Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε απόγνωση οι αγρότες στη Θεσσαλία: «Θέλω 160.000 ευρώ και να περιμένω 4 χρόνια»

Δημοσιεύτηκε

στις

Καμπος θεσσαλίας
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλος ο αγώνας και έντονη η ανησυχία των αγροτών στη Θεσσαλία, που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν όσα με πολύ κόπο είχαν αποκτήσει. Από τα 30.000 στρέμματα, πλέον στα 20.000 δεν υπάρχει χώμα, γνωστοποιεί ο Βάιος Γκάνης που μίλησε στην Ευλαμπία Ρέβη και τον Σπύρο Χαριτάτο στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί».

Όπως εξήγησε αρχικά ο κ. Γκάνης, «εμείς (οι αγρότες) προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε κάποια πράγματα που ακούμε τις τελευταίες ημέρες. Ξεκινάμε έναν αγώνα η βόρεια Φθιώτιδα καθώς από τα 30.000 στρέμματα, στα 20.000 δεν υπάρχει χώμα αλλά μόνο πέτρες. Ξεκινάμε και έναν δικαστικό αγώνα κατά παντός υπευθύνου και θα δούμε πού θα οδηγήσει. Όχι για να απειλήσουμε κάποιον, απλώς θα καθίσουμε να συνεννοηθούμε».

«Δεν θέλουμε εξαγγελίες “πάρτε 300,500”, θα είναι άδικο»

Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε: «Πρέπει να συντονιστούμε, δεν θέλουμε εξαγγελίες “πάρτε 300, πάρτε 500, πάρτε 1.000”. Θα είναι πολύ άδικο αυτό, έχει γίνει και στο παρελθόν. Κάποιοι άνθρωποι θα πάρουν χρήματα χωρίς κανένα λόγο και άλλοι που έχουν καταστραφεί δεν θα μπορέσουν, όχι να αναπληρώσουν αυτά που χάσανε, ούτε καν να επιβιώσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Γκάνη, τα κτήματα θα χρειαστεί, βάσει εκτιμήσεων, γύρω στα 1,5 με 2 χρόνια για να επανέλθουν. «Και από εκεί και πέρα δεν έχουμε χώμα, πρέπει να φέρουμε, να γίνει γόνιμο, που θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια. Είμαστε αισιόδοξοι μετά τα 5-6 χρόνια να μπορέσουν να μπουν οι παραγωγοί στα κτήματα, εφόσον έχουν το κεφάλαιο όλα αυτά τα χρόνια να ζήσουν, να ζήσουν τα παιδιά τους και να καταναλώνουν χρήματα πάνω στην καλλιέργειά τους», πρόσθεσε.




«Οι γεωπόνοι είναι ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας που θα σπάσει»

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, εξηγεί ο Βάιος Γκάνης, είναι το εξής: «Όλοι οφείλουμε στα γεωπονικά γραφεία χρήματα από ό,τι υλικό χρησιμοποιήσαμε για να σπαρούν τα κτήματα. Τα τιμολόγια κυμαίνονται από 5.000 ευρώ μέχρι 150.000 στους γεωπόνους. Οι γεωπόνοι είναι ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας που θα σπάσει γιατί ήδη οι εταιρείες κινούνται δικαστικά κατά των γραφείων αυτών».

«Θέλω 160.000 ευρώ και να περιμένω 4 χρόνια να βγάλω ξανά προϊόντα»

Έπειτα, έκανε την εξής έκκληση: «Είναι λογικό να φύγουμε από την επικαιρότητα, όμως, μια παράκληση: τη Θεσσαλία μην την περάσουν εύκολα τα ΜΜΕ. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να πείτε στον κ. Γεωργιάδη να προσέξει τις αυξήσεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή».

Τέλος, ο κ. Γκάνης έδειξε βίντεο με το πριν και το μετά του αμπελώνα του, λέγοντας πως «η ζημιά είναι 160.000 ευρώ για να αποκαταστήσω τον αμπελώνα με καινούριο και να παράγω μετά από 4 χρόνια. Αν πουλήσω το κτήμα μου αυτή τη στιγμή, σε καλή κατάσταση, θα έπαιρνα 60.000 ευρώ και τώρα θέλω 160.000 και να περιμένω τέσσερα χρόνια να βγάλω προϊόντα στην αγορά, που θα με έχει ξεχάσει».




 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ