Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση Prorata: Ανατροπή στη δεύτερη θέση – Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΚΚΕ και Ν.Αριστεράς

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο 33,33% η ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, δεύτερο στη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ με 13%, στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%.

Ανατροπές αποτυπώνει δημοσκόπηση της Prorata ενόψει των ευρωεκλογών 2024, σε ό,τι αφορά στη δεύτερη θέση, καθώς σε αυτή περνά το ΠΑΣΟΚ, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφει απώλειες, ενώ ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής στη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 33% και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13%, μία μονάδα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ είναι στο 11,2%, η Ελληνική Λύση στο 8,5%, ενώ ακολουθούν η Νέα Αριστερά και η Νίκη με 4,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι η ΝΔ κινείται μεταξύ 30,4% και 36,2%, το ΠΑΣΟΚ από 10,9% έως 15,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 9,9% έως 14%.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, το εύρος εκλογικής επιρροής εκτιμάται από 9,2% έως 13,2% και για την Ελληνική Λύση από 6,8% έως 10,2%.

Για τη Νέα Αριστερά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το εύρος είναι από 3,2% έως 5,8%, όπως και για τη Νίκη και για την Πλεύση Ελευθερίας από 2,6% έως 5,2%.

Τα ευρήματα αυτά, επισημαίνει η Prorata, καταδεικνύουν την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση της κατάταξης των κομμάτων, κυρίως ως προς την δεύτερη θέση, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αλλά και της Ελληνικής Λύσης επικαλύπτονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Προσώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό βεβαιότητας των εκλογέων ως προς την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές αλλά και ως προς τη δηλωθείσα πρόθεση ψήφου, ελαφρύ προβάδισμα ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης έχει το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ακόμα η εταιρεία.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση: 2,5 μονάδες έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά στη δεύτερη θέση με 11,5%, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία (29,5%) και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ (10,5%).

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Prorata τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει μισή μονάδα για να φτάσει στο 11,5%.

Ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΚΚΕ, που κερδίζει δύο μονάδες και φτάνει στο 10%. Η Ελληνική Λύση χάνει μία μονάδα και είναι στο 7,5%. Η Νέα Αριστερά κερδίζει μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον Απρίλιο και φτάνει στο 4%. Το ίδιο ποσοστό έχει και η Νίκη (+1%), ενώ στο 3,5% είναι η Πλεύση Ελευθερίας, που χάνει μισή μονάδα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο 42%. Οι μεγαλύτερες απώλειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προς προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο.

Υψηλή είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.

Στην έρευνα δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33%. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και ο Δημήτρης Νατσιός (8%).

Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 34%, αλλά το 37% απαντά «κανέναν».

Δεύτερος με 5,5% είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ακολουθούν με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%).

Περίπου 7 στους 10 δηλώνουν ότι στις ευρωεκλογές 2024 θα ψηφίσουν με γνώμονα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας. Το 44% απαντά ότι θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξή του σε κάποιο κόμμα και το 28% ότι θα επιλέξει αυτό που αποτελεί το «λιγότερο κακό».

Τέλος, καταγράφεται ισχυρή αβεβαιότητα ως προς την συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση. Το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23,1% όσων θα προσέλθουν στις κάλπες, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11,5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11,6%).

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ