Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Κρητικοί πάσχουν από άσθμα – Θλιβερή πρωτιά δείχνουν τα στοιχεία

Δημοσιεύτηκε

στις

ασθμα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία αρνητική πρωτιά καταγράφεται στην Κρήτη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, σε ότι αφορά στο άσθμα.

Συγκεκριμένα, το άσθμα στην Ελλάδα βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 10% του πληθυσμού περίπου. Στην Κρήτη το ποσοστό ανεβαίνει και φθάνει μέχρι και το 15% σε ορισμένες περιοχές όπως π.χ. στα Χάνια. Ωστόσο και στους άλλους νομούς του νησιού μας το ποσοστό των ασθενών με άσθμα κυμαίνεται κοντά στο 15%, με συνέπεια γενικά η Κρήτη να βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά το κάπνισμα το 45% των καπνιστών στη χώρα μας πάσχουν από ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), πρόκειται για το 12- 15% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό και στην Κρήτη.

«Είναι μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία η οποία οδηγεί στο θάνατο 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μέχρι το 2060, δηλαδή σε μόλις 37 χρόνια, τα 3 εκατομμύρια θα γίνουν 6 εκατομμύρια ασθενείς από ΧΑΠ σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων κ. Αθανάσιος Τσολάκης.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «πρόκειται για την τρίτη πιο συχνή αιτία πρώιμου θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις» και σημειώνει ιδιαίτερα τη σημασία της πρόληψης καθώς, όπως λέει, πολλοί πολίτες μπορεί να πάσχουν από οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού και να μην το γνωρίζουν αφού δεν έχουν κάνει ποτέ ανάλογες εξετάσεις.

athanasios tsolakis

Ο κ. Αθανάσιος Τσολάκης

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως». Πολλοί που πάσχουν από χαπ δεν το γνωρίζουν καθώς δεν το γνωρίζουν. Όσο πιο σύντομα διαγνώσουμε τη νόσο τόσο πιο έγκαιρα θεραπεύεται διότι πλέον υπάρχει θεραπεία.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία και πολλά ακόμη θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων με τίτλο «Αναπνέω Ελεύθερα», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 στις 18:00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά.

Η εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα υγείας και πρόληψης του αναπνευστικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λάβουν το λόγο πνευμονολόγοι οι οποίοι θα μιλήσου για θέματα λοίμωξης του αναπνευστικού καθώς και πρόληψης του καρκίνου.

Επίσης στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί και στο κοινό των Χανίων η νέα, καινοτόμα και πρωτότυπη εφαρμογή, το Lifestyle Test, που προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες, να μετρήσουν το ατομικό τους αποτύπωμα άνθρακα και θα γίνουν εισηγήσεις αναφορικά με τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος στην υγεία του αναπνευστικού.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί τιμητική απονομή στον κ. Εμμανουήλ Νταουκάκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος πνευμονολόγος των Χανίων που δημιούργησε την Πνευμονολογική Κλινική στα Χανιά ενώ επιπλέον επί των ημερών του έγιναν για πρώτη φορά στην Κρήτη βρογχοσκοπήσεις.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

programma ekdilosis anapneystikou

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ