περίπου 500-600 υποψήφιοι, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτός ο αριθμός στην κίνηση των βάσεων.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Καταλύτης σε αυτό το πεδίο φαίνεται να είναι το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Λογοτεχνίας, για όσα τμήματα βέβαια ο συντελεστής του είναι υψηλός (π.χ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Νομικής και Ψυχολογίας ΑΠΘ, όλα τα ξενόγλωσσα κλπ.). Σε όλες τις κλίμακες οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρυσι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις βαθμολογίες +15 το ποσοστό των γραπτών αυξήθηκε κατά 10,35%, ήτοι περισσότερα από 2000 γραπτά σε σχέση με το 2022.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση αυξήθηκε κατά 4,3% (περισσότερα από 1100 γραπτά). Το ποσοστό των γραπτών στις βαθμολογίες 10-16 είναι μειωμένο (8,96%). Ωστόσο, περισσότερα γραπτά και αριθμητικά (950 περίπου) και ποσοστιαία (4,5%) εμφανίζονται στην κλίμακα 16-20. Αναλόγως του συντελεστή, επομένως, τα αποτελέσματα στο μάθημα αυτό αφενός πιέζουν προς τα κάτω τις βάσεις των χαμηλόβαθμων τμημάτων, αφετέρου πιέζουν ανοδικά τις βάσεις των υψηλόβαθμων.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: Περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους έγραψαν κάτω από τη βάση, αυξάνοντας το ποσοστό σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό κατά 2,8%. Ενώ οι αυξομειώσεις στην κλίμακα 10-17 δεν κρίνονται αξιομνημόνευτες, στην κλίμακα 17-20 λιγότεροι υποψήφιοι πέτυχαν τις αντίστοιχες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι (3,76%, 500 γραπτά περίπου). Τουτέστιν τα αποτελέσματα στο μάθημα αυτό πιέζουν προς τα κάτω τις βάσεις των τμημάτων με υψηλό συντελεστή στην Ιστορία (π.χ. τα τμήματα Ιστορίας, το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ κλπ.).
ΛΑΤΙΝΙΚΑ: Οι υποψήφιοι/ες φαίνεται ότι δυσκολεύτηκαν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Σε όλες τις κλίμακες οι βαθμολογίες είναι καλύτερες. Συγκεκριμένα, λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (13%, περίπου 2000 γραπτά), περισσότερα γραπτά σε όλες τις υπόλοιπες κλίμακες. Ενδεικτικά 3,7% περισσότερα γραπτά σε σχέση με το 2022 (περίπου 1000 γραπτά) εμφανίζονται στην κλίμακα του 18-20. Επομένως τα αποτελέσματα στο μάθημα αυτό πιέζουν ανοδικά τις βάσεις σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα για τα τμήματα με υψηλό συντελεστή (π.χ. Νομική -25% ο συντελεστής- και Φιλολογίας -26%- ΕΚΠΑ και κάποια ξενόγλωσσα τμήματα).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα οι βαθμολογίες των υποψηφίων στην κλίμακα 17-20 είναι καλύτερες σε σχέση με το 2022 (Βλ. Πίνακα 1). Επομένως, αναμένεται να κινηθούν προς τα πάνω περιζήτητα τμήματα του πεδίου (Νομική, Ψυχολογία). Η ιστορία, όμως, και αρχαία (ειδικά για τα χαμηλόβαθμα) είτε θα περιορίσουν την άνοδο είτε θα δούμε και κάποια τμήματα (επαρχιακά) να κινούνται και καθοδικά, πάντοτε βέβαια σκεπτόμενοι/ες και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ (17-20) 2023 vs. 2022
2o ΠΕΔΙΟ
Περίπου 1000 λιγότεροι υποψήφιοι/ες στο πεδίο αυτό (7% λιγότεροι/ες). Προφανώς το γεγονός αυτό ασκεί πιέσεις προς τα κάτω ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (2,7%), λιγότερα γραπτά στις βαθμολογίες 10-14 (12% περίπου), περισσότερα γραπτά στην κλίμακα 14-20 (15% περίπου). Ενδεικτικά στην κλίμακα 15-18 η βελτιωτική κίνηση είναι αξιοσημείωτη (12,74%, ήτοι περίπου 1450 γραπτά). Επηρεάζονται, κυρίως, οι βάσεις τμημάτων με υψηλό συντελεστή στο μάθημα αυτό (π.χ. Πολιτικών Μηχ/κών ΔΠΘ με 26%, τα τμήματα Γεωπονίας και Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών στο Ηράκλειο με 30%, Τοπογράφων Μηχ/κών Θεσ/νίκης με 25% κλπ.)
ΦΥΣΙΚΗ: Οι βαθμολογίες στο μάθημα αυτό δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την κίνηση των βάσεων σχεδόν σε όλες τις κλίμακες. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνονται τα γραπτά στην κλίμακα 18-20 σε σχέση με το 2022 τόσο ως προς το ποσοστό (2,88%) τόσο και απολύτως αριθμητικά (252 γραπτά).
ΧΗΜΕΙΑ: Με εξαίρεση την κλίμακα 19-20 σε όλες τις υπόλοιπες φαίνεται ότι οι βαθμολογίες είναι λίγο ή πολύ χειρότερες σε σχέση με το 2022. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση των βαθμολογιών κάτω από τη βάση (4,03%), αλλά και τη μείωση των βαθμολογιών στην κλίμακα 15-19 (3,21%). Ωστόσο στην πιο υψηλή κλίμακα (19-20) παρουσιάζεται αύξηση των γραπτών με άριστη βαθμολογία (157 γραπτά περισσότερα σε σχέση με πέρυσι και 1,61%).
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: Σαφέστατα βελτιωμένες οι επιδόσεις στις χαμηλές (0-10 7,42% λιγότερα γραπτά) και υψηλές κλίμακες (16-20 9,51% περισσότερα γραπτά). Στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες (10-15) δε φαίνεται η μικρή μείωση των γραπτών να επηρεάζει αισθητά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σε όλα τα μαθήματα οι υψηλές βαθμολογίες – ακόμη και στο μάθημα της Χημείας που εκ του αποτελέσματος δυσκόλεψε περισσότερο από τα υπόλοιπα τους/τις υποψηφίους/υποψήφιες – αυξήθηκαν (βλ. Πίνακα 2). Ανάλογα με τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων και, φυσικά, τις επιλογές των υποψηφίων η άνοδος στα υψηλόβαθμα τμήματα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στις μεσαίες βαθμολογίες, όπου η Χημεία έχει υψηλό συντελεστή, ίσως οι αυξητικές τάσεις μετριαστούν. Με απλά λόγια, ο/η υποψήφιος/α που διεκδικεί μια θέση στο μαθηματικό πρέπει να βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από την περυσινή βάση, πράγμα που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για αυτόν/ήν που διεκδικεί μια θέση στο χημικό.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ (18-20) 2023 vs. 2022
3o ΠΕΔΙΟ
Περίπου 200 υποψήφιοι/ες λιγότεροι/ες σε σχέση με το 2022. Μικρός αριθμός και ως ποσοστό, για να επηρεάσει την κίνηση των βάσεων.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σαφώς βελτιωμένες οι επιδόσεις των υποψηφίων. Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση, λιγότερα στην κλίμακα 10-15, αλλά περισσότερα στην κλίμακα 15-20 (9,68% και 1427 γραπτά περισσότερα σε σχέση με το 2022).
ΦΥΣΙΚΗ: Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις στις περισσότερες κλίμακες. Χρήζει αναφοράς η αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (2,62%) και η μικρή μείωση των άριστων γραπτών (18-20 1,12%).
ΧΗΜΕΙΑ: Το μάθημα δυσκόλεψε τους υποψήφιους με εξαίρεση τα άριστα γραπτά. Στην κλίμακα 19-20 παρατηρείται μια αύξηση των γραπτών της τάξης του 1,06% (168 γραπτά περισσότερα από πέρυσι). Σε όλες τις υπόλοιπες είτε υπάρχουν λιγότερα γραπτά (15-19) είτε περισσότερα κάτω από τη βάση.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Αύξηση των άριστων γραπτών παρατηρείται και στη βιολογία στην κλίμακα 19-20 (1,78% και 263 περισσότερα γραπτά σε σχέση με το 2022). Όμως, όπως και στη Χημεία, το μάθημα φαίνεται ότι δυσκόλεψε περισσότερο τους/τις υποψήφιους/ες, καθώς παρατηρούνται πτωτικές τάσεις στα γραπτά στην κλίμακα 15-19 (7,42%) και ταυτόχρονα αύξηση του ποσοστού των γραπτών που κινήθηκαν κάτω από τη βάση (8,63%).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ενδέχεται οι βάσεις των ιατρικών τμημάτων να πιεστούν ανοδικά, καθώς – με την εξαίρεση της φυσικής – περισσότερα σε σχέση με πέρυσι είναι τα άριστα γραπτά στην κλίμακα 18-20 (βλ. Πίνακα 3). Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό επηρεάσει και άλλες δημοφιλείς επιλογές (π.χ. φαρμακευτική), δεν είναι εύλογο να γίνεται λόγος για αυξητικές τάσεις σε όλα τμήματα. Μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα με υψηλό συντελεστή στη χημεία ή/και στη βιολογία αναμένεται να κινηθούν πτωτικά με μοναδικό εμπόδιο τις καλύτερες επιδόσεις στη νεοελληνική γλώσσα (βλ. Πίνακα 4).
ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ (18-20) 2023 vs. 2022
ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ (0-10) 2023 vs. 2022
Μηχανογραφικό: Τα πέντε βήματα για την κατάθεσή του
Για να κάνουν το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι καλό θα είναι, πριν, να έχουν προετοιμαστεί:
- Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
- Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
- Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
- Αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό
Πανελλήνιες: Ποιοι κάνουν Μηχανογραφικό
Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν: Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ). Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.
-
Ρέθυμνο22 ώρες πριν
Εδώ και 1.000 χρόνια οι Κρητικοί ανηφορίζουν στην Παναγία στα Μυριοκέφαλα
-
ΚΡΉΤΗ22 ώρες πριν
10 παραλίες της Νότιας Κρήτης που θα λατρέψεις τον Σεπτέμβρη
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Σοκ στο Ρέθυμνο: Έκοψαν τη γλώσσα και πυροβόλησαν 69χρονο σε ενέδρα – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Μαφιόζικη επίθεση στο Ρέθυμνο: Η κομμένη γλώσσα, το καυστικό υγρό και η… προειδοποίηση στον κτηνοτρόφο!